{ "title": "Acı Elma Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/aci-elma-yagi.gif", "date": "21.01.2024 06:31:32", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Acı elma yağı, acı elma olarak da bilinen ada çayı, diş otu ve meryemiye adları ile de tanınmaktadır. Otuz-yetmiş cm boyunda olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka şeklinde dizilmiştir. Karşılıklı olan beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parlar ve acımtırak, ıtırlı bir şekilde koku yayarlar. Bahçe ada çayı güneşli bir mekânda yetiştirilmelidir. Don olayına karşı oldukça hassas olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtmek daha doğru olur. Ülkemizde özellikle İzmir bölgesinde ada çayı yani acı elma yetiştiriciliği fazladır.

Farklı bir cins olan çayır ada çayı ise daha çok çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetiştirilir. Çevreye ıtırlı hoş bir koku yayan mavi menekşe renkli çiçeklerin parıltısı seçilebilir. Çayır ada çayı batı ve güney ve batı ana doluda oldukça fazla yetiştirilmektedir. Anadolu çayından elma yağı veya acı elma yağı adı verilen yağ üretilmektedir. Bu tür ada çayı kimyasal yapı ve tedavi etkisi açısından tıbbi yani bahçe ada çayına benzemektedir. Fakat acı elma yani ada çayı (Bahçe ada çayı) şifa bakımından daha etkilidir. Acı elma bitkisinin yaprakları çiçeklenme öncesi mayıs haziran aylarında toplanmaktadır. Etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli bir yerde kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince bir şekilde kıyılarak hava almayan kapların içerisinde saklanır. Bu bitkinin çiçekleri gargara ve ada çayı sirkesi yapılmak içim toplanır ve elde edilen sirke uzun bir süreden beridir hasta yatağından kalkamayan kişileri rahatlatmak ve canlandırmak için sürülerek masaj yapılır. Yaprakları daha çiçeklenme başlamadan önce toplanır. Bitki kuru ve güneşli günler boyunca eterli yağlar oluşturduktan sonra yapraklar öğlen güneşinde toplanır ve gölge mekanlarda kurutulur. Ada çayı yani acı elma çok eski çağlarda da oldukça önemli bir şifalı bitki olarak bilinmektedir.

Acı elma çayının faydaları, ada çayı yani acı elma yara yeri iyileştirici ve antiseptik olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda gaz söktürücü, ter kesici ve idrar arttırıcı etkileri vardır. Bebeklerde gaz giderici olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bronşit, astım için faydalıdır. Bayanlarda da adet düzensizliğinde kullanılmaktadır.

Acı elma yağının kullanımı, günde üç ya da beş damla bir fincan suya damlatılarak içilmesi önerilir. Yüksek miktarda kullanımı zararlıdır. Haricen, yara üzerine tatbik edilerek kullanılır. Gaz giderici olarak topuk ve göbek kısımlarına masaj şeklinde sürülerek kullanılması önerilir.
" } ] }