{ "title": "Kandaki Yağ Oranı Nasıl Düşürülür", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/kandaki-yag-orani-nasil-dusurulur.gif", "date": "19.01.2024 16:52:21", "author": "fadime kolay", "article": [ { "article": "Kandaki yağ oranı nasıl düşürülür, kanadaki yağ oranı, her insanın kanında bulunan ve hücre zarları ile bazı hormonların yapımında kullanılan bir maddedir. Kandaki yağ oranını, vücut kendi ürettiği gibi dışarıdan alınan besinlerle de yükselebilir. Mesela hayvansal gıdalar (Et, süt, tereyağı, yağlı peynir, margarinler) yükseltir. Sadece dışarıdan alınan gıdalarla yükselmez kandaki yağ oranı genetik yapıdan kaynaklı olarak da yükselir.

Kandaki yağ oranı, sadece kan testiyle anlaşılabilir. Fakat bundan önce vücuttaki bazı belirtiler sinyal verir, bunlar nelerdir? Baş dönmesi, uykusuzluk, göğüs kafesinde basınç ve sıkışma hissi, şişmanlık, bacaklarda ağırlık hissi, kol ve bacaklarda uyuşma hissi gibi. Bundan hariç bir de gözde sarı siğillerin olması vücuttaki yağ oranının yüksek olduğunu gösterir.

Kandaki yağ oranını düşürmek için öncelikle aldığımız gıdalara dikkat etmemiz gerekiyor ve bol bol egzersiz yapmakta fayda var. Hiçbir şey yapamıyorsak yani spor yapmaya vaktimiz yoksa yürüyüş yapın, asansöre binmek yerine merdiven çıkın. Fazla kilolarımızdan kurtulmamız gerekiyor. Yediklerimize dikkat etmeliyiz. Beslenme şeklimiz ile vücudumuzdaki yağ oranının birbiriyle bağlantılı olduğunu unutmamamız gerekiyor. Vücudumuzdaki yağ oranını daha az yağlı ve daha çok posalı yiyecekler ile düşürmemiz mümkün. Kandaki yağ oranını düşürmemiz, balık, tavuk, hindi gibi beyaz etlerden alacağımız proteinlerle mümkün, ancak bunları ya ızgara olarak ya haşlama olarak ya da sebzelerle pişirerek tüketmeliyiz.

Katı yağlarda kandaki yağ oranını yükseltir bunun içinde bitkisel sıvı yağlar ve zeytinyağı kullanmak her zaman daha sağlıklıdır. Bu arada kırmızı etten de vaz geçmek zorunda değiliz, eğer kırmızı etin yağını iyice temizlersek ince ince kesip küçük porsiyonlar halinde tüketirsek hiçbir zararı olmayacaktır.

Bol bol balık tüketmeliyiz. Uzmanlar her zaman haftada iki defa balık tüketmemiz gerektiğini, kalp ve damar sağlığı için gerekli olduğunu söylüyorlar. Balık kandaki yağ oranını düşürmeye yardımcı olur, tansiyonu düşürerek kalp krizi gibi kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Çok iyi bir protein kaynağı olan balık vitamin ve mineral yönünden zengin olduğu için genel sağlığa katkıda bulunur.

Sigara ve alkol kullanmamalıyız, kolesterolün damar duvarında birikmesine ve biriken yağ plaklarının çatlayarak damarı tıkamasına neden olduğundan kullanılmamalıdır. Sigara ve alkol içmek kandaki iyi kolesterol düzeyinin düşmesine neden olur. Sigara ve alkolün vücudumuza zararları hepimizce bilinen bir gerçek bile bile de kendimize zarar vermek doğru değil.
" } ] }