yag.gen.tr
yağ
Sosyal Medyada Paylaş
Köpek Yağı
Sakal Yağı
Atık Yağ Toplama
Yılan Yağı Nasıl Elde Edilir
Bebeklerde Balık Yağı Kullanımı
Çay Ağacı Yağı Sivilce
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır
Acı Kayısı Çekirdeği Yağı
Don Yağı
Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır
İguana Yağı
Susam Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Deve Dikeni Yağı
Zambak Yağı
Aspir Yağı Zararları
Zade Yağ
Örümcek Yağı
Balık Yağı Boy Uzatırmı
2 Zamanlı Motor Yağı
Gres Yağı
Beyaz Yağ
İnsan Yağı
Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Biberiye Yağı Nasıl Yapılır
5w 40 Motor Yağı
Acı Elma Yağı Nasıl Kullanılır
Çörek Otu Yağı Sinüzite İyi Gelirmi
Yılan Yağı Saç Uzatırmı
Badem Yağı Nasıl Kullanılır
Hint Yağının Cilde Faydaları
Bronzlaştırıcı Yağ
Yılan Yağı Kullanımı
Yonca Yağ
Bölgesel Yağ Eritme
Yılan Yağı Zararları
Tüm Sayfalar >>









Zeytinyağı

Zeytinyağı, Zeytin ağacı oldukça narin bir yapıya sahip olan bir ağaçtır. Zeytin ağacını büyütmek çok uzun süreler ister ve inanılmaz zahmetlidir, ilgi ve bakım ister. Bu nedenle mitolojide zeytin ağacının adı "ölümsüz ağaçtır". Zeytin ağacı yazları sıcak kışları ise ılıman olan iklimleri sever. Çünkü zeytin ağacı ışığı, sıcaklığı ve güneşi çok sever. Zeytin ağacı bir yıl çok bol diğer yıl daha az ürün veren bir ağaçtır. Zeytin hasadı kasım ve mart ayları arasında yapılmaktadır.

Zeytinyağı kalitesi

Zeytin hasadında en iyi yöntem el ile toplama yöntemidir. Çünkü el ile toplanan zeytinlerden çıkarılan yağ en kaliteli zeytinyağıdır. Zeytinyağı zeytin ağacına ait meyveden elde edilmekte olan yeşil ve sarı renkteki sıvı bir yağdır. Zeytinyağının sarı yada yeşil renkte olmasının nedeni yapısında bulundurmuş olduğu maddelerin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Rengi yeşil olan zeytinyağında yeşil rengi veren klorofil olmasındandır. Sarı renkteki zeytinyağında ise, karotin maddesi daha ağır basmaktadır. Genelde halk arasında yanlış bilinen bir kanı bulunmaktadır. Buda zeytinyağının rengine göre karar verilerek alınıyor olmasıdır. Renk sanki yeşil olunca hakiki zeytinyağı sarı olunca karışım olabileceği inancı vardır. Renkle yağ kalitesi arasında hiç bir bağ bulunmamaktadır. Kaliteli zeytinyağının kıstası hasat edildikten hemen sonra zeytinin işlenmesidir. Bekletilen zeytin fermente olur buda kaliteyi düşürür. Zeytinin çok bol olduğu dönemlerde mecburiyetten bekletilmesi söz konusu olur. Ama havalandırmanın iyi yapıldığı serin depolarda bekletilerek işleme alınır.Bazı zeytinyağları da bulanık bir görüntüye sahip olmaktadır. Bunun nedeni ise zeytinyağının filtrelenmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Zeytinyağına mor ötesi ışık ile bakıldığında içeriğindeki klorofilin neden olduğu floresan özelliği nedeni ile kırmızı renkte görünür. Zeytinyağının Anadolu kültüründe çok fazla yeri olmasına rağmen ön planda olduğu yer Ege bölgesidir.

