yag.gen.tr
yağ
Sosyal Medyada Paylaş
Köpek Yağı
Sakal Yağı
Atık Yağ Toplama
Yılan Yağı Nasıl Elde Edilir
Bebeklerde Balık Yağı Kullanımı
Çay Ağacı Yağı Sivilce
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır
Acı Kayısı Çekirdeği Yağı
Don Yağı
Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır
İguana Yağı
Susam Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Deve Dikeni Yağı
Zambak Yağı
Aspir Yağı Zararları
Zade Yağ
Örümcek Yağı
Balık Yağı Boy Uzatırmı
2 Zamanlı Motor Yağı
Gres Yağı
Beyaz Yağ
İnsan Yağı
Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Biberiye Yağı Nasıl Yapılır
5w 40 Motor Yağı
Acı Elma Yağı Nasıl Kullanılır
Çörek Otu Yağı Sinüzite İyi Gelirmi
Yılan Yağı Saç Uzatırmı
Badem Yağı Nasıl Kullanılır
Hint Yağının Cilde Faydaları
Bronzlaştırıcı Yağ
Yılan Yağı Kullanımı
Yonca Yağ
Bölgesel Yağ Eritme
Yılan Yağı Zararları
Tüm Sayfalar >>









Don Yağı

Don Yağı, hayvanlarda genellikle işkembe ve böbreğin etrafında oluşan bir yağdır. Çok eskilerden beridir insan sağlığında kullanılan bu yağ, günümüz de hem insan sağlığı, hem de sanayiler de kullanılmaktadır. Uygarlıklar döneminde, ısınma ve aydınlanmak için yakıt olarak kullanılan don yağı, aynı zamanda gıda olarak da kullanılmıştır. Günümüzde sanayilerde hem yağ hem de yağ asidi bileşenleri olarak kullanılan don yağı, plastiklerde, sabunlarda, kauçukta, reçinelerde, yüzey aktif maddelerde, yağlayıcılarda, tekstil ve kozmetik alanlarında kullanılır. Bunun yanı sıra, uzun bir zamandan beridir don yağındaki yağ asitlerinden, sayısız şekilde oleo kimyasallar, yağ alkolleri ve metil ester türevleri elde edilmektedir. Don yağından elde edilen metil esterlerinden son zamanlarda biyodizel elde etmek amacı ile araştırmalar yapılmaktadır. Elde edilecek olan biyodizelin, çevre korunması açısından petrolden elde edilen dizele göre daha çok tercih edilecek bir yakıt seçeneği olacağı söylenmektedir.

Don yağı sabun maddesinde kullanıldığı zaman uzun bir geçiş süreci olmaktadır. Ekonomik olmayan don yağı, kendisine özgü olan kimyasal yapısından dolayı, sığırlardan alınan don yağı, tuvalet sabunlarının temel  bileşeni olarak kullanılır. Ayrıca, bazı traş kremlerinde, rujlar ve şampuanlarda da hala kullanılmaktadır. Don yağından yapılan sabunu ilk Romalılar keşfedip kullanmıştır. Temizleyici etkisi görülen don yağı, oradan günümüze kadar gelmiştir. Don yağının her ülkede sabun üretiminde yaygın olarak kullanımı yanında ayrıca hayvan yemi olarak da kullanılmaktadır. İçerdiği enerji yoğunluğu ve yüksek gıda maddeleri nedeni ile hayvan türlerinin beslenmesinde özellikle kullanılmaktadır. Bir diğer kullanım alanı ise, bazı tarım ilaçlarında taşıyıcı olarak, petrokimyasal maddelerin yerine geçmesi ve tarım ilaçlarında ıslatıcı, emülgatör ve dağıtıcı olarak kullanılmasıdır. Biyolojik olarak ayrışabilen hayvansal yağlar çevre için olumsuz etkiler oluşturmazlar. 

Don Yağı

İnsan gıdası olarak da kullanılan don yağı, dünya ülkelerinde insan gıdası olarak tüketimi gittikçe azalmaktadır.

Ağırlıklı olarak içermiş olduğu doymuş yağların kalp rahatsızlıklarına sebep olduğu söylendiği için don yağının sağlık için tüketimi azalmıştır. Bilimsel olarak zararları kanıtlanmamış, sadece söylenti olarak yayılan bu bilgi, geçmişte don yağının sıklıkla kullanılmasına rağmen yan etkiler oluşturmadığına bakılır ise, öne atılan bu düşünceler pekte doğru değil gibi görünmektedir. Ülkemizde hala kullanılan don yağı, özellikle yemeklere bir miktar eklenerek tüketilmektedir. Sığır, keçi ve koyun gibi hayvanların işkembe ve böbrek üzerinde oluşan iç yağı ve koyun hayvanının kuyruğunda bulunan kuyruk yağının karışımı ile elde edilir. Özellikle kırsal kesimlerde don yağı hala sıklıkla kullanılmaya devam edilmektedir. 

