{ "title": "Atık Yağ Analizi", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/atik-yag-analizi.gif", "date": "20.01.2024 13:01:02", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Atık yağ analizi, Atık yağ üreticisi olan bütün sanayi kuruluşları atık yağlarını; yaşanılan ortama çevreye zarar verecek şekilde dolayılı ya da doğrudan alıcı ortama atılmasını önlemekle yükümlüdür. Ayrıca bu kuruluşlar atık yağlarının çevre, insan ve canlı sağlığına zarar verilmeden geçici depolanması, bertaraf edilmesi ve taşıması ile ilgili program belirlerler. Atık yağ üreticileri, ürettikleri yağların geri kazanılıp kazanılamayacağını ya da ilave olarak kullanıp kullanılamayacağını ya da tehlikeli artık bertaraf tesislerinde yakılmasının gerekli olduğunu veya olmadığını belirlemek için \"Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği\" EK-1 kapsamında analiz yaptırmaları gerekmektedir.

Atık yağların \" 1. Sınıf, 2. Sınıf, 3. Sınıf kategorilerinin belirlenmesi\" ile ilgili yönetmeliklerde yer alan parametrelerin tamamı bazı özel şirketlerin laboratuvarlarında analizi yapıldıktan sonra elde edilmektedir.

Atık yağı analizi genellikle bakanlık onaylı özel şirketlerin yaptığı işlemdir. Ayrıca devlet evinizdeki atık yağları atmayın diye çağrıda bulunmuş kampanyalar yapmıştır. Tabi ki buradaki atık yağ analizi de özel şirketler tarafından yapılmaktadır. Atık yağ toplanınca, geri dönüşümünden 'çevre dostu' bir enerji yani 'biyodizel' üretilir. Bu ekonomik katkıda doğa yararına oluyor bir bakıma. Biyodizel, hızla tükenen fosil yakıtlara alternatif olabilen 'yenilenebilir' enerji kaynaklarından birisidir. Enerji konusunda dışa bağımlılığımızı bir nebze azaltmaya da fayda sağlamış olur.

Evlerde, yeme-içme mekanlarında çoğunlukla kızartma yapımı, özellikle fritöz kullanılması nedeniyle birçok atık yağ oluşuyor. Balık restoranları midye tava, kalamar tava yapılırken kullanılan yağları. Fast food restoranlarındaki patates kızartılırken kullanılan yağları ve daha birçok atık yağı. Bir de bunların doğaya verdiği zararları bir düşünün. Eskiden büyük sanayi işletmelerinin elde ettiği yağ atıkları sabun, hayvansal yem yapımında kullanılırdı. Ancak kanserojen etkileri nedeniyle devlet tarafından yasaklandı. Bu yeni geri dönüşüm fikriyle gerçekten daha yararlı alanda kullanılmaya başlandı. Bu atıklardan litrelerce, tonlarca elde eden işletmelerden toplanan atık yağlar, biyodizele dönüştürüldü. Bu geri dönüşüm uygulaması 2005'ten bu yana ciddi ve zorlu bir şekilde devam etmektedir. Şimdi evlerimiz ve atık toplama kapsamı dışında kalan yerler de bu projeye dahil edilmeye çalışılıyor. Çünkü buralarda ortaya çıkan miktarlar küçümsenecek boyutta değil. 'Alo Atık Hattı' yoluyla bu önemli kesimin atıkları da lavabolarımıza, nehirlerimize dökülmeyip, geri dönüşüme gidecek.
" } ] }