Zeytinyağı Tarihçesi,

Zeytinyağı üretmek için ilk kullanılan yöntem ayak ile ezilerek sıcak su yardımı ile yağın çıkarılmasıdır. Zeytinyağını bu yöntem ile elde etmek için kurulmuş olan en eski tesis M.Ö. 6. yüz yılda İzmir'in Urla ilçesinin yakınlarında bulunan antik Klazomenika kentinde yapılmış olan kazı çalışmaları ile bulunmuştur. Daha sonrasında ise Romalılar iki taş arasında zeytinleri ezerek zeytinyağı elde etmişlerdir. İlk başlarda insan gücü ile üretilen zeytinyağı sonradan hayvan gücü ile üretilmeye başlamıştır. Daha sonralarda ise zeytin hamurundan yağ çıkarmak için Arşimet vidasından elde edilen basınçtan faydalanılmıştır. Ve bu mengene yöntemi hala bazı küçük işletmelerde geçerliliğini korumaktadır. 19. yüz yıldan itibaren zeytinyağı üretiminde buhar kullanılmaya başlanmıştır. Böylece yağ üretiminde miktar olarak çok büyük artışlar sağlanmıştır. Ve şimdilerde ise hidrolik presleme, disel motorlar ve elektronik motorlar kullanılarak günümüzdeki modern sistemler sayesinde zeytinyağı üretimi yapılmaktadır.  

Zeytinyağı nasıl yapılır?

Meyvenin ışıl işlem görmemesi çok önemli olup, zeytinden yağ çıkarılmaktadır. Zeytinyağı soğuk presleme yöntemi ile hiçbir kimyasal işleme gerek duyulmadan tüketilebilir. Zeytinler ezilme işlemi ile hamur haline dönüştürülür. Daha sonra elde edilen bu hamur sıkılarak preslenir. Son işlemde ise zeytin meyvesinin karasuyu ayrıştırılarak yağ elde edilir. Büyük zeytinyağı işletmelerinde hidrolik pres ve hiç pres uygulamayı gerektirmeyen merkez kaç kuvveti ile zeytinyağı elde edilebilen makineler kullanılmaktadır. Buna zeytinyağı üretiminde "kontinü" sistemi denilmektedir. Tam otomatik bir sistemdir. İlk olarak zeytinler türlerine göre ayrılmaktadır. Huni ismi verilen geniş bir çukura dökülen zeytinler, yapraklı kısımlarından temizlenerek kırıcıda kırılır, makine zeytinin çekirdeğini dahi un haline getirmektedir. Zeytin hamuru iyice yoğrulduktan sonra posası ve şırası ayrıştırılır. Şıra kısmından ise karasu tekrar ayrıştırılarak yağ tanklarına aktarılır. Son tortuları da ayrıştırıldıktan sonra dinlenme tankında dinlenmeye alınır. Dinlenme süresinden sonra da ambalajlarına aktarılır. Yağdan geriye kalan pirina ismi verilen kısım ise sabun yapımında kullanılır.  

Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?

Türk standartları enstitüsüne zeytinyağının kalitesini belirler. Denetim tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından yapılır. TSE nin belirlemiş olduğu sızma(kusursuz), doğal(hafif kusurlu), doğal birinci(hafif kusurlu), lampant(kusurlu) olmak üzere 4 kalite zeytinyağı bulunmaktadır. 

  • Natürel zeytinyağı, en kusursuz ve doğal zeytinyağı çeşididir.
  • Lampant, içeriğindeki asit oranı 3.3 ten daha yüksek olduğundan dolayı kusurlu yağ olarak ifade edilir. Küflü ve bozuk yağları temsil ettiğinden dolayı da doğrudan tüketilmesi uygun olamayan türdür. Bu yağlar genel olarak sabun yapımında kullanılan yağlardır.
  • Rafine zeytinyağı, zeytinin ham yağının doğal yapısında değişikliğe yol açmayacak metotlarla rafine edilerek sarı tonlarında renge sahip kendine has tat ve kokusu olan yağlardır. Rafine edilmiş zeytinyağı ince ve yemek yapımında kullanılmakta olan yağdır.
  • Riviera yağ, Rafine zeytinyağının doğal yağ ile harmanlanması ile  elde edilen yemeklik zeytinyağıdır.
  • Rafine prina yağı, rengi açık sarıdan kahverengi sarıya kadar değişiklik gösterebilen, ham prina yağının doğal trigliserid yapısında değişiklik göstermemesini sağlayan metotlar ile rafine edilmek sureti ile elde edilen yağdır.
  • Karma prina yağı ise, natürel zeytinyağları ile rafine prina yağı ile karıştırılmak sureti ile elde edilen yağdır.

