{ "title": "Doymuş Yağ Asidi Nedir", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/doymus-yag-asidi.gif", "date": "21.01.2024 07:15:18", "author": "Kürşat şahin", "article": [ { "article": "Doymuş yağ asidi nedir, Doymuş yağ karbon atomlarından oluşur ve karbon atomlarını birbirine bağlayan birtakım bağlar bulunmaktadır. Doymuş yağ denildiğinde aklımıza bu karbon atomları arasındaki bağların tamamının doymuş olduğu gelir. Doymuş yağlar da hayvansal yağların gibi oda sıcaklığında genellikle katı halde bulunurlar. Diyet yapanlar doymuş ya tüketimini azaltmak zorundadırlar. Çünkü doymuş yağlar vücuttaki bazı özel sistemler üstünde ciddi anlamda yan etkiler oluşturabilmektedir.

Doymuş yağlar kötü huylu dediğimiz kolesterol tipinin yükselmesine sebebiyet vermektedir. Aşırı miktarda tüketildiğinde ise obezite hastalığının getirmiş olduğu her türlü yan etkilerin görülmesi sebep olur. Hiçbir yağ tek başına yalnızca 1 yağ grubunu içinde bulundurmaz. Yağların içinde hem doymuş hem doymamış yağlar hem tekli doymuş hem de çoklu doymamış yağlar bulunur. Ama doymuş yağları asıl olarak içeren grup içerisinde hayvansal yağ bulunduran gruplardır. Özellikle sert margarinler başta olmak üzere, margarinler, doymuş yağ oranı açısından oldukça yüksek gıdalardır. Buna karşın ay çiçek yağının, mısır özü yağının içerisinde bir miktar doymuş yağ asidi bulunmaktadır. Bu yüzden konu hakkında bilgili uzmanlar, yağları tüketirken genel bir dengeleme yolunu tavsiye etmektedir.

Doymuş yağlar zararlı mı?

Doymuş yağlar konusunda şimdiye kadar yanlış bilgilendirildiğimiz iddialar vardır. Bu iddialar aslına bakarsak asılsız değildir. Profesör Doktor Mary Enig ve geleneksel yöntemlerle yemek pişirmeye kendini adamış bir aşçı olan beslenme uzmanı Sally Fallon ile bir kitap yazmışlardır. \"Nourishing Traditions\" (Besleyici Gelenekler) adlı bu kitapta bazı gerçeklerin çarpıtıldığını savunmuşlardır. Doymuş yağların bizzat damar tıkanıklığına yol açtığının hiçbir zaman kanıtlanmadığını öne sürmüş olan bu ikili, şimdiye kadar otopsisi yapılan tıkanık damarlarda bulunan yağ artıklarının sadece ve sadece %26'sının doymuş yağlardan oluştuğunu, geri kalanların ise çoğunlukla doymamış (Bitkisel) yağlardan oluştuklarını göstermektedirler.
" } ] }