{ "title": "Kekik Yağı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/kekik-yagi-nasil-yapilir.gif", "date": "21.01.2024 16:56:53", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Kekik Yağı Nasıl Yapılır, Kekik bitkisi güneşi seven, dağlık alanlarda çalı otu şeklinde yetişmekte olan ve genellikle çorak olan topraklarda üretimi yapılan bir yıllık bitkidir. Bu bitkinin boyu 15-20 cm uzunluğundadır. Yaprakları oval koyu yeşil renkli, sapsız ya da kısa saplıdır. Bu bitkinin çiçekleri pembe veya eflatun renklidir. Kökleri saçak gibi ve gövde şekli odunsu olan bu bitkinin üst dal kısımları çatal şeklindedir. Kekik otu haziran ayından ekim ayına kadar topraktan 5-6 cm uzar ve yaprakları kesilerek güneşli bir yerde kurutularak saklanır. Güneş ısısının 35 dereceyi geçmemesi gereklidir. Bu otun yağı iştah açıcıdır, sindirimi kolaylaştırır, gaz giderici bir etkiye sahiptir ve idrar yollarının iltihaplarını giderici etkiye sahiptir. Bu yağ Osmanlı döneminden beri kullanılmaktadır. Eski alim kişiler ve ilim insanlarının kekik yağının sağlık için faydalarını keşfettikleri için yaralarda ve cilt enfeksiyonlarında sıkça kullanılmıştır.