{ "title": "Göz Kapağında Yağ Bezesi", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/goz-kapaginda-yag-bezesi.gif", "date": "19.01.2024 21:48:23", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Göz Kapağında Yağ Bezesi, Göz çevresindeki yağ bezeleri kişilerin genine bağlı olarak oluşmaktadır. Bu tür yağ bezeleri diğer bölgelere göre daha zor alınmaktadır. Bu nedenle göz çevresinde oluşan yağ bezeleri diğer yağlara göre daha tehlikelidir. Eğer bu yağ bezeleri hızlı bir şekilde büyüme göstermiyor ise alınması ya da alınmaması çok fark göstermeyecektir. Bu tür yağ bezeleri birer iyi huylu tümör olarak görülmektedir. Bu tümörler kişinin isteğine bağlı olarak alınabilir. Kişilerin yağ bezelerini aldırmalarının en büyük nedeni cildin normal duruşunun değişmesi yanı yağ oluşan bölgede şişlikler görülmesidir. Yağ bezeleri günümüz teknolojisinin ilerlemesi ile kolay yöntemlerle kısa bir sürede alınabilmektedir. Fakat göz kapağında yağ bezesi bölgesel olarak hassas bir bölge olduğu için alınırken riskler daha fazla olmaktadır. Göz kapağında oluşan yağ bezesi genellikle yumuşak bir dokuya sahiptir. Bu yağlar küçük haldeyken kişiye pek fazla bir etki yapmaz ama bu yağlar büyüme gösteriyor ise zamanla gözün yarı kapalı hale bile gelmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden göz kapağınızda bulunan yağ bezesi eğer büyüme gösteriyor ise acilen bir cildiye uzmanına görünmenizde fayda vardır. Yağ bezesi deri altındaki kas ile deri arasında oluşmaktadır. Bunun nedeni o bölgedeki yağ bezlerinin normale göre daha fazla çalışmasıdır. Bu yağ bezelerine genellikle bozuk genler neden olmaktadır. Öyledir ki bu bezeler genellikle orta yaşlı insanlarda sorun olmaya başlamıştır. Göz kapağındaki bu beze kişiye kesinlikle ağrı ya da sızı vermemektedir. Bu bezenin tek zararı görüntü bozukluğu ve bunun yanında göz kapağının düşmesidir.

Göz kapağında oluşan yağ bezeleri bazen sabit büyüklükte kalmaktadır. Fakat başka bir insanda da büyümeler göstermektedir. Bu nedenle yağ bezesi büyüyüp büyümeyeceği önceden bilinmemektedir. Bunu kişinin kendisi takip ederek anlaması gerekmektedir. Eğer büyüme varsa doktoruna bunu doğru bir dille anlatması gerekmektedir. Yağ bezesi dışarıdan bir şişlik gibi görülebilmektedir. Buz tedavisi, soğuk uygulama gibi pratik olarak şişliklere yapılan müdahaleler bu bezelerin iyileşmesinde işe yaramamaktadır. Bezeler kesinlikle bir sivilce gibi sıkılmamalıdır ve kişi kendi başına gözündeki bu yağ bezesi ile oynamamalıdır. Gözdeki yağ bezeleri ne kadar normal yağ bezesi imiş gibi görülse de bunun asıl nedeni kanda bulunan kolesterol miktarıdır. Bu yağ bezeleri normal yağ bezelerinde çok farklı bir yapıdadır. Normal yağların alınması için uygulanan yöntemler göz çevresi için kullanılamayan yöntemlerdir. Fakat tıp biliminin gelişmesiyle bu sorun içinde çözümler üretilerek bazı yöntemler bulunmuştur. Göz kapağında yağ bezesi bazı lazer yöntemleri ile daha az riskle alınmaktadır. Elektro cerrahi yöntemi ve bunun yanında farklı operasyonlarla bu yağ bezeleri alınmaktadır. Tabi bu bölgeler hassas bölgeler olduğu için bazı riskler mevcuttur. Mesela lokal anesteziden kaynaklanan riskler bunun yanında göz bölgesi olduğu için ameliyat riskleri vs. Gibi riskler. Eğer göz kapağınızda bulunan yağ bezeleri aşırı şekilde büyük değil ise alınmaması tavsiye edilmektedir. Çünkü bunun size oluşturacağı herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Göz kapağınızdaki yağ bezesi hızlı bir şekilde büyüme gösteriyorsa acilen doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Doktorlarınızın tavsiyelerine uyarak yağ bezelerinin zararlı etkilerinden korunun. Yağ bezeleri genetik faktörlerden kaynaklanabildiği için ailede başkasında varsa diğer kişilerde de görülme ihtimali fazladır. Yine bunun yanında kandaki yağ miktarı da oldukça etkilemektedir. Göz kapağında yağ bezesi kesinlikle sıkılmamalıdır. Yağ bezelerinin ter bezleriyle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Bu bilgi oldukça yanlış bir bilgidir. Eğer sizlerde de yağ bezeleri varsa onlara hiç dokunmadan doktorunuza görünmelisiniz ve aynı zamanda ailenizden birinde bulunup bulunmadığını da gözlemleyebilirsiniz.
" } ] }