{ "title": "Biberiye Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/biberiye-yagi.gif", "date": "20.01.2024 22:52:53", "author": "Nazlı Turan", "article": [ { "article": "Biberiye yağı, kozmetik, sağlık, beslenme alanlarında birçok kullanım çeşidine sahiptir. Özellikle bitkisel tedaviye artan ilgiden biberiye yağı da nasibini almıştır. Geçmişten günümüze kadar gelen birçok kullanım çeşidine sahip olan biberiye yağı mucizevi bir yağdır. Biberiye yağı su buharı distilasyonu ile biberiye bitkisinin yapraklarından elde edilmektedir. Biberiye yağı sert ve keskin aromaya sahiptir.

Ülkemizde biberiye bitkisi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Mersin'den başlayıp İskenderun'a kadar uzanan bölgelerde yayılış göstermektedir. Genellikle maki florası içerisinde, orman içi boşluklarda, özellikle koruma altındaki ağaçlandırma sahalarının içerisinde, dağların kuru ve güneşli kısımlarında, tarla ve üzüm bağları'nın kenarında yabani olarak yetişmektedir. Ayrıca Batı ve Güney Batı Anadolu'da bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır.

Avrupa'da eski bir inanışa göre yastık altına biberiye koyarak uyumak kişiyi kabuslardan korur. Ayrıca insanlar boyunlarına biberiye keseleri asarak vebadan şüphelendikleri yerlere gittiklerinde bu biberiye kokusunu koklayarak vebadan korunmaya çalışmışlardır. Özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan mikrobik hastalıkların yayılmasını engellemek için hastanelerde kurutulmuş biberiye dalları yakılarak kullanılmıştır. Cezaevi gibi toplu yaşam alanlarında ortaya çıkabilecek ateşli hastalık mikroplarına karşıda mahkeme salonlarına özellikle biberiye bitkisi asılırdı. Ayrıca bitkinin güve kovucu etkisi olduğu için genellikle yatak örtülerinin güvelenmesini önlemek için kullanılırdı. Günümüzde yaygın olarak yemeklere lezzet katması için kullanılır.

Biberiye yağının faydaları nelerdir?
Alman E komisyonu tarafından biberiyenin kan basıncı hastalıklarında, sindirim sistemi bozukluklarında, iştah kesilmesi durumunda, romatizmal hastalıklarda kullanımını onaylamıştır. Yapılan araştırmaları kabul etmiştir.

Biberiye yağını kullanırken tasiye edilen dozuna dikkat etmelisiniz. Bu dozu eczacı veya doktora danışarak öğrenebilirsiniz. Farmakopeler de tavisiye edilen doz günde 10-20 damladır. Eğer biberiye yağını tavsiye edilen dozlar da alınır ise toksik değildir. Bitkiye direk temas sırasında kontak alerjiye sebep olabilir. Tedavi edici dozlarda herhangi bir yan etki görülmemiştir. Fakat görüldüğü takdirde doktora başvurulmalıdır. Geçmiş de çok yüksek dozlar da çocuk düşürmek amaçlı yanlış şekilde kullanılmış fakat bu yanlış kullanım sonucunda kişler de koma, spazm, kusma, rahim kanamaları gibi harabiyetler meydana gelmiştir. Biberiye yağını aşırı kullanımı sonucunda kişiler de epileptojen etki yapar. Yani epilepsi nöbetine neden olur.

Hamileler de biberiye yağı kullanımı doktora danışmadan tavisiye edilmez.
" } ] }