{ "title": "Atık Yağ Toplama", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/atik-yag-toplama.jpg", "date": "19.01.2024 10:00:11", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Atık Yağ Toplama, Bilindiği gibi dünyada en çok kullanılan yağlar olan madeni ve bitkisel yağlar, kullanıldığı kadar da atık olarak doğaya bırakılmaktadır. Bu yağlar sadece toprağa değil birçok canlıya da zarar vermektedir. Özelliklerini yitirmiş madeni yağlar ya da mutfaklarda yemek yapımında kullandığımız yağların armasıyla yapılacak ilk şey lavabolara dökmektir. Tabi ki bu oldukça yanlış bir harekettir. Önceki yıllarda atık yağlar için ülkemizde herhangi bir kanun ya da yasaklama bulunmamaktaydı. Zamanla insanların çoğalmasından dolayı devletimiz de atık yağların doğayı kirletmesine izin vermemek için atık yağ toplama yönetmeliği çıkararak atık yağların doğaya bırakılmasını ve bu nedenle doğaya zarar vermesini engellemiştir. Ülkemizde atık yağları toplama ile ilgili ilk uygulamalar 2008 yılında çıkarılmıştır. Tabi ki bu görevi bilindiği gibi çevre ve şehircilik bakanlığı üstlenmiştir. Madeni yağlar geri dönüşümlü olarak kullanıldığı için en çok bitkisel atık yağlar üzerinde durulmuştur.

Atık yağ toplama faaliyetleri 2008 yılında ülkemizde uygulanmaya başlamasına rağmen henüz tam olarak yaygınlaşmamıştır. Gerekli kurumların bu konunun üzerine çok fazla düşmemeleri ve önemsememeleri uygulamanın ilerlemesini ve yaygınlaşmasını engellemektedir. Aslında gün geçtikçe insanların ve canlıların artması ile çevre kirliliği ön plana çıkmıştır. Bu sorunun önüne geçilmesinde atık yağlar çok önemli yer tutmaktadır. Ülkemizde sadece birkaç ilde gerçekleştirilen bu atık yağ toplama uygulaması zamanla genişleyerek daha birçok şehrimizde de uygulanacaktır. Atık yağlar dünyadaki su kirliliğinin yüzde yirmi beşini oluşturmaktadır. Bu da demek oluyor ki dünyadaki su kirliliğinin çeyreği atık yağlardan kaynaklanmaktadır. Bu da suda yaşayan canlılar için büyük tehlikeler oluşturmaktadır. Atık yağların toplanması bizzat devletin birimlerinin belirlediği toplama merkezlerinde yapılmaktadır. Hatta yapılan bazı uygulamalarla bu toplama işlemine insanları teşvik artmıştır. Örneğin son yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yaptığı bir uygulama olan 5 litre atık yağ getirene 1 litre kullanılmamış yağ uygulaması birçok kişiyi bu uygulamaya teşvik ederek katılımları arttırmıştır.

Atık yağların toplanması için yapılması gereken görevlerden en büyüğü bizlere düşmektedir. Çünkü bizler evlerimizde ya da iş yerlerimizde kullandıktan sonra ortaya çıkan atık yağları biriktirerek gerekli kurumlara elden teslim edelim böylelikle birçok insan kendi üzerine düşen görevi yaparak bu uygulamaların artışına katkıda bulunur. Atık yağlar tek bir yerde toplanarak ya geri dönüşüm ya da uygun şekillerde imha edilerek doğaya ve gelecek nesillere faydalı olmaktadır. Atık yağ toplama ile ilgili yönetmelikler bulunmaktadır. Bu yönetmeliğe göre kimse için zorunluluk ya da herhangi bir cezası bulunmamaktadır. Tabi ki bu durum bizleri caydırmasın. Bizler de bu yönetmeliklere uyalım ve bizden sonraki nesillere ve canlılara daha temiz bir çevre bırakalım. Atık yağların toplanması için birçok iş yerine tebligatlar yapılmıştır. Bu iş yerleri kullanılamayan atık yağları kanalizasyon giderlerine ya da doğaya dökmek yerine ilgili birimlere teslim etmişlerdir. Ülkemizde henüz pilot uygulama olarak ele alınan bu uygulama etkili olursa tüm ülkede uygulanacak ve böylece çevre adına büyük bir adım atılmış olacaktır.
" } ] }