{ "title": "Ayçiçek Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/aycicek-yagi.gif", "date": "21.01.2024 01:27:45", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Ayçiçek yağı, Ayçiçek yağı her evde, hemen her restoranda, lokantalarda, otellerde mutlaka kullanılan bir yemek yağıdır. En çok kullanılan yağlardan biri olan Ayçiçek yağı ülkemizde bol miktarda tüketilmektedir. Türkiye kendi yağını kendisi üretmektedir. Tabi buna rağmen dışarıdan ihraç edilen yağlarda bulunmaktadır. Ayçicek yağının faydaları olduğu kadarda zararları bulunmaktadır. Bu yağ kullanıldıktan sonra insanlar tarafından bilinçsizce kanalizasyon ya da akarsu giderlerine dökülmektedir. Bu yağların atıkları toprağa ve deniz canlılarına büyük zararlar vererek küresel ısınmaya neden olmaktadır. Öyle ki toprağa dökülen bir bardak atık yağ o toprakta 100000 sene boyunca bitkilerin yetişmesini engellemektedir. Bu konuda insanların bilinçlendirilmesi için elimizden geleni yapalım. Yemekler yaparken içine yağ koymak gerekiyorsa ilk aklımız geren Ayçiçek yağı olmaktadır. Fiyat olarak diğer yağlardan ucuz olan bu yağ aynı zamanda yemeklerimizin lezzetini de bozmamaktadır. Bu yağı boş şekilde tüketemeyiz. Diğer şifalı yağlar gibi şeker üzerine damlatıp yemenin hiçbir faydası bulunmamaktadır. Bu yağ genellikle yemeklerde kullanılır. Eski zamanlarda petrolün zor bulunduğu araba dönemlerinde bu tür yağlar, Ayçiçek yağı, soya yağı, fındık yağı vs. Gibi bitkisel yağlar arabaların çalışması için motor içerisinde yakılarak kullanılmaktaydı. Bu dönemler petrolün yaygınlaşması ile geride bırakılmış ve bu tür yağlar sadece yemeklerde kullanılmaya başlanmıştır.

Ayçiçek yağının fabrika üretimi ilk kez Rusya'da 1835 yılında üretilmeye başlamıştır. İçerisinde birçok doymamış yağ maddesi olan asit içeren bu yağ fazla miktarda tüketilirse insan sağlığına zarar vermektedir. Hafif bir tadı olan Ayçiçek yağı içerisinde E vitaminini bol miktarda bulundurmaktadır. Hafif bir tadı nedeniyle yemeklerimizin tadını bozmamaktadır. Türkiye'de yapılan etsiz yemeklerde genellikle mısır yağı, tereyağı, Ayçiçek yağı kullanılmaktadır. Bunların içinden ise en çok kullanılanı Ayçiçek yağıdır. Yağın içerisindeki omega 6 miktarı oldukça fazladır. Beslenmelerde bu yağlara dikkat ederek tüketmeliyiz. Çünkü her yağın olduğu gibi bu yağlarında vücudumuza zararı çoktur. Fakat belli miktarları aşmadığımız sürece kişinin vücuduna zarar vermemektedir. Bu yağın içerisinde bulunan vitaminler nedeni ile kilo problemi olan insanları bu yağı tüketmemesi tavsiye edilmektedir. Bu yağın faydalarını kısa bir şekilde sizlere anlatmak istiyorum.

Ayçiçek yağı faydaları nelerdir?
Faydalarını da bu şekilde sıraladığımız Ayçiçek yağı kullanıldıktan sonra atık haline gelmektedir. Bu atık yağlarımızı belirli koşullarda saklayarak uygun atık yağ yerlerine verelim. Bu ileri nesillere daha güzel ve daha yaşanılır bir çevre bırakmak açısından oldukça faydalı olacaktır.
" } ] }