{ "title": "Çiçek Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/cicek-yagi.gif", "date": "20.01.2024 07:40:26", "author": "özlem aksüt", "article": [ { "article": "
Çiçek yağı, Güzel kokulu bitkilerden çıkarılan günümüzde pek çok alanda kullanılan bir üründür. Tek başına cilt-saç bakımında kullanabileceği gibi, isterseniz de tatlı badem yağına karıştırarak kendinize özel masaj yağı veya banyo yağı olarak da kullanılan doğal, güzel kokulu çiçek yağları elde edilebilir. Yağ asitlerinin gliserinle birlikte oluşturduğu bileşiktir. Ayrıca birleşiminde stearik, oleik, palmitik asitlerle gliserin bulunan ve bunların oranlarına göre kıvamları değişen bitkisel maddedir. Sanayi alanında da kullanılan çiçek yağı vazelin, mazot gibi fizik nitelikleriyle yağları andıran mineral bir maddedir. Sürtünme ve aşınmayı azaltan, bağıl devinimli parçalar arasına konarak kaymayı kolaylaştıran, kaygan bir sıvıdır. Kızartma yapıldığı zaman yağın aşırı ısınmaması gerekir.

Papatya yağı: Hassas ciltler için tavsiye edilir, yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Akne gibi cilt problemlerinin tedavisinde kullanılır. Saç dökülmesinde ve bakımı için faydası olan bir üründür. Yanıklarda, güneş yanıkları dahil kullanılmaktadır. Cilde masaj şeklinde uygulanır.

Menekşe yağı: Daha çok cilt hastalıkları, egzama, dermatite faydalıdır. Güzel kokusu nedeniyle kozmetikte kullanılır. Saç bakımında da faydalı bir üründür.

Gül yağı: Cilt temizliğinde kullanılır. Bütün cilt tipleri için tavsiye edilir. Yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Cilde masaj yapılarak kullanılır, diğer pek çok yağ ile iyi bir karışım olur.

Lavanta yağı: Hassas ve yağlı ciltler için tavsiye edilen bir yağ çeşididir. Stres durumunda ve başağrısında faydalıdır. Aknelerin giderilmesine yardımcı olur. Kozmetik alanında esans ve banyo yağı olarak da kullanılır.

Yasemin yağı: Antiseptik olduğu için cilt temizleyici olarak kullanılır. Hassas ve yağlı ciltler için kullanıldığı zaman sivilcelenmeye sebebiyet verebilir bu yüzden daha çok kuru ciltler için tavsiye edilir. Güzel kokuludur. Hücre yenileyici etkisi vardır. Doku sıkılaştırıcı olduğu bilinmektedir. Selülit giderici olarak da kullanılmaktadır. Cilde masaj şeklinde uygulanır.
  • Ayçiçeği yağı: Ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme vb. İşlemlerden geçirildikten sonra rafinasyona tabi tutularak elde edilen, berrak ve sıvı halde bulunur. Yağ asitlerinin yapısını değiştirmek amacıyla esterleştirilmemiş yağdır.

    Ayçiçeği dünyada ve ülkemizde en önemli yağ bitkilerinden biri olup, ülkemizde daha çok yağlık olarak yetiştirilir. Ülkemizde yağlık ayçiçeği üretimi, genellikle Trakya-Marmara Bölgesinde yoğunlaşmış iken, çerezlik üretiminde ise çoğunlukla İç ve Doğu Anadolu Bölgesinde, az miktarda diğer bölgelerde de ekimi yapılmaktadır.

    Sıvı olarak ve ayrıca margarinin hammaddesi katı yağ üretiminde de yaygın kullanım alanı bulan Ayçiçek yağı açık sarı renkli, rafine edilerek kullanılabilen bir yağdır. İçerisinde belli miktarda hidrokarbonlar, steroller, vakslar olmak üzere sabunlaşmayan maddeleri içermektedir. Ayçiçek yağı üretiminde çözgen ekstraksiyonu işleminden sonra elde edilen yağsız küspe elde edilir yan ürün olarak hayvan yemi üretiminde kullanılmaktadır. Yüksek protein içeriğinden dolayı ayçiçeği küspesi oldukça değerli bir yan üründür. Günümüzde çokça kullanılır ve bazı cins tohumlarda yağ oranının %50'ye kadar çıkması, ayçiçeğini yağ eldesinde kıymetli bir ürün haline getirmektedir. Besin değeri ise zeytinyağına yakındır. Genelde yemeklik olarak tüketilmektedir. Vitamin değeri yüksektir.

    Ayçiçek Yağının Zararları Nelerdir?
    Fazla aşırıya kaçmamak kaydıyla kullanılan Ayçiçek yağı sağlık için faydalıdır. Ancak aşırıya kaçılması halinde kilo sorununa, sivilcelere, saçların yağlanmasına ve vücudun yağ dengesinin bozulmasına sebep olabilir
  • " } ] }