yag.gen.tr
yağ
Sosyal Medyada Paylaş
Köpek Yağı
Sakal Yağı
Atık Yağ Toplama
Yılan Yağı Nasıl Elde Edilir
Bebeklerde Balık Yağı Kullanımı
Çay Ağacı Yağı Sivilce
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır
Acı Kayısı Çekirdeği Yağı
Don Yağı
Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır
İguana Yağı
Susam Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Deve Dikeni Yağı
Zambak Yağı
Aspir Yağı Zararları
Örümcek Yağı
Balık Yağı Boy Uzatırmı
2 Zamanlı Motor Yağı
Gres Yağı
Beyaz Yağ
İnsan Yağı
Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Biberiye Yağı Nasıl Yapılır
5w 40 Motor Yağı
Acı Elma Yağı Nasıl Kullanılır
Çörek Otu Yağı Sinüzite İyi Gelirmi
Yılan Yağı Saç Uzatırmı
Badem Yağı Nasıl Kullanılır
Bronzlaştırıcı Yağ
Yılan Yağı Kullanımı
Yonca Yağ
Bölgesel Yağ Eritme
Yılan Yağı Zararları
5 40 Motor Yağı
10 60 Motor Yağı
Tüm Sayfalar >>









Zeytinyağı

Zeytinyağı, Zeytin ağacı oldukça narin bir yapıya sahip olan bir ağaçtır. Zeytin ağacını büyütmek çok uzun süreler ister ve inanılmaz zahmetlidir, ilgi ve bakım ister. Bu nedenle mitolojide zeytin ağacının adı "ölümsüz ağaçtır". Zeytin ağacı yazları sıcak kışları ise ılıman olan iklimleri sever. Çünkü zeytin ağacı ışığı, sıcaklığı ve güneşi çok sever. Zeytin ağacı bir yıl çok bol diğer yıl daha az ürün veren bir ağaçtır. Zeytin hasadı kasım ve mart ayları arasında yapılmaktadır.

Zeytinyağı kalitesi

Zeytin hasadında en iyi yöntem el ile toplama yöntemidir. Çünkü el ile toplanan zeytinlerden çıkarılan yağ en kaliteli zeytinyağıdır. Zeytinyağı zeytin ağacına ait meyveden elde edilmekte olan yeşil ve sarı renkteki sıvı bir yağdır. Zeytinyağının sarı yada yeşil renkte olmasının nedeni yapısında bulundurmuş olduğu maddelerin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Rengi yeşil olan zeytinyağında yeşil rengi veren klorofil olmasındandır. Sarı renkteki zeytinyağında ise, karotin maddesi daha ağır basmaktadır. Genelde halk arasında yanlış bilinen bir kanı bulunmaktadır. Buda zeytinyağının rengine göre karar verilerek alınıyor olmasıdır. Renk sanki yeşil olunca hakiki zeytinyağı sarı olunca karışım olabileceği inancı vardır. Renkle yağ kalitesi arasında hiç bir bağ bulunmamaktadır. Kaliteli zeytinyağının kıstası hasat edildikten hemen sonra zeytinin işlenmesidir. Bekletilen zeytin fermente olur buda kaliteyi düşürür. Zeytinin çok bol olduğu dönemlerde mecburiyetten bekletilmesi söz konusu olur. Ama havalandırmanın iyi yapıldığı serin depolarda bekletilerek işleme alınır.Bazı zeytinyağları da bulanık bir görüntüye sahip olmaktadır. Bunun nedeni ise zeytinyağının filtrelenmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Zeytinyağına mor ötesi ışık ile bakıldığında içeriğindeki klorofilin neden olduğu floresan özelliği nedeni ile kırmızı renkte görünür. Zeytinyağının Anadolu kültüründe çok fazla yeri olmasına rağmen ön planda olduğu yer Ege bölgesidir.

