{ "title": "Kaz Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/kaz-yagi.gif", "date": "19.01.2024 20:58:09", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "
Kaz yağı, kaz beslenen köylerde kış ayları için kullanılan önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle Trakya bölgesinde bolca kullanılan bu yağ birçok yemeğin içerisinde bol miktarda kullanılır. Kaz yağı içerisinde bol miktarda doymuş yağ asitleri içermektedir. Doymuş yağ asitleri ise insan vücudunda daha çok etki yaparak kilo artışına neden olur. Herkesin bildiği gibi fazla kilolar beraberinde birçok hastalığı getirmektedir. Fakat bu tür zararları olduğu kadar da faydaları bulunan kaz yağı insanlar tarafından çok sevilerek tüketilen yağlardan biridir. Hayvansal yağların dünyada ve ülkemizde çok fazla tüketildiği bilinmektedir. Öyledir ki birçok bitkisel yağdan daha lezzetli olan hayvansal yağlar insan sağlığı için daha zararlıdır. Bunun nedeni daha önce de söylediğimiz gibi yağlar içerisinde bulunan doymuş ve doymamış yağ asitleridir. Bu yağın en faydalı yönü soğuk kış aylarında kullanıldığında insan vücudunun birçok mineral ihtiyacını karşılayarak gerekli enerjiyi kişiye vermesidir. Yemekler içerisinde kullanılarak tüketilmesi en yaygın kullanış biçimidir. Birçok insan bu yağı kullanmadan kış aylarını geçiremezler. Bu yağ onlar için artık olmazsa olmaz hale gelmiştir. Bunların yanı sıra bu yağ ülkemizin doğu taraflarında pek fazla kullanılmamaktadır. Fakat yine de istisna olarak bazı bölgelerde az da olsa kullanılmaktadır.

Kaz üreten köylülerin kışlık hazırladıkları depo yiyecekleri arasında yer alır. Her kazdan kazın ırkına, büyüklüğüne ve beslenme durumuna göre 175-425 gram arası kaz yağı elde edilmesi mümkündür. Kasım-Aralık ayları arsında kesilip tüyleri temizlenen kazların boyun, etek ve iç yağları alınır, eritilir ve daha sonra süzülüp kavanozlara veya çinko ve benzeri kaplara doldurulup kışın tüketilmek üzere kaldırılır. Kaz yağı bu şekilde tüketildiği zaman İnsan vücudunun gerek duyduğu vitamin ve mineralleri kişiye sağlayarak kişinin bağışıklık sisteminin artmasına ve bu şekilde soğuklardan korunmasını sağlar. Bu nedenle kaz yağının çocuklar üzerindeki etkisi de oldukça fazladır. Yaptığınız yemekler içerisinde belli miktarlarda kullanarak bu yağı çocuklarınıza dolaylı yoldan yedirin. Fakat aşırı kilo problemi olan insanlar için bu yağ çok fazla önerilmemektedir. Hatta bu kişilerin bütün yağlardan uzak durmaları onlar için çok daha sağlıklı olacaktır.

Kokusu ve lezzeti ile iştah açıcı özellikte olan kaz yağı en çok patates kızartmasında kullanılırken mükemmel, çok lezzetli sonuçlar verir. Kaz yağıyla yapılan patates kızartmasının tadına doyum olmaz, kızartmaya bambaşka bir tat katar. Trakya bölgesinde ise özellikle böreklere kaz yağı konularak enfes börekler yapılır. Eritilerek üretilen kaz yağı derin dondurucuda da muhafaza edilebilir. Soğuk kış aylarında enerji verici, soğuktan koruyucu özellikte olan kaz yağı en çok tercik edilen yöresel ürünler arasında yerini korumaktadır. Kaz yağı ayrıca Kars ve Ardahan gibi Doğu Anadolu illerinde köy halkının kışlık yemeklik yağ ihtiyacını yüksek oranda karşılar. Yurt dışında özellikle Avrupa'da kaz yağının önemi bilinmektedir. Avrupa'da aşçılar kaz yağının yanmadığını keşfetmiş ve bu nedenle kaz yağını fırın yemeklerinde kullanmaya başlamışlardır.
" } ] }