Hayvanlardan alınan iç yağı ve kuyruk yağı, küçük küçük doğranıp ya da kıymaya verildikten sonra bir teflon tencerenin içerisine konulur, yağın tavanın altına yapışmasını önlemek için çok az bir miktar su ve bir miktar tuz eklenerek ocağın üzerine verilir, o yağlar tamamen eriyip sıvı yağ içerisinden tamamen çıkana kadar pişirilir. Pişirilen don yağı açık sarı renkli sıvı yağını tamamen çıkarıp, içerisinde kalan et parçaları iyice kızarıp kuruduktan sonra ocak kapatılıp, eritilen don yağı kevgirden geçirilerek bir kaba aktarılır ve soğuması için bir tarafa bırakılır. İyice soğuyan yağ beyaz kalıp şeklini alır. Hazır olan don yağı yemeklere bir miktar katılarak tüketilebilir. Sadece iç yağından yapılan don yağının kıvamı sert olur. Sade kuyruk yağından yapılan don yağı ise çok yumuşak olur. İkisinin karışımından yapılan don yağı ne çok sert ne de çok yumuşak olur, orta bir kıvam alır.

Yayınlanma Tarihi : 27.07.2015 02:50:12

Don Yağı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Don Yağı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Trans Yağ

Trans Yağ, Doğal olarak et ve tereyağ gibi hayvansal ürünlerde bulunan ve doğal hali ile oldukça faydalı olan bir çeşit yağdır. Trans yağlar doğal olarak tüketildiği zaman kanserojen etki göstermektedir ancak günümüzde tüketilen t...

Güneş Yağı

Güneş Yağı, Cilt kanserinin en büyük sebebi güneş ışınlarına direk ve uzun süreli maruz kalmaktır. Güneş ışınlarına uzun süreler maruz kalındığında deri altında bulunan elastin ve kallojen yapıları zarar görür. Bunun sonucu olarak...

Atık Yağ Yönetmeliği

Atık yağ yönetmeliği 30 temmuz 2008 çarşamba günü Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından resmi gazetede yayınlanmıştır. Atık yağ yönetmeliği  sadece yaşadığımız kara için değil soluduğumuz havadan yer altı sularına kadar önemli yere...

Yağ Ayırıcı

Yağ ayırıcı, kullanılan yağı sudan ve diğer kısımlardan ayırmak için imal edilmiş cihazlardır. Araştırmalara göre bir litre atılan yağ bir milyon litre suyu kirletebilmektedir. Atılan yağlar donarak atılan su hatlarında tıkanmalar...

Yağ Asitleri

Yağ Asitleri, atom zincirlerinde 7-24 atomu bulunan organik asitlerdir. İki tür yağ asidi türü vardır. Bunlar; doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleridir. Bilinen tüm yağlar içerinde bu asitlerden bulunmaktadır. Fakat asitler...

Nar Çekirdeği Yağının Faydaları

Nar çekirdeği yağının faydaları, nar çekirdeği yağı tam anlamıyla antioksidan yüklüdür. Taneli bir meyve olan nar, kış meyvesidir ve ülkemizde de bol miktarda üretimi yapılır. Nar çekirdeğinin içerisinde K vitamini, C vitamini,...

Bitki Yağları

Bitki yağları, her biri farklı tedaviler de kullanılan farklı faydaları olan doğal içerikli yağlardır. Her bir bitki yağında farklı maddeler ve bileşenler vardır bunların her biri de farklı tedavi yöntemlerinde kullanılır. Kimi bi...

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları, Kayısı meyvesinin çekirdeğinden elde edilmekte olan kayısı çekirdeği yağı sağlığımız açısından kullanımında çok fayda vardır. Kurutulmuş olan kayısı çekirdeğinin içerisinde bulunmakta olan yağların...

Hint Yağının Faydaları

Hint Yağının Faydaları, Hint ağacı, diğer isimleri, Hint baklası, dedemene, generçek, hindiye ve kenek olan bu bitki, yaprak şekli elsi olan, çok uzun yıllar yaşayan, parça parça şekilde olan çalı şeklinde otsu bir bitkidir. Bu...

Kayısı Çekirdeği Yağı

Kayısı çekirdeği yağı, gülgiller familyasından olan sevilen meyvelerden kayısının çekirdeğindeki bitkisel yağların damıtılması ile elde edilen bir yağdır. Üretimi soğuk presleme yolu ile olmaktadır. Kayısı çekirdeği yağının ciltte...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yağ, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2017