yag.gen.tr
yağ
Sosyal Medyada Paylaş
Köpek Yağı
Sakal Yağı
Atık Yağ Toplama
Yılan Yağı Nasıl Elde Edilir
Bebeklerde Balık Yağı Kullanımı
Çay Ağacı Yağı Sivilce
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır
Acı Kayısı Çekirdeği Yağı
Don Yağı
Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır
İguana Yağı
Susam Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Deve Dikeni Yağı
Zambak Yağı
Aspir Yağı Zararları
Zade Yağ
Örümcek Yağı
Balık Yağı Boy Uzatırmı
2 Zamanlı Motor Yağı
Gres Yağı
Beyaz Yağ
İnsan Yağı
Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Biberiye Yağı Nasıl Yapılır
5w 40 Motor Yağı
Acı Elma Yağı Nasıl Kullanılır
Çörek Otu Yağı Sinüzite İyi Gelirmi
Yılan Yağı Saç Uzatırmı
Badem Yağı Nasıl Kullanılır
Hint Yağının Cilde Faydaları
Bronzlaştırıcı Yağ
Yılan Yağı Kullanımı
Yonca Yağ
Bölgesel Yağ Eritme
Yılan Yağı Zararları
Tüm Sayfalar >>









Tereyağı

Tereyağı: Hayvansal bir gıda maddesi olan tereyağı inek sütünden elde edilen yoğurt kaymağından oluşmaktadır. Sütün mayalanarak yoğurt haline getirildikten sonra yayılarak yani bir kab içerisinde uzun zaman çalkalanarak üzerinde yağ birikmesinden elde edilir. Çalkalanan yoğurda katılan su ile ayran haline gelen yoğurt çalkalandıkça üzerinde tereyağları gözle görülmeye başlar. Daha sonra ayran üzerinden yağlar toplanarak tereyağı olarak kullanılır. Oldukça lezzetlidir ve sağlığa çok faydalıdır. Tereyağı inek, manda, keçi veya koyun sütünden elde edilen hayvansal bir yağdır. Yağın birleşiminde %82 oranında süt yağı bulunmaktadır. Süt yağının yanı sıra tereyağı içeriğinde su, süt şekeri, çeşitli mineraller kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, çeşitli asitler, aromalar ve protein barındırmaktadır. Tereyağının fiziksel özellikleri ise kısa bağlı doymuş yağlar ve yağ asitleri oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra A vitamini, E vitamini, D vitamini ve protein açısından zengindir. Bir çok yağda protein bulunmaz fakat tereyağı bünyesinde yüksek miktarda protein barındırmaktadır. Gıda ve kozmetik sanayide vazgeçilmez bir yeri olan tereyağı yedeksiz bir ham maddedir. Tereyağı koyu sarı renginden beyaz renge kadar ton açıklıkları yaşayan bir besindir.tereyağının rengi ineğin yemiş olduğu besinlere göre koyu sarı, açık tonlarda sarı veya beyaza yakın renklerde olabilmektedir. Hayvan taze ve yeşil ot tükettiğinde tereyağı koyu sarı, kurutulmuş ot veya samanlarla beslendiğinde ise beyaza yakın bir tereyağı elde edilmektedir. Buzdolabında muhafaza edilmesi gerekli olan tereyağı yemeklere eşsiz tat veren ve sağlık üzerinde olumlu sonuçlara fayda sağlayan bir besindir. Özellikle kahvaltılarda vazgeçilmez bir yere sahiptir. İçeriğinde taşıdığı etken maddeler sayesinde insan sağlığı üzerinde hastalık oluşumları riskini en aza indiren ve vücudu hastalıklara karşı koruyan bir besindir. Yayık ayranından elde edilen tereyağı kişi ömrünü uzatması ile bilinmektedir.