Yayınlanma Tarihi : 09.11.2016 09:19:02

Zeytinyağı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Zeytinyağı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Trans Yağ

Trans Yağ, Doğal olarak et ve tereyağ gibi hayvansal ürünlerde bulunan ve doğal hali ile oldukça faydalı olan bir çeşit yağdır. Trans yağlar doğal olarak tüketildiği zaman kanserojen etki göstermektedir ancak günümüzde tüketilen t...

Güneş Yağı

Güneş Yağı, Cilt kanserinin en büyük sebebi güneş ışınlarına direk ve uzun süreli maruz kalmaktır. Güneş ışınlarına uzun süreler maruz kalındığında deri altında bulunan elastin ve kallojen yapıları zarar görür. Bunun sonucu olarak...

Atık Yağ Yönetmeliği

Atık yağ yönetmeliği 30 temmuz 2008 çarşamba günü Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından resmi gazetede yayınlanmıştır. Atık yağ yönetmeliği  sadece yaşadığımız kara için değil soluduğumuz havadan yer altı sularına kadar önemli yere...

Yağ Ayırıcı

Yağ ayırıcı, kullanılan yağı sudan ve diğer kısımlardan ayırmak için imal edilmiş cihazlardır. Araştırmalara göre bir litre atılan yağ bir milyon litre suyu kirletebilmektedir. Atılan yağlar donarak atılan su hatlarında tıkanmalar...

Yağ Asitleri

Yağ Asitleri, atom zincirlerinde 7-24 atomu bulunan organik asitlerdir. İki tür yağ asidi türü vardır. Bunlar; doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleridir. Bilinen tüm yağlar içerinde bu asitlerden bulunmaktadır. Fakat asitler...

Bitki Yağları

Bitki yağları, her biri farklı tedaviler de kullanılan farklı faydaları olan doğal içerikli yağlardır. Her bir bitki yağında farklı maddeler ve bileşenler vardır bunların her biri de farklı tedavi yöntemlerinde kullanılır. Kimi bi...

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları, Kayısı meyvesinin çekirdeğinden elde edilmekte olan kayısı çekirdeği yağı sağlığımız açısından kullanımında çok fayda vardır. Kurutulmuş olan kayısı çekirdeğinin içerisinde bulunmakta olan yağların...

Hint Yağının Faydaları

Hint Yağının Faydaları, Hint ağacı, diğer isimleri, Hint baklası, dedemene, generçek, hindiye ve kenek olan bu bitki, yaprak şekli elsi olan, çok uzun yıllar yaşayan, parça parça şekilde olan çalı şeklinde otsu bir bitkidir. Bu...

Kayısı Çekirdeği Yağı

Kayısı çekirdeği yağı, gülgiller familyasından olan sevilen meyvelerden kayısının çekirdeğindeki bitkisel yağların damıtılması ile elde edilen bir yağdır. Üretimi soğuk presleme yolu ile olmaktadır. Kayısı çekirdeği yağının ciltte...

Gül Yağının Faydaları

Gül yağının faydaları, gül yağı pembe, kırmızı ve beyaz güllerden elde edilmektedir. Gül yağının hem cilt için hem de genel sağlık adına faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Ancak günümüzde genellikle kozmetik alanda sık tercih...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yağ, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2017