{ "title": "Güneş Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/gunes-yagi.gif", "date": "19.01.2024 10:28:10", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Güneş Yağı, Cilt kanserinin en büyük sebebi güneş ışınlarına direk ve uzun süreli maruz kalmaktır. Güneş ışınlarına uzun süreler maruz kalındığında deri altında bulunan elastin ve kallojen yapıları zarar görür. Bunun sonucu olarak cilt yapısı bozulur, cildin erken dönemlerde yaşlanmasına sebep olur, cildin esnekliği azalır, çabuk ve kolay kırılgan bir hale dönüşür. Güneş ışınlarının bu zararlı etkilerinden korunmanın en yaygın yolu ise güneş yağı kullanımıdır. Güneş yağları içerdikleri bileşenleri ile güneşin zararlı ultraviyole ışınları tutarak cilde zarar vermesini önler.

Güneş yağlarının kullanım şekli

Güneş yağlarından etkili bir şekilde faydalanmak için bazı temel kurallar bulunmaktadır. Güneş yağları güneşe çıkmadan yarım saat önce vücuda sürülmelidir. Böylece güneş yağının emilimi deri tarafından yapılarak koruma gerçekleşmeye başlayacaktır. Su güneş yağlarını çözerek cildi korumasız bir hale getirir. Bu sebeple havuza ve denize girdikten sonra güneş yağı tekrar vücuda sürülmelidir. Ayrıca suya girilmese dahi her bir saatlik periyotlarda güneş yağı tekrar uygulanmalıdır. Elmacık kemikleri, kulaklar, burun, omuzlar gibi vücudun çıkıntılı bölgeleri daha hassas bir koruma gerektirir. Bu sebeple bu bölgelere daha sık güneş yağı sürülmelidir. Her bir kullanımda en az 30 gram krem kullanılmalıdır. Yanımızda bulunduracağımız güneş yağı miktarı buna göre ayarlanmalıdır.

Güneş yağlarındaki maddeler

Güneş yağlarında temel olarak 11 madde bulunmaktadır. Su güneş yağlarında çözücü madde olarak kullanılmaktadır. Yağlar bileşimin cilt üzerinde kolayca yayılmasını sağlar. Emülgatörler su ve yağda çözünen maddelerin birbirine karışmasına olanak vermektedir. Stabilizatörler güneş yağındaki maddelerin bir arada bulunmasını sağlar. Katılaştırıcı maddeler güneş yağına kıvamlı bir hal vererek güneş yağının daha kolay sürülebilir olmasını sağlar. Nemlendiriciler ve nem düzenleyiciler güneş yağının güneş yağının kurumasını önler ve cildin nemli kalmasına yardımcı olur. Koruyucular ve antioksidanlar bileşimde bakteri oluşumunu önler. Filtre maddeleri güneş yağında adeta bir süzgeç görevi görerek güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarını süzer ve cilde zarar vermesini engeller. Parfümler karışımda bulunan maddelerin kokusunu ve ter kokusunu bastırır. Böcekleri ciltten uzak tutar. Aktif maddeler derinin rejenerasyon yeteneğini arttırarak cildin yenilenmesini sağlar. Renk maddeleri cilde bronz bir renk verir. Ancak cildin koruyucu pigment üretmesinde herhangi bir etkisi yoktur.

Güneş yağlarında bulunan koruyucu faktörler

Güneş yağlarında bulunan rakamla gösterilen koruyucu faktörler bu karışımda bulunana koruyucu filtrelerin gücünü ifade etmektedir. Söz gelimi koruyucu faktörü 4 olan bir güneş yağı kişiyi güneşin zararlı etkilerine uğrama süresini 4 katına çıkarır. Yani bu kişi güneşte 4 kat uzun süreyle kalabilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken konu bu koruma süresinin cilt tiplerine göre değişeceğidir. Açık tenli bir kişinin güneşin zararlı etkileri ortaya çıkmadan güneşte kalabileceği süre 5-10 dakika kadardır. Koruyucu faktörü 4 olan bir güneş yağı süren açık tenli bir kişi güneşte 20-40 dakika kadar kalabilir. Ancak buğday tenli birinin güneşin zararlı etkilerine uğramadan kalacağı süre 20-30 dakika dolaylarındadır. Buğday tenli bir kişi 4 faktörlü bir güneş yağı sürdüğünde güneşte kalabilme süresi 80-120 dakika dolaylarında olacaktır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konuda koruyucu faktörün tek başına güneşte kalma süresinde belirleyici olmamasıdır. Çevresel faktörlerde güneşte kalma süresinde etkilidir. Hava durumu veya su ve kar gibi güneşi yansıtacak ortamlar güneşte kalma süresini etkilemektedir.
" } ] }