{ "title": "Bezir Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/bezir-yagi-9652.jpg", "date": "20.01.2024 12:45:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bezir Yağı, halk arasında keten yağı, zeyrek gibi isimlerle de bilinir. Bu yağın özü de keten tohumudur. Üretimi soğuk presleme ya da ısıtılarak olur. Isıtılarak elde edilen bezir yağı boyacılık ve kozmetik alanında, soğuk presleme yoluyla üretileni ise besin takviyesi olarak kullanılır. Keten tohumunun içeriğinin %45 kadarı yağdan oluşur. Bezir yağı omega 3, omega 6, omega 9, B12 ve A vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Hayvansal besinler dışında içeriğinde en fazla B12 vitamini bulunan besin keten tohumudur. Keten tohumunun dışı selülozdan oluşan bir tabakayla kaplıdır. Bu şekilde tüketilmesi halinde selüloz tabakası midede eritilemez. Bu yüzden keten tohumunun yağını çıkarmak daha uygundur.

Bezir yağı şifalı etkileri olan bir yağdır. İçerdiği alflinolenik asit faydalı etkilerinin en önemli sebebidir. Yağın bağırsakları yumuşatma, mide rahatsızlıklarına iyi gelme, kemikleri güçlendirme etkisi vardır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de harika etkileri vardır. Yemeklerde azami şekilde faydalı olması için pişme aşamasından sonra yağın ilave edilmesi gerekir. Ancak bezir yağının bilinçsizce kullanılmaması gerekir. Kullanım alanı yaygın olmasına rağmen mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Bezir yağı adeta bir gıda takviyesidir. Ancak kullanım dozu ve süresi oldukça önemlidir. Yağın aşırı miktarda tüketilmesi ishal, karın ağrısı gibi yan etkilere yol açabilir. Bunun dışında kozmetik ve ahşap boyama gibi alanlarda da bezir yağı kullanılabilir.

Bezir yağı faydaları nelerdir?

Bezir yağının çeşitli alanlarda kullanıldığını belirttik. Özellikle kemikleri güçlendirmede, mide sorunlarını gidermede ve bağırsakların yumuşamasında etkili olur. Ayrıca yüksek tansiyonun dengelenmesinde, öksürük, dikkat dağınıklığı ve sinir sisteminin daha rahat işlev görmesine yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde, diş hastalıklarında oldukça etkilidir. Ayrıca kan şekerini düzenleme etkisi vardır. Yara iyileşmesine, solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Ruhsal sorunları olanları rahatlatır. Bağışıklık sitemine destek olur. Ancak bu etkilerinden yararlanmak isteyenler mutlaka doktoruna danışarak yağı kullanmalıdır. Omega 3 yağ asidi içerdiğinden saçların ve tırnakların sağlıklı uzamasını sağlar. İçindeki lignanlar nedeniyle cilt, prostat, meme ve kolon kanserinden koruyucu etki yapar.

Bezir yağının koruyucu ve parlatma özelliği bulunduğu için ahşap boyamada ağacın dokusunu bir tok koyulaştırır ve dokusunu açığa çıkarır. Bu sayede ağacın damarları daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Uygulaması kolay olduğundan, hafif bir kokuya sahip olduğundan ve suya karşı dirençli olduğundan ahşap boyama için ideal malzemedir. Ağaç yüzeye uygulandığında oda sıcaklığında en fazla 24 saat içinde etkisini ortaya koyar.

Bezir yağı yan etkileri, zararları nelerdir?

Bezir yağının doktor tavsiyesi olmadan kullanılması uygun değildir. Çünkü olası bazı yan etkileri ortaya çıkabilir. Özellikle ham bezir yağını tüketilmesi sakıncalıdır. Ayrıca aşırı miktarda tüketimi de şişlik, mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi yakınmalara neden olabilir. Aşırı doz östrojen hormonun yükselmesine neden olacağından meme kanseri, miyom oluşumu, rahim ve yumurtalık kanseri riskinin artmasına yol açabilir. Bunun dışında alerjik yapısı olanlar içinde bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Cilt döküntüsü, kızarıklık, kaşıntı gibi sorunlarda bezir yağı kullanımı sona erdirilmelidir.

Bezir yağı nasıl elde edilir?

Bezir yağı elde etmek için 2 farklı yöntem kullanılır. İlki Osmanlı beziri olarak bilinen keten tohumunun ısıtılmasıyla elde edilen, diğeri de İngiliz beziri denilen soğuk presleme yöntemiyle elde edilendir. Presleme ile elde edilen gıda takviyesi olarak kullanımda, diğer ise vernik, cam macunu gibi amaçla kullanılabiliyor. Presleme ile elde edilen bezir yağı saç ve cilt bakımı içinde kullanılır. Bu nedenle bezir yağı çok yönlü bir yağ olarak kullanılır.
" } ] }