{ "title": "Fesleğen Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/feslegen-yagi.gif", "date": "21.01.2024 06:07:40", "author": "tuba eren", "article": [ { "article": "
Fesleğen yağı, Fesleğen yağının kaynağı fesleğen bitkisidir. Yaz aylarında sinek ve böcekleri bizden uzaklaştıran fesleğenden yağ çıkarılarak birçok derde deva olunur. Fesleğen yağı trans-B-bergamotene, germacrene, linalool ve 1.8-cineole içerir. Fesleğen yağı tıpkı fesleğen gibi sinek ve böcekleri bizden uzaklaştırarak, korur. Fesleğen yağının en çok şifasını sindirim ve sinir sistemine olumlu etkilerinde görebiliriz. Mide bulantısına, mide krampına, şişkinliğe ve gastrite oldukça faydalıdır. Sindirimi kolaylaştıcı özelliği de vardır. İyi bir yatıştırıcı olduğu için depresyona, gerginliğe iyi gelir.

Ayrıca geceleri uyuyamayanlar fesleğen yağını kullanarak rahatça uyuyabilirler. Antimikrobiyal ve antiviral olmasından ötürü enfeksiyon şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olur. Bağırsak parazitlerinden fesleğen yağı sayesinde kurtulmak mümkündür. İştahı açması da bilinen faydaları arasındadır. Yine gaz sökücü olduğu da bilinir. Ağzında yara çıkanlara da kullanmaları tavsiye edilir. Kandaki ürik asidin miktarını azaltarak gut hastalığına iyi gelir. Saç bakımınında da fesleğen yağının karşımıza çıktığını görebiliriz. Fesleğen yağı ile saça masaj yapıldığında saçı besler ve nemlendirir. Cilde kullanıldığı taktirde de cilt lekelerine ve cilt kuruluğuna iyi gelir. Portakal kabuğu görünümüyle özellikle bayanların canını sıkan selülitin yok olmasına yardımcı olur. Arı sokması halinde o bölgeye güvenle sürebilirsiniz. Cilde haricen kullanılır.

Dahilen kullanma şekli de şöyledir: 1 fincan suya ya da şekere 5-6 damla fesleğen yağı damlatılır. Fesleğen yağı faydalıdır fakat çok fazla miktarda kullanılmamalıdır. Uzun süre düzenli olarak kullanmakta sakıncalıdır. Hamile bayanlar, emziren anneler, bebekler ve küçük çocuklar uzak durmalıdır. Bunun yanı sıra ciddi böbrek rahatsızlığı olanlar, karaciğerinde problemi olanlar kullanmamalıdır.
" } ] }