{ "title": "Aspir Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/aspir-yagi.gif", "date": "20.01.2024 02:27:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Aspir yağı, Hindistan, Meksika gibi ülkelerde yetiştirilen devedikenini andıran aspir bitkisi sarı ya da turuncuya yakın bir renkte olur. Aspir bitkisinin tohumları presleme yöntemine tabi tutularak yağ elde edilir. Besin değeri oldukça yüksek bir bitkisel yağdır. Doğal bir acılığa sahip olan yağ, içeriği sayesinde sağlık için geniş yelpazede kullanılabilir. Pişirme yağı olarak ve cilt bakım ürünlerinde sıkça kullanımı tercih edilir.

Aspir Yağı Faydaları Nelerdir?
Aspir Yağı Cilde Faydaları Nelerdir?
Aspir Yağının Saça Faydaları Nelerdir?
Aspir Yağı Zayıflatır mı?

Aspir yağı haricen ve dahili olarak kullanılabilen bitkisel bir yağ türüdür. Yemeklerde, salatalarda da kullanılarak tüm faydalarından yararlanmak mümkün olabilir. Aspir yağı tüm sayılan faydaların haricinde zayıflamak içinde sıkça başvurulan yağlardan biridir. Kalori bakımından zengin içeriğe sahiptir. 1 yemek kaşığı aspir yağı içinde yaklaşık olarak 120 kalori bulunur. Bu sebeple tüketilirken aşırıya kaçmamak ve dikkatli olmak gerekir. Göbeklerde biriken yağları eritmek için kullanılabilir. Zayıflamak için kür şeklinde kullanılabileceği gibi yemeklere eklenerek ya da dışarıdan haricinde kullanılabilir. Yemeklerden önce 1 tatlı kaşığı kadar tüketilebilir. Bir ay devamlı ve düzenli olarak tüketildiğinde ayın sonunda incelme fark edilebilir. 1 bardak kadar yoğurdun içine keten tohumu, doğranmış çilek ve 2 tatlı kaşığı aspir yağı eklenip kahvaltılık olarak tüketilebilir. Keten tohumu ile kullanıldığında zayıflama üzerinde daha etkili sonuçlar verebilir. Yağ tek başına tüketilmekte zorlanılıyorsa suyun içine eklenip içilebilir. Bir su bardağı ılıtılmış suya bir şeker kaşığı eklemek yeterli olur. Suyun ve yağın daha etkili olması içine elma sirkesi de ilave edilebilir.

Aspir Yağı Nasıl Kullanılır?

Aspir yağı haricen ya da dahilen kullanılabilir. Romatizmal ağrılar ya da şişlikler için ağrılı bölgelere günde 2 defa birkaç dakika masaj yapılarak kullanılabilir. Saç bakımı için yine avuç içine yeteri kadar dökülüp saç diplerine masaj yapılır ve tüm saça yağ yedirilip saç bir bone ya da havlu ile kapatılıp en az yarım saat bekletilir. Süre sonunda saçlar ılık su ve doğal bir şampuanla yıkanarak yağdan arındırılır. Cilt bakımı için kullanılacaksa direk cilde sürülebileceği gibi maske şeklinde de hazırlanıp kullanımı yapılabilir. 1 çorba kaşığı bal mumu, 1 çorba kaşığı bal, 6-7 damla aspir yağı ve 5 çorba kaşığı su bir kâse içinde homojen şekilde karıştırılıp elde edilen karışım masaj hareketleriyle cilde sürülür ve 15 dakika bekletilerek yıkanır. Maske özellikle ciltte meydana gelen kırışıklıklar üzerinde etkili olur. Aspir yağı yemeklerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Salatalara eklenebilir. Kızartma yağı olarak bile tercih edilebilir.

Aspir Yağı Zararları Nelerdir?

Aspir yağı bilinçli ve doğru kullanıldığında herhangi bir zarara yol açmaz. Fakat bazı durumlarda kullanılmaması gerektiği gibi bazı bünyelerde yan etkilere sebep olabilir. Cerrahi operasyonlardan önce ve sonra kullanımı tavsiye edilmez. Kan pıhtılaşmasını önleyici etkisi olduğundan cerrahilerde kanama riskini arttırabilir. İçeriğinde bulunan bazı maddelere karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Aşırı kullanım, geğirme, ishal, mide bulantısı gibi günlük yan etkilere sebep olabilir. Herhangi bir hastalık için reçeteli ilaç kullanan kişilerin kullanmaması gerekir.
" } ] }