{ "title": "Gül Yağı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/gul-yagi-nasil-yapilir.gif", "date": "19.01.2024 12:20:29", "author": "ibrahim ÇELIK", "article": [ { "article": "
Gül yağı, parfüm ve kozmetik sanayinin en önemli ve en pahalı ham maddesidir. Bu yağ genellikle pembe gül çiçeklerinin kaynatılmasıyla üretilir. Gül yağı, vücuda çok iyi gelen bitki yağlarının en çok bilineni ve en çok kullanılanlarından bir tanesidir.

Gül yağının faydaları nelerdir?

Gül bitkisi hem gül suyu olarak hem de gül yağı olarak kullanıldığında, özellikle cilt için çok faydalı bir bitkidir. Gül yağı, cildi temizler, cildi gerginleştirip ona gerginlik kazandırır. Ayrıca antiseptik özellikte olmasından dolayı açık yaraların ve vücudumuzda çıkan egzamaların tedavisinde kullanılır. Ayrıca gül yağı, hamilelik sonrasında oluşan yaraların giderilmesinde de son derece etkilidir. Kabızlığa da iyi gelir. Gül yağı hazır olarak satın alındığında çok yoğun konsantre edilmiş bir şekilde alınmış olur. Bu şekilde üretilmiş olan gül yağı, çok fazla gülden elde edilen yoğun bir yağ olup, kilolarca gülden de çok az miktarda gülden oluşan bu yağı tek başına kullanmak yerine başka faydalı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdır.

Gül yağı nasıl üretilir?

Evde yapmış olduğumuz gül yağı, dışarıdan aldığımız hazır konsantre yağdan farklı olacaktır, çünkü gülün yağı evde tek başına çıkartılamayacağından, başka yağlar kullanılarak üretilir. Eğer gül yağını evde hazırlamak istersek, hazırlamakta kullanılacak yağların tercihine göre değişebilir. Sızma zeytinyağıyla yapılmış olan bir gül yağı, cilt ve diğer alanlar için faydalı olacağından, zeytinyağı ile hazırlamak daha mantıklı olur. Gül yağını zeytinyağı ile hazırlamak isterseniz, gül yapraklarının cam bir şişeye veya bir kavanoza doldurulup üzerine sızma zeytinyağının eklenmesi gerekir. Bu kavanoz veya şişe daha sonra güneş alna bir yerde 1-1,5 ay ara sıra çalkalanıp bekletilmeli, daha sonra oluşan bu karışım kavanozla beraber kaynatılmalıdır. Bu sayede sızma zeytinyağı ile karışmış halde bir gül yağı elde edilmiş olacaktır.

Evde gül yağı hazırlamak için bilinen tariflerden bir diğeri de birkaç farklı yağ ile karıştırılmış olan bir gül yağı yapma şeklidir. Bu tarifteki yağlar, üzüm çekirdeği yağı, yilang yilang yağı ve yasemin yağıdır. Tarif ise şöyledir, beş damla yasemin yağı, beş damla yilang yilang yağı, altı gram üzüm çekirdeği yağı kullanılmalıdır. Yine diğerinde olduğu gibi gül yaprakları cam bir şişeye doldurulmalı ve diğer yağlar bu gül yapraklarının üzerine döküldükten sonra uzun süre bekletilip kaynatılmalıdır.

Ayrıca dünya standartlarına uygun kalitede gül yağı, deniz seviyesinin 1050 metre ve daha fazla yüksekliklerde yer alan, Isparta ve yöresinden yetiştirilen güllerden elde edilir. Her yıl mayıs ve haziran aylarında toplanan güller, hava şartlarının da etkisi sonucu üstün kalitede gül yağı üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar. Türkiye'de uçucu yağ üretiminin büyük bir payını gül yağı oluşturmaktadır. Türkiye dünyanın belki de en önde gelen gül yağı üreticisi konumunda olan ülkesidir. Çoğu Isparta yöresinde yetişen gül bitkisinin çiçeklerinden elde edilen gül yağı dünya piyasalarında kendine yer bulmuş ve 'Türk gül yağı' olarak da bilinmektedir.
" } ] }