{ "title": "Fındık Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/findik-yagi.gif", "date": "19.01.2024 15:01:21", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Fındık yağı, kavrulmuş fındığın preslenmesi yoluyla elde edilen taşıyıcı özellikte bir yağdır. Bu nedenle su ya da başka bir maddeyle karıştırmaya gerek olmadan direkt olarak cilde sürülerek kullanılabilir. İçeriğinde %80 oleik asit, E vitamini, %12 linoleik sit, çinko, demir, kalsiyum ve potasyum barındırır. İçeriğindeki oleik asit miktarı zeytinyağından bile yüksek orandadır. Yüksek tansiyon riskini azaltan, iyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterolü düşüren oleik asit fındık yağında yeterince bulunmaktadır. Bunun yanında kalp ve damar hastalıklarını önleyen, şeker hastalarındaki insülin gereksinimini azaltan ve dolayısıyla kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan etkileri de vardır. Vücutta tümör gelişimine engel olarak, kanserden koruyucu etki yapar. Fındık yağı içeriğindeki B1, B2, B6 ve E vitaminleri sayesinde protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasını dengeleyici etki yapar. Kalsiyum içeriğiyle çocukların gelişiminde, kemik ve diş gelişiminde yararlı etkileri vardır. Cilt sağlığında, saçlarda, varislerde kullanımıyla fındık yağı, mükemmel bir destektir. Cilde yapılan masaj sırasında, cilt altına kolayca nüfuz ederek cilt elastikiyetini sağlar ve yaşlanmaya karşı etkili olur.

Fındık yağı nerelerde kullanılır?

Cilt bakımında: Cilt esnekliğini sağladığından, özellikle doğumdan sonra oluşabilecek cilt çatlaklarına karşı yararlı etkileri olur. Ciltte oluşan selülit karşısında sıkılaştırıcı etkileri vardır. Özellikle kuru ciltleri nemlendirme etkisi fazladır. Uçucu özellikteki hoş kokulu lavanta yağı gibi yağlarla karıştırılarak cilde sürülürse, bu kokuların kalıcı olmasını sağlar. Ciltte oluşan aknelere karşı kullanılabilir. İçeriğinde bulunan anti bakteriyel maddeler sayesinde akne ve sivilcelerin oluşmasında etkili olan bakterilerin yok edilmesini sağlar. Gözeneklerin sıkılaştırılmasında etkilidir.

Yemeklerde: Fındık yağı 220 dereceye kadar bulunan yanma derecesine sahiptir. Bu nedenle yemeklerin içinde rahatlıkla kullanılabilir. Toksik etkiye neden olmaz. Kızartmalarda gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Kokusu ve rengi olmadığından, salatalarda, yemeklerin içinde olumsuz etkiye neden olmaz. Ayrıca oldukça lezzetli bir bitkisel yağdır. Yemeklerinize güzel tatlar katabilir.

Saç bakımında: Saçlarınızın daha bakımlı, canlı olmasını fındık yağı sayesinde sağlayabilirsiniz. Saçlarınızı kimyasalların etkisinden korur, güçlenmesini sağlar, saç tellerindeki kırıkları temizler, beslenmesini sağlar. Yıpranmış saçlara gereken desteği vererek, güzelliğe katkıda bulunur.

Genel sağlık üzerindeki etkileri: Yüksek tansiyon riskini azaltan, kalp ve kolesterol değerlerini dengeleyen, damar hastalıklarını önleyen, kan şekerini düzenleyen, tümör gelişimine engel olan bir yağdır. E vitamini sayesinde üreme sistemine olumlu etkileri bulunmakta, alyuvarların parçalanmasına engel olarak kansızlığa çözüm olmaktadır. Vücut hücrelerini korur ve yaşlanmayı geciktirir. Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı koruyucu etki yapar.
" } ] }