Tereyağının faydaları:
  • Bireyde hafıza kapasitesini genişleterek öğrenmeyi kolaylaştırır.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır.
  • Kişide kemiklerin daha güçlü olmasına fayda sağlayan özelliğe sahiptir.
  • Vücutta kan yapımını artırmaktadır.
  • Gözlere oldukça faydalıdır. Görüş kabiliyetini artırma özelliğine sahiptir.
  • Dişlerin gelişimine fayda sağlar ve kolay çürük oluşmasını engeller.
  • Kişide osteoporoz riskini azaltan bir besin olarak bilinmektedir.
  • Bağırsaklara iyi gelmektedir. Bağırsakta yara olan kişilerin tereyağı tüketmesi önerilmektedir. Tereyağının bağırsak yaralarını iyileştirme etkisi vardır.
Tereyağının zararları:
  • Tereyağı bazı doktor görüşlerine göre kolesterolün oluşmasında etkilidir.
  • Kalp hastalığı oluşumlarına zemin hazırlamaktadır.
  • Kilo aldırıcı özelliğe sahiptir.
  • Vücutta iç organlarda yağlanmaya neden olduğu söylenmektedir.
  • Damar sertliklerine zemin hazırladığı ve hastalıkların vücutta zemininin hazırlandığı dile getirilmektedir.

Yayınlanma Tarihi : 12.11.2016 10:27:24

Tereyağı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Tereyağı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Trans Yağ

Trans Yağ, Doğal olarak et ve tereyağ gibi hayvansal ürünlerde bulunan ve doğal hali ile oldukça faydalı olan bir çeşit yağdır. Trans yağlar doğal olarak tüketildiği zaman kanserojen etki göstermektedir ancak günümüzde tüketilen t...

Güneş Yağı

Güneş Yağı, Cilt kanserinin en büyük sebebi güneş ışınlarına direk ve uzun süreli maruz kalmaktır. Güneş ışınlarına uzun süreler maruz kalındığında deri altında bulunan elastin ve kallojen yapıları zarar görür. Bunun sonucu olarak...

Atık Yağ Yönetmeliği

Atık yağ yönetmeliği 30 temmuz 2008 çarşamba günü Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından resmi gazetede yayınlanmıştır. Atık yağ yönetmeliği  sadece yaşadığımız kara için değil soluduğumuz havadan yer altı sularına kadar önemli yere...

Yağ Ayırıcı

Yağ ayırıcı, kullanılan yağı sudan ve diğer kısımlardan ayırmak için imal edilmiş cihazlardır. Araştırmalara göre bir litre atılan yağ bir milyon litre suyu kirletebilmektedir. Atılan yağlar donarak atılan su hatlarında tıkanmalar...

Yağ Asitleri

Yağ Asitleri, atom zincirlerinde 7-24 atomu bulunan organik asitlerdir. İki tür yağ asidi türü vardır. Bunlar; doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleridir. Bilinen tüm yağlar içerinde bu asitlerden bulunmaktadır. Fakat asitler...

Bitki Yağları

Bitki yağları, her biri farklı tedaviler de kullanılan farklı faydaları olan doğal içerikli yağlardır. Her bir bitki yağında farklı maddeler ve bileşenler vardır bunların her biri de farklı tedavi yöntemlerinde kullanılır. Kimi bi...

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları, Kayısı meyvesinin çekirdeğinden elde edilmekte olan kayısı çekirdeği yağı sağlığımız açısından kullanımında çok fayda vardır. Kurutulmuş olan kayısı çekirdeğinin içerisinde bulunmakta olan yağların...

Hint Yağının Faydaları

Hint Yağının Faydaları, Hint ağacı, diğer isimleri, Hint baklası, dedemene, generçek, hindiye ve kenek olan bu bitki, yaprak şekli elsi olan, çok uzun yıllar yaşayan, parça parça şekilde olan çalı şeklinde otsu bir bitkidir. Bu...

Kayısı Çekirdeği Yağı

Kayısı çekirdeği yağı, gülgiller familyasından olan sevilen meyvelerden kayısının çekirdeğindeki bitkisel yağların damıtılması ile elde edilen bir yağdır. Üretimi soğuk presleme yolu ile olmaktadır. Kayısı çekirdeği yağının ciltte...

Gül Yağının Faydaları

Gül yağının faydaları, gül yağı pembe, kırmızı ve beyaz güllerden elde edilmektedir. Gül yağının hem cilt için hem de genel sağlık adına faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Ancak günümüzde genellikle kozmetik alanda sık tercih...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yağ, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2017