{ "title": "Bitki Yağları Nasıl Yapılır", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/bitki-yaglari-nasil-yapilir.gif", "date": "19.01.2024 01:54:14", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Bitki Yağları Nasıl Yapılır, Bitki yağı birçok bitkiden yapılmaktadır. Artık zeytinyağından bıktım diyenlere tavsiye bitki yağlarıdır. Zeytinyağını evinizde böcek olan bir yere damlatın ve birkaç gün sonra ölü böcekleri göreceksiniz bu zeytinyağı insan vücudunda da o kadar zararlı olmaktadır. İstediğiniz bir bitkiyi seçin. Bitkiyi taze olarak güneşin en yoğun olduğu zamanlarda toplayın bitkinin bu saatlerinde toplanması daha fazla uçucu şifalı yağlara sahip olmasıdır. Bitkilerde bulunan şifa, içerdiği uçucu yağdan kaynaklanıyor. Örneğin gül kokladığımız zaman burnumuza gelen koku uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır. Ama toplayacak bahçeniz yok ise kuru bitkilerden de yapınızı yapabilirsiniz. Fakat taze bitkinin vermiş olduğu şifayı kuru bitki vermemektedir.

Bitki yağları nasıl yapılır, istediğiniz miktarda kuru ya da taze bitkiyi küçük küçük kırarak bir kavanoza doldurun. Mesela 60 gram bitkiyi şeffaf kavanoza doldurun 60 gram bitki için 120 gram zeytinyağını kavanozdaki bitkiye dökün. Ne kadar bitkiden yağ yapılacak ise iki katı yağ koyun. Eğer daha konsantre olmasını isterseniz sadece bitkinin üzerini örtecek kadar kullanabilirsiniz. Zeytinyağı yerine Ayçiçek yağı kullanılabilir. Fakat en şifalı olanı taze bitki ve zeytinyağı kullandır. Zeytinyağı eklediğiniz kavanozun ağzını iyice kapatın. Ardından en çok güneş olan yere 20-25 gün kadar koyulup mayalanması beklenir. Bu bekleme zarfında yağınızı her gün çalkalayın. Bir ay sonunda yağı bir tülbentten geçirin. Kalan bitkiyi iyice süzülen yağın içine sıkın. Elde edilen bu yağı kavanoza koyun ve kavanozun üzerine yapılan tarihi ve ismi yazın. Serin ve güneş olmayan bir yerde muhafaza edin bu serin yer buzdolabı da olabilir. Bu şekilde her türlü bitki ve meyvenin yağını yapabilirsiniz. Elde edilen bu yağlar eczanelerde satılan yağlar gibi aynı amaçlar için kullanabilirsiniz. Zaten onların da zeytinyağı ile karıştırılmadan direk cilde temas ettirilmemesi gerekmektedir.

Bitki yağlarının yapıldığı birkaç bitki ise şöyledir. Lavanta, zencefil, nane, soğan havuç, kekik, melisa, sinirli ot, çörek otu ve biberiyeden yapılabilmektedir. Lavanta yağı bir de vücuda etkisi olmaktadır örneğin mantar ve kaşıntıya iyi geldiği bilinmektedir fakat lavanta yağını bir hafta kaşınan ya da mantar olan bölgeye uygulayın bir haftanın sonunda kesinlikle geçecektir. Ayrıca lavanta yağı yara ve yanıklarda da kullanılabilmektedir. Bir de bebek pişiklerinde kullanılabilmektedir lavanta yağı çünkü pişiklerde çok etkili olabilmektedir. Mesela karanfil yağı çocukların diş çıkartırken yaptığı huzursuzluğu geçirmek için kullanılır. Karanfil yağı uyuşturucu etkisiyle çocukları rahatlatır ve diş çıkartmada rahatlatarak acıyı ortadan kaldırmaktadır. Bir de sarımsak yağı etkileri vardır. Sarımsak yağı kulak iltihabı olanlarda kullanılabilir. Mesela bitki yağının yapıldığı çörek otu yağı yapımı da vardır. 30 gram öğütülmüş çörek otu tohumu 200 gr zeytinyağıyla karıştırılır. Bir hafta bekletildikten sonra süzülür. Bu süzme işlemi çok küçük olan bir süzgeç ile yapılmaktadır. Örnek verecek olursak 3 kat tülbentden geçirilebilir. Daha sonra bu karışımı salatalarda, yemeklerde ve sos olarak 20 gr koyularak kullanılabilir. Bu yağın bir de cilde etkisi vardır. Mesela ağrıyan eklemlere masaj yaparak saçınıza sürerek kullanabilirsiniz. Muhteşem görselliği ile göze hoş gelen papatya yağının evde elde edilmesi oldukça mümkündür. Bunun için yapılması gereken tek şey papatya toplamak ve papatyaları bir şişe veya kavanoza koymak üzerine zeytinyağı koyulur ve güneş gören bir yere koyulduktan sonra 2-3 hafta bekletilir ve çıkartılıp iyice tülbentten geçirildikten sonra yağınızı kavanoza koyun.

15-20 kg kekik yaprağı, çiçeği ve gövdesi ile kazana sıkıştırılarak basılmaktadır. Bu kazana 30-40 litre su koyulmaktadır. Bu kadar kekik ve sudan 150 gram kekik yağı ve 10 litre kekik suyu elde edilmektedir. Yuvarlak olarak bir ton kekikten 10 kg kekik yağı çıkmaktadır.
" } ] }