{ "title": "Çuha Çiçeği Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/cuha-cicegi-yagi.gif", "date": "22.01.2024 01:50:30", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Çuha çiçeği yağı, Doğu, Orta Amerika'da yetişen bir tür kır çiçeğidir. Dış mekanlar için tercih edilen çuha çiçeği halk arasında on bir ay çiçeği, bahar çiçeği, eşek otu ve ayı kulağı olarak da bilinmektedir. 10-30 santim kadar boylanan Mart ve mayıs aylarında çiçek açan bir çiçek türüdür. Çiçek önce yemek amaçlı kullanılmış, daha sonra yağı keşfedilerek faydalarından yararlanılmaya başlanmıştır. Sağlık adına başvurulabilecek bitkisel yağlardan biri olan çuha çiçeği yağı birçok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.

Çuha Çiçeği Yağı İçeriği

Çuha çiçeği yağı omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri insan vücudu tarafından üretilmemektedir. Bu nedenle dışarıda doğru orantılarda alınması gerekir. Çuha çiçeği tohumundan Gamma Linoleik adlı bir asit elde edilir. Bu asit vücutta kanserli hücrelerin gelişimini engellemek için faydalıdır. Vücut organlarının kontrolünü sağlayan prostotoglandin adlı bileşiklerin üretilmesinde de kullanılır. Bu bileşen hücre zarı için önemli rol oynar. Çuha çiçeği yağı potasyum ve magnezyum açısından da iyi bir kaynaktır.

Çuha Çiçeği Yağı Faydaları Nelerdir?

Hormonlar: Temel yağ asitleri içeren çuha çiçeği yağı hormonal fonksiyonları destekleyici etkiye sahiptir. Adet döneminde yaşanan şikâyetleri hafifletmek için kullanılabilir. Çoğu kadın adet öncesinde ve adet döneminde depresyon, sinirlilik, göğüs hassasiyeti, baş ağrısı, şişkinlik gibi şikâyetlere maruz kalabilir. Bu tür şikâyetler çuha çiçeği yağı ile kontrol altına alınabilir. Çuha çiçeği yağı, polistik over sendromu gibi durumlarda da faydalıdır. Yağ kilo vermeyi kolaylaştırıcı dengeli hormon üretimine yardımcı etkiye sahiptir.

Doğum: Hormon düzenleyici etkisi olan yağ gebeliğin son haftalarında serviksin yoğunlaşmasını için kullanılabilir. Yağ kapsül şeklinde alınabileceği gibi direkt yağ da kullanılabilir.

Üreme: Kısırlık tedavisinde alternatif olarak değerlendirilebilecek bitkisel yağlardan biridir. Serviks sıvısı spermin serviks üzerinde rahat hareket etmesini sağlamak için önemlidir. Doğal yollarla gebeliğin oluşması serviks sıvısı az olan ya da hiç olmayan kadınlarda oldukça güçtür. Servikal mukusu arttırmak için çuha çiçeği yağından faydalanılabilir. Yağ günde üç defa tablet şeklinde alınabilir.

Sivilce: Hormonal dengesizlik sebebiyle yaşanan sivilce çoğu genç için kaçınılmaz olabilir. Hormonlar nedeniyle yaşanan sivilceler hormonların düzene girmesiyle kendiliğinden ortadan kalkabilir. Çuha çiçeği yağı hormonları dengelemek için oldukça etkilidir.

Saç dökülmesi: Hem kadın hem de erkeklerin yaşamış olduğu can sıkıcı bir problemdir. Mevsimsel geçişler, saç derisi hastalıkları gibi birçok sebepten dolayı saç dökülmesi yaşanabilir. Saç dökülmesine sebep olan hormonlar olabilir. Çuha çiçeği yağı hormonları dengelemek ve saç dökülmesini engellemek için iyi bir tercihtir.

Cilt sağlığı: Sedef, egzama, dermatit gibi cilt hastalıklarına maruz kalan kişilerde çuha çiçeği yağı mükemmel bir alternatiftir. Çuha çiçeği yağı ayrıca ciltte yaşa bağlı olarak gelişen yapısal bozukluklara karşıda iyi gelmektedir. İçinde barındırdığı doğal yağlar cilt üzerinde oluşan her türlü probleme karşı destek olacaktır.

Romatoid artrit: Eklemlerde meydana gelen otoimmün hastalıktır. Genetik etkenler, hormonlar ve çevresel etkenler hastalığın risk faktörleridir. Çuha çiçeği yağı romotoid artrit için kullanılabilecek faydalı bir yağdır. Düzenli kullanıldığında hastalığın semptomlarına karşı ciddi rahatlama sağlanabilir.

Osteoporoz: Bir tür kemik hastalığıdır. Hormonal dengesizlik en önemli nedenlerinden biridir. Doğal hormon tedavisi çuha çiçeği yağı sayesinde uygulanarak hastalığın belirtileri hafifletilebilir.

Çuha Çiçeği Yağı Diğer Faydaları Nelerdir?
Çuha Çiçeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Çuha çiçeği yağı kapsül ya da direkt yağ olarak kullanılabilir. Kullanımı kapsül şeklinde yapılacaksa günde 3 defa bir kapsül olacak şekilde alınmalıdır. Direkt yağ olarak şikâyete göre farklı şekillerde kullanılmalıdır. Kullanılacak rahatsızlığa göre yetkili ürün satıcısından bilgi alınarak kullanılmalıdır. Eğer doktor tavsiye etmişse ve aksini söylememişse yetişkinlerin günlük en fazla 3 tatlı kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı alması gerekir.

Çuha Çiçeği Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Çuha çiçeği yağı doğru ve bilinçli kullanıldığında herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Hangi hastalık için kullanılacak olursa olsun mutlaka bir hekime danışılarak kullanılması gerekir. Özellikle psikolojik anlamda ilaç kullanan kişiler ve hamileler çuha çiçeği yağı kullanmamalıdır.

" } ] }