Zeytinyağı Tarihçesi,

Zeytinyağı üretmek için ilk kullanılan yöntem ayak ile ezilerek sıcak su yardımı ile yağın çıkarılmasıdır. Zeytinyağını bu yöntem ile elde etmek için kurulmuş olan en eski tesis M.Ö. 6. yüz yılda İzmir'in Urla ilçesinin yakınlarında bulunan antik Klazomenika kentinde yapılmış olan kazı çalışmaları ile bulunmuştur. Daha sonrasında ise Romalılar iki taş arasında zeytinleri ezerek zeytinyağı elde etmişlerdir. İlk başlarda insan gücü ile üretilen zeytinyağı sonradan hayvan gücü ile üretilmeye başlamıştır. Daha sonralarda ise zeytin hamurundan yağ çıkarmak için Arşimet vidasından elde edilen basınçtan faydalanılmıştır. Ve bu mengene yöntemi hala bazı küçük işletmelerde geçerliliğini korumaktadır. 19. yüz yıldan itibaren zeytinyağı üretiminde buhar kullanılmaya başlanmıştır. Böylece yağ üretiminde miktar olarak çok büyük artışlar sağlanmıştır. Ve şimdilerde ise hidrolik presleme, disel motorlar ve elektronik motorlar kullanılarak günümüzdeki modern sistemler sayesinde zeytinyağı üretimi yapılmaktadır.  

Zeytinyağı nasıl yapılır?

Meyvenin ışıl işlem görmemesi çok önemli olup, zeytinden yağ çıkarılmaktadır. Zeytinyağı soğuk presleme yöntemi ile hiçbir kimyasal işleme gerek duyulmadan tüketilebilir. Zeytinler ezilme işlemi ile hamur haline dönüştürülür. Daha sonra elde edilen bu hamur sıkılarak preslenir. Son işlemde ise zeytin meyvesinin karasuyu ayrıştırılarak yağ elde edilir. Büyük zeytinyağı işletmelerinde hidrolik pres ve hiç pres uygulamayı gerektirmeyen merkez kaç kuvveti ile zeytinyağı elde edilebilen makineler kullanılmaktadır. Buna zeytinyağı üretiminde "kontinü" sistemi denilmektedir. Tam otomatik bir sistemdir. İlk olarak zeytinler türlerine göre ayrılmaktadır. Huni ismi verilen geniş bir çukura dökülen zeytinler, yapraklı kısımlarından temizlenerek kırıcıda kırılır, makine zeytinin çekirdeğini dahi un haline getirmektedir. Zeytin hamuru iyice yoğrulduktan sonra posası ve şırası ayrıştırılır. Şıra kısmından ise karasu tekrar ayrıştırılarak yağ tanklarına aktarılır. Son tortuları da ayrıştırıldıktan sonra dinlenme tankında dinlenmeye alınır. Dinlenme süresinden sonra da ambalajlarına aktarılır. Yağdan geriye kalan pirina ismi verilen kısım ise sabun yapımında kullanılır.  

Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?

Türk standartları enstitüsüne zeytinyağının kalitesini belirler. Denetim tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından yapılır. TSE nin belirlemiş olduğu sızma(kusursuz), doğal(hafif kusurlu), doğal birinci(hafif kusurlu), lampant(kusurlu) olmak üzere 4 kalite zeytinyağı bulunmaktadır. 

  • Natürel zeytinyağı, en kusursuz ve doğal zeytinyağı çeşididir.
  • Lampant, içeriğindeki asit oranı 3.3 ten daha yüksek olduğundan dolayı kusurlu yağ olarak ifade edilir. Küflü ve bozuk yağları temsil ettiğinden dolayı da doğrudan tüketilmesi uygun olamayan türdür. Bu yağlar genel olarak sabun yapımında kullanılan yağlardır.
  • Rafine zeytinyağı, zeytinin ham yağının doğal yapısında değişikliğe yol açmayacak metotlarla rafine edilerek sarı tonlarında renge sahip kendine has tat ve kokusu olan yağlardır. Rafine edilmiş zeytinyağı ince ve yemek yapımında kullanılmakta olan yağdır.
  • Riviera yağ, Rafine zeytinyağının doğal yağ ile harmanlanması ile  elde edilen yemeklik zeytinyağıdır.
  • Rafine prina yağı, rengi açık sarıdan kahverengi sarıya kadar değişiklik gösterebilen, ham prina yağının doğal trigliserid yapısında değişiklik göstermemesini sağlayan metotlar ile rafine edilmek sureti ile elde edilen yağdır.
  • Karma prina yağı ise, natürel zeytinyağları ile rafine prina yağı ile karıştırılmak sureti ile elde edilen yağdır.

