{ "title": "Çam Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/cam-yagi.gif", "date": "21.01.2024 17:23:52", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Çam Yağı, çam, birçok çeşidi bulunan bir ağaç türüdür. Genellikle bütün çeşitlerinin yaprakları iğne biçiminde, erkekli ve dişili çiçekler açan, erkek olan çiçeklerin özelliği, uzun sürgünlerin ucunda tırtılsı ya da salkım kömeç halinde olmalarıdır. Dişi olan çiçekler ise uzun sürgünlerin dibinde kozalak şeklindedir. Çam ağacının yaprakları bir yıldan daha fazla ömürlü olduğu için, çam ağacı dört mevsim boyunca hep yeşil kalır. Birçok faydası olan çam, kabuğu sirke ile kaynatılıp gargara yapıldığı zaman diş ağrılarına iyi gelmektedir. Çam ağacını kabukları kaynatılıp bal katılarak tatlandırıldıktan sonra bir süre boyunca içilir ise balgam söktürücü özelliğinden yararlanılır. Astım ve bronşit hastalığı olanlar, çam yaprağını sinir otu ile kaynatıp, bal ile tatlandırıp içerse bu hastalıklardan kurtulur. İdrar söktürücü özelliği olan çam yaprağı, biberiye ile kaynatılıp içilmelidir. Bunların yanı sıra, yara iyileştirir, verem hastalığına iyi gelir, kan temizleyici özelliği vardır. Böbrek kumlarına ve böbrek iltihaplarına iyi gelen çam yaprakları ses kısıklığına, gastrite ve özellikle saç dökülmelerine iyi gelmektedir. Çam ağacından çam yağı elde edilerek çam yağının faydalarından da yararlanılmaktadır.

Çam yağı, çam ağacından elde edilen reçineden üretilir. Birçok hastalığın tedavisinde şifa amacı ile kullanılan çam yağı, özellikle saç bakımında kullanılmaktadır. Çam yağı, solunum sıkıntılarında, bel soğukluğu hastalığında, gribal enfeksiyonlarda, idrar yolu enfeksiyonlarında, kas ve romatizma ağrıları, şeker, astım gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Hemoroit rahatsızlığına da çok iyi gelen çam yağının, bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücudun direncini arttırıcı özelliği de bulunmaktadır. Kan dolaşımını düzenleyici etkisi de olan çam yağı, iştah açar, yeni doğum yapan kadınlarda süt yapar. Çam yağı, saç dökülmesini önleyen, dökülmüş saçların yeniden çıkmasını sağlayan bir yağdır. Saç bakımında kullanılacak olan çam yağının başka yağlar ile mutlaka karıştırılması gerekmektedir. Saç dökülmesi birçok insanda sorun haline gelmiştir. Saç dökülmesi sebepleri, bazen aileden gelen genetik bir durum olsa da genellikle protein ve mineral eksikliğinden meydana gelir. Yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerde saç dökülmesi çokça görülmektedir. Çam yağı, içerisinde bol miktarda bulunan mineraller sayesinde, saçların dökülme sorununu ortadan kaldırıyor ve saçların daha gür ve sağlıklı olmasını sağlıyor.

Çam yağı saçlarda kullanılacağı zaman, zeytinyağı, biberiye yağı, papatya yağı ya da mersin yağı ile karıştırılıp kullanılmalıdır. Sade kullanıldığı zaman zararlı etkiler oluşturulacağından mutlaka en az bir yağ çeşidi ile karıştırılmalıdır. Çam yağı sağlık için kullanılacağı zaman bir bardak suyun içerisine birkaç damla damlatılarak içilir. Vücut için kullanılacağı zaman o bölgeye masaj yöntemi ile uygulanır. Saç bakımında ise herhangi bir yağ çeşidi ile karıştırılıp saç derisine ve saç köklerine masaj yöntemi ile iyice yedirilip yaklaşık bir saat kadar beklendikten sonra saçları yıkayarak, kullanılabilir ya da her gün kullanılan şampuanın içerisine, yaklaşık on, on beş damla çam yağı damlatılarak da kullanılabilir.
" } ] }