{ "title": "Gomalak", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/Gomalak-59.jpg", "date": "19.01.2024 00:53:29", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Gomalak, kökeni hayvansal olup ticareti yapılabilen tek reçinedir. Hindistan'da yaşayan böceğinin dişlerinin yine o bölgeyi mahsus fikus, Palas, kursum ağaçlarının dal ve gövdelerinde topladıkları atıklardan rafine elde edilir. Elma çekirdeği renkli bir böcek yaşadığı ağacın dallarını delerek öz suyunu içer ve bu sağladığı salgı ile karıştırarak kendini saracak şekilde dışkı ile kaplar. Bu dışkı zamanla sertleşerek ağacın dallarını saran üç ile sekiz milimetre kalınlığında bir tabaka oluşturur. Oluşan tabakanın ve mamul hale gelmiş gomalağın rengi, ağacın özsuyu rengine göre değişir. En iyi gomalak ince dallar üzerinde birikenlerin Kasım ile Haziran ayları arasında toplanması ile sağlanır.

Gomalak kullanım alanları nelerdir?
Gomalak cila nasıl yapılır?

Gomalak özenle hazırlanmış bez toplara emdirilen cilanın el yordamıyla defalarca yedirilerek sürülmesidir. Ahşap cinsine göre rengi, kıvamı bekletme süresi ayarlanır. Cilalama yapılmadan önce ahşabın zımparalanması gerekir. Zımparalandıktan sonra macunlama ve yağlama işlemi gerçekleştirilir. Dolgulu cilası yapılmadan önce cila topu hazırlanır. Cila topu keçeden olur ve topun tümüne cila yedirilir. Top şekli aldıktan sonra avuç içine sıkıcı alınır. Parmaklar topu idare eder. Top daire, yay, uzun olan şekiller çizerek önce ağaç suyu hizasında sonra suyuna dik küçük şekiller çizime sistemli olur. Birinci kat ciladan sonra topuk taşı unu seperek turlara devam edilir. Ara ara topa ispirto dökülerek ponza onu bütün kısımları yedirilir. Bu işlemden sonra 24 saat kurumaya bırakılır ve üzerine örtü cilası geçmeden önce ince zımpara ile tekrar zımparalanır. Örtü cilası aynı cila topunun bir kat daha temiz yumuşak keçe ile sarılıp pomakları sarılmasıyla yapılır. Kat üzerine kat sürülerek zemin parlatmaya çalışılır. Bu işlem 6-7 kez devam eder. En son topun üzerine biraz yağ sürerek kurumaya bırakılır. Tamamlama cilası ise en üstteki yağın alınması için hızlı ve bastırmadan etil alkolle silinmeye başlanır. Temiz beze sarılı bir ya da iki kat aynı teknikle sürülen gomalak, cam gibi pürüzsüz ve parlak bir cila oluşmasını sağlar.
" } ] }