{ "title": "Hurma Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/hurma-yagi.gif", "date": "20.01.2024 03:09:10", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Hurma yağı; hurma ağacından elde edilen bir tür bitkisel yağdır. Dünya çapında yılda kullanımı ile en çok kullanılan yağar arasında soya yağından sonra ikinci sırada bulunmaktadır. Dünya çapında 28 milyon tonluk üretimi bulunmaktadır. Önde gelen hurma yağı üreticileri arasında Malezya, Kolombiya ve Endonezya bulunmaktadır. Hurma yağı, yağ hurması meyvesinin etinden elde edilmektedir. Zeytinyağında olduğu gibi hurma yağı adı verilen yağda bir meyve yağıdır. Hurma yağı, hurma meyvesinin çekirdeğinden ya da hurma meyvesinin tohumundan elde edilen hurma çekirdeği yağı ile karıştırılmamalıdır.

Hurma yağı meyvesinden iki farklı yağ türü elde edilmektedir. Bunlardan biri hurma yağı diğeri ise hurma çekirdeği yağıdır. Elde edilen bu tür yağda yenilebilir yağlardır. Ancak çok farklı kimyasal bileşim, fiziksel özellikler ile uygulamalara da sahiptir. Her bir hurma meyvesi, hurma yağının yaklaşık olarak %90' ını ve hurma çekirdeği yağının yaklaşık olarak %10'unu sağlamaktadır. Hurma yağı eşit oranlarda doymuş yağ ve doymamış yağ asitleri içermektedir. Hurma yağı özellikle doymuş palmitik asit bakımından oldukça zengindir. Hurma yağı oda sıcaklığında bulunduğunda yarı katı bir halde bulunmaktadır. Hurma yağının sıvı bölümü parçalar halinde ayrılarak katı bölümden fiziksel olarak ayrılmaktadır. Parçalanma işleminden daha sonra sıvı bölüme hurme olein adı verilmekte ve çoğunluklu şişelenerek yemek pişirmek için kullanılan yağlar arasında bulunarak satılmaktadır. Hurma yağının katı bölümü ise genellikle margarin, katı yağ ya da sebze gibi yağları formüle etmek için kullanılır.

Hurma Yağının Faydaları Nelerdir?
" } ] }