{ "title": "Palmiye Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/palmiye-yagi.gif", "date": "19.01.2024 09:11:13", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Palmiye Yağı, Palmiye bilindiği gibi ülkemizde pek yetişmeyen bir bitki türüdür. Palmiye ağaçları genel olarak Afrika bölgelerinde yetişen Dayanıklı bir bitkidir. Bu bitkiyi birçok şekilde işleyerek kullanabilirsiniz. Bu yağın ülkemizde kullanımı çok fazladır. Bu yağ diğer ülkelerde en çok üretilen yağlardan ikincisidir. Yağın kullanım alanı ülkemizde aşırı şekilde olmasa bile diğer ülkelerde çok fazladır. Bu nedenle ülkemizde bu yağı bulmak oldukça kolay olmaktadır. Bu yağın diğer bir ismi de hurma yağıdır. Dünya çapında çok büyük üretim alanına sahip bu yağın tüketimi genellikle ağız yolu ile yapılmaktadır. Fakat cilde ve saçlara da faydaları bulunmaktadır. Palmiye yağı, Palmiye ağacındaki meyvelerin etinden elde edