{ "title": "Balık Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/balik-yagi.gif", "date": "19.01.2024 03:15:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Balık yağı, bazı deniz canlılarından ya da balıklarda elde edilen katı özellikte bir yağdır. En fazla somon, uskumru, orkinos, lüfer sardalya, ton balığı gibi yağ oranı yüksek olan balıklardan pres ya da soğuk sıkım yöntemiyle üretilir. Ayrıca balık yağı balığın karaciğerinden ya da gövdesinden elde edilir. Balık yağının en önemli faydası içindeki omega 3 yağ asitlerinden kaynaklanır. Ancak her balıkta omega 3 bulunmaz. Vücut tarafından üretilmeyen omega 3 yağ asitleri mutlaka dışarıdan alınmalıdır. Çünkü vücuda çok faydası vardır.

Balık yağındaki omega 3 yağ asitleri vücudumuzda kalbi korur, kolesterolü düşürür, kanı inceltir ve kalp ritminin düzenlenmesine yardımcı olur. Yaşlanma sürecini geciktirdiği gibi Alzheimer içinde koruyucu bir etki yapar. Beslenme uzmanları bu konuda omega 3 yağ asitlerinin depresyon, kilo alımı, kas erimesi, kalp hastalıkları gibi pek çok sorunda iyileştirici etkiye sahip olduğunu belirtir. Bundan yararlanmak içinde omega 3 bakımından zengin olan balık yağı tüketilmelidir.

Omega 3 yağ asitlerinin yapılan araştırmalarla kalp ve beyin sağlığı üzerinde önemli etkileri belirlenince balık yağı kullanımı da bununla birlikte artmıştır. Özellikle son yıllarda kapsül ya da likit şeklinde balık yağı en fazla tercih edilen beslenme desteği olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzmanlar balık yağının küçük yaşlardan itibaren tüketilmesi gereken önemli bir beslenme kaynağı olarak görmektedir. Ayrıca vücudumuzun balık yağı tüketmeye de ihtiyacı olduğunu belirtirler.

Vücudumuzun neden balık yağına ihtiyacı var?

Gıda üretimindeki modern değişim yağ asitlerinin yok olmasına neden oluyor. Arındırılmış, yüksek kalitede olan balık yağı içerisinden omega yağ asitleri olan DHA ve ERA açısında en iyi kaynaktır. Kişilerin vücudunda bu temel yağ asitlerinden yüksek miktarda olması gerekiyor. Ancak bazı kişilerde bu yağ asitleri vücut tarafından üretilmediği için tüketiliyor. Bunun sağlıklı gıdalarla ya da beslenme destekleri ile alınması gereklidir.

Temel yağ asitleri omega 3 ve omega 6 olarak iki gruptadır. Vücuttaki hücrelerin sağlıklı olarak işlevlerini yerine getirebilmesi bu yağ asitlerinin dengeli alınmasına bağlıdır. Fakat gıda üretimindeki bazı değişiklikler temel yağ asitlerindeki bu dengeyi bozmuştur. Omega içeriği artış gösterirken, omega 3 miktarında azalma olmaktadır. Çok sağlıklı bir beslenme düzeniniz olsa da yeterince omega 3 temin etmeniz zor hale geldi. Fakaat sadece beslenmeyle ihtiyaç duyulan omega 3 miktarı karşılanamaz. Bu yüzden dışarına omega 3 kaynağı olan balık yağı alımı adeta bir zorunluluk haline gelmiştir. Balık yağı kaynağı güvenilir, kaliteli bir omega 3 kaynağıdır.

Balık yağı sadece omega 3 yağ asitleri içermez. Bunun dışında içeriğinde birbirinden farklı 23 adet omega yağ asidini barındırır. Bunların her biri temel yağ asidi değildir. Bazılarını vücudumuzda üretebilir. Araştırmalarda bunlardan en faydalı olanının omega 3 DHA ve EPA içinden omega yağ asidi olduğu görülmüştür. Bu yüzden balık yağı seçiminde içeriğine çok dikkat edilmelidir. Balık yağının en önemli faydası kalp damar hastalıklarına yaptığı olumlu etkilerdir. İçeriğindeki omega 3 yağ asitlerinin kalbi korumaya alması, kolesterolü düşürmesi, kanı inceltmesi, kalp atışlarını düzenlemesi en önemli etkileridir.

Balık yağı faydaları nelerdir?

Balık yağı son yılların en gözde beslenme takviyelerinin arasındadır. Bu beslenme desteğinin sayısız faydaları bulunmaktadır. Uzmanlarda balık yağının her yaşta tüketilmesi konusunda görüş birliğindedir.
Yapılan araştırmalarda balık yağının fazla tüketilmediği Kanada Yeni Zelanda, Almanya gibi bazı ülkelerde depresyon görülme sıklığının %5 kadar olduğunu fazla tüketilen Japonya, Tayvan gibi ülkelerde de bu oranın %1 seviyesinde olduğu görülmüştür.

Balık yağı içeriği demir, kalsiyum ya da A1, B2, B1, B3, C ya da D vitamini bakımından zenginleştirilebilir. Balık yağını hazırda satılan kapsüller halinde, sıvı halde ya da balık yağı içeren balıkları tüketerek alabilirsiniz. Kapsül ya da sıvı halde balık yağı alacaksanız doktora danışarak uygun dozda kullanmalısınız.

" } ] }