{ "title": "Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/kirmizi-kantaron-yagi-nasil-kullanilir.gif", "date": "23.01.2024 06:40:07", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır, Kantaron yağı antiseptik, antibakteriyel, kanama durdurucu, yara ve yanık iyileştirici iltihap önleyicidir. Kantaron otu genelde ılıman iklime sahip bölgelerde yetiştirilmektedir. Kantaron otu bitkisi yetiştirdiği bölgelerden farklı renklere sahip çiçeği açmaktadır. Kırmızı kantaron 10-50 cm aralığında değişir ve iki yıllık ot türü bir bitkidir. Balçıklı ve kireçli toprağı seven bir bitki türüdür. Kumlu topraklarda ve bataklıklar da yetişebilir. Yetiştiği bölgeler Avrupa ve Türkiye'dir. Çiçekleri güneşin doğması ile açar, güneşin batması ile kapanır. Bu çiçekleri toplu halde bulmak zordur. Keskin acı bir tadı ve bahar bir kokusu vardır. Sarı ve kırmızı kantaron olmak üzere ikiye ayrılan bitkide sarı kantaron, sinirsel rahatsızlıklarda, kırmızı kantaron ise mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları üzerinde etkilidir. İçeriğinde bol miktarda A, C vitaminleri ve çeşitli mineraller bulunmaktadır. Kantaron yağının sahip olduğu önemli birkaç özelliği ise Antiseptik, kanama durdurucu etkiye sahiptir. Kantaron bitkisi hem haricen hem de içilerek hastalık tedavisinde kullanılır. Yapılan araştırmalarla yıllarca tedavi amacıyla kullanılan kantaron yağının mikrop öldürücü ve damar büzücü etkisi olduğu tespit edilmiştir.

Kırmızı kantaron yağı nasıl kullanılır dersek eğer:
Sırt ağrıları, lumbago, siyatik ve romatizma üzerinde masaj yöntemiyle kullanıldığında iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Kantaron yağı dahilen kullanıldığı zaman kan şekerini düşürür. Özellikle mide ağrısı ve ülser tedavisinde kullanılır. Üşüyen kişiler, kantaron yağı yardımıyla bu sıkıntıdan kurtulabilir. Ayrıca kantaron yağı boş değil de bir çay bardağı suyu 5-6 damla damlatılarak tüketilebilir. Fakat dahilen kullanım yapılmak istenirse bir tatlı kaşığı tüketilmelidir. Fazlası vücuda yan etki yapabilir. Taze ve kurutulmuş olan kantaron otu çiçeği ezildikten sonra 1-1.5 litre su içinde bir yemek kaşığı kadar atılır. Kısık ateş de 10-15 dakika kadar kaynatılır ve gün içinde çay gibi tüketilebilir. Ezilmiş bir kantaron çiçeği ise bal ile tatlandırılarak yenilebilir. Uzun süreli kullanımlarda vücutta kaşıntı meydana gelebilir. Geçmiş yıllarda kantaron yağı göz ve yara tedavisinde, adet söktürücü, mide ekşimesinde, kan yapıcı ve güçlendirici olarak kullanılırmış. Kırmızı kantaron yağının kullanımı bir de şu nedenlerde kullanılır:
Balgam sökmede, damar sertliğinde, akciğer hastalığında, prostat önleyici olarak kullanılır. Kırmızı kantaron yağı ciltteki lekelere çözüm ve sivilceleri de gidericidir. Bizim bilmediğimiz birçok ilaçların içerisinde olarak eczanelerde doktorun tavsiyesi üzerine satılmaktadır. Hafif ve orta derece olan depresyonlara karşı önerilen kullanım dozu 300 miligramlık kırmızı kantaron günde üç defa çay ile kullanılabilir. Genelde bayanlara tavsiye edilen kırmızı kantaron yağı menopoz evresindeki bayanlara tavsiye edilir. Sinir sıkışmasına kantaron yağı kullanımı için 1 litre saf zeytinyağının içerisine kantaron yağı karıştırılır. Sinir sıkışması olan bölgeye ovularak uygulanır.
" } ] }