Yayınlanma Tarihi : 09.11.2016 09:19:02

Zeytinyağı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Zeytinyağı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yağ Aldırma Ameliyatı

Yağ Aldırma Ameliyatı, Yağ aldırma son zamanlarda kişilerin sıkça tercih etmiş olduğu bir ameliyat olmaktadır. Kişilerde oluşmakta olan fazla kilolar oldukça can sıkıcı olmaktadır ve bizler bu yağlardan hızlı bir şekilde kurtulma...

Bebeklerde Balık Yağının Faydaları

Bebeklerde balık yağının faydaları, Balık yağı Omega 3 yağ asidi olup içerisinde birçok temel asit ve minerali bulunduran bir besin takviyesidir. Ayrıca balık yağının içerisinde vücut için oldukça önemli olan antioksidan ve seleny...

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, Avustralya'da yetişen çay ağacı iki metreyi bulan, yassı yapraklı bir ağaçtır. Avustralya'daki yerlilerin yüzyıllardır kullandığı bu ağaçların yapraklarından elde edilen yağ bir çok hastalığın tedavisinde kullanılm...

Aspir Yağı Faydaları

Aspir yağı faydaları, Aspir yağı papatyagillerden olan aspirden elde edilir.  Aspir yağı aspir tohumundan elde edilen bir tür yağ asitidir  .Aspir yağından elde edilen bu yağ asitini vücudumuz kendi kendine üretemez dolayısıyla bu...

Badem Yağı Faydaları

Badem yağı faydaları, Badem köy civarlarında yetişmekte olan dışı sert içe çekirdekli bir tür çerezdir. Badem fazla suyu sevmediği için susuz yerlerde daha çok büyümektedir. Badem çoğu evin vazgeçilmez çerezidir. Günde bir avuç ba...

Balık Yağının Faydaları

Balık yağının faydaları, birçok hastalığın tedavisinde ek besin olarak tercih edilen balık yağı, vücutta olabilecek hastalıkların iyileşmesinde veya tedavisine destek vermek amacıyla tercih edilmektedir. Bunların dışında ise iyi...

Balık Yağının Bebeklere Faydaları

Balık Yağının bebeklere faydaları, Bebek sağlığı öncelikle hamilelik döneminde başlar. Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi annenin beslenmesiyle doğrudan alakalıdır. Anne adaylarının hamilelikleri boyunca beslenmelerine çok dikk...

Yağ Yakmak

Yağ Yakmak, Özellikle yaz aylarında insanların büyük sorunlarından biri fazla kilolardır. Fazla kiloların ise nedeni vücutta bulunan fazla yağlardır. Fazla yağlar genç yaşlı, kadın, erkek  yani herkesin problemidir. Fazla yağları...

Yağ Aldırma

Yağ Aldırma, Son zamanlarda kişilerde oluşmakta olan aşırı derecede yağlanmalar can sıkıcı bir husus olmaktadır. Kişilerin fazla olan kilolarından kurtulmaları ve özellikle de bayanların bu hususta çok hassas davranmaları yağ aldı...

Trans Yağ

Trans Yağ, Doğal olarak et ve tereyağ gibi hayvansal ürünlerde bulunan ve doğal hali ile oldukça faydalı olan bir çeşit yağdır. Trans yağlar doğal olarak tüketildiği zaman kanserojen etki göstermektedir ancak günümüzde tüketilen t...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yağ, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ağustos - 2017