{ "title": "Lavanta Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/lavanta-yagi.gif", "date": "19.01.2024 17:53:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Lavanta yağı, lavanta bitkisinin çiçeklerinden buhar distilasyonu yoluyla elde edilir. Kokulu bir çiçek olan lavanta hoş bir görüntüye de sahiptir. Kokusu sayesinde lavanta parfüm, sabun gibi kozmetik ürünlerde sıkça kullanılmaktadır. Lavanta yağı aromaterapilerde yaygın şekilde kullanılan bitkisel yağlardan biridir. Aromatik karışım olarak da hazırlanan lavanta yağı, sedir ağacı, çam ağacı, Hindistan cevizi yağı, adaçayı gibi yağlarla harmanlanarak kullanılmaktadır.

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir?

Anksiyete: Lavanta yağı kaygı ve endişe gibi durumlarda oldukça faydalı olan bir yağdır. Yağ masaj şeklinde bu tür sorunlar için kullanıldığında oldukça etkili sonuçlar alınır. Masaj yağını elde edebilmek için badem yağıi, jojoba yağı gibi yine sakinleştirici etkileri olan yağlarla harmanlanabilir.

Uykusuzluk: Uykusuzluk için alternatif tedavi yolları arayan kişiler lavanta yağından faydalanabilir. Kimyasal içerikli uyku ilacı kullanmak yerine gece yatarken yastığa lavanta yağı damlatılarak yatmak uyku düzensizliklerini giderir.

Sinir sistemi: Sakinleştirici ve yatıştırıcı kokusu sayesinde sinir sistemi için kullanılabilir. Baş ağrısı, migren, gerginlik, depresyon gibi problemlerde tedavi edici etkisinden yararlanılabilir. Otonom sinir sistemi üzerinde de oldukça etkilidir.

Üst solunum yolu: Ocakta kaynayan suya birkaç damla damlatılıp suyun buharı teneffüs edildiğinde burun tıkanıklığı, sinüs enfeksiyonlarını gidermeye yardımcı olur. Alın, boyun çevresine birkaç damla sürülerek de rahatlatıcı etkisinden yararlanılabilir.

Yanıklar: Antiseptik etkisi sayesinde yanıklar üzerinde önemli rol oynar. Yanık sebebiyle oluşan izlerin iyileşmesinde faydalıdır. Yanık sebebiyle yaşanan ağrılar için lavanta yağının ağrı kesici etkisinden yararlanılabilir. Yanan bölgeye birkaç damla sürülüp elle hafif yayılarak bekletilir.

Böcek ısırıkları: Çok önemsenmeyecek bir durum olmasa da böcek ısırıkları günlük aktiviteleri olumsuz etkileyebilir. Böcek ısırığı sebebiyle oluşan yanma, kaşıntı gibi sorunlarda lavanta yağı kullanılabilir. Ayrıca lavanta yağı böcek kovucu olarak da kullanılabilir.

Kan akışı: Kan akışını iyileştirici etkiye sahiptir. Kan basıncını düşürür, yüksek tansiyona karşı iyi gelir. Bunların yanı sıra beyin fonksiyonlarını iyileştirir, kalp krizi riskini azaltır.

Ağrı kesici: Eklem, kas, boyun, omuz ve artrit ağrıları için kullanılabilir. Baş ve karın ağrısı içinde oldukça etkili olan lavanta yağı ağrıyan bölgeye masaj hareketleriyle sürülebilir. Sorunlu bölge için hazırlanan kompres suyuna birkaç damla eklenip kullanılabilir.

Bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemini arttırıcı etkisi bulunan lavanta yağı vücutta antikorlarla savaşarak vücudu birçok hastalığa karşı korur. Direnç arttırıcı etkisi bulunmaktadır.

Mantar: Mantar hastalığına karşı lavanta yağından yararlanılabilir. Kafa, tırnak ve ciltte oluşan mantarlarla mücadele eder. Özellikle ayak mantarı ve saçkıran için kullanılabilecek alternatif tedavi yöntemidir. Mantar için lavanta yağı bir parça pamuğa damlatılıp sorunlu bölge için kullanılabilir.

Cilt sağlığı: Antibakteriyel etkisi ciltte sebum üretimini dengelemeye yardımcı olur. Sivilce, akne ve ciltte oluşan lekeler üzerinde etkilidir. Taşıyıcı herhangi bir yağ ile karıştırılıp kullanılabilir. Egzama sebebiyle oluşan kaşıntı, döküntü ve kuruluğu giderir.

Saç sağlığı: Saç derisine masaj yapılarak kullanıldığında saç dökülmesini azaltır. Saç ve saç köklerini kuvvetlendirir.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Lavanta yağı, düzenli kullanılan şampuan, losyon gibi kozmetik ürünlerin içine birkaç damla eklenerek kullanılabilir. Şeker, Hindistan cevizi yağı ve lavanta yağı karıştırılıp masaj ürünü olarak kullanılabilir. Tropikal olarak kullanılacak alana birkaç damla damlatılarak kullanılabilir. Hassas ciltlerde seyreltilerek kullanılmalıdır.

Lavanta Yağı Zararları Nelerdir?

Lavanta yağının bilindik bir zararı bulunmamaktadır. Ancak çocuklar ve gebeler için uygun olmadığı düşünülür. Uçucu yağlar hassas cilt tiplerinde tahriş ya da alerjiye yol açabilir. Bu nedenle kullanmaya başlamadan önce cilt üzerinde ufak bir yerde test yapılarak kullanılmalıdır. Herhangi bir yan etkiye maruz kalmamak için kullanılacak ürünün kaliteli ve saf olması gerekir.

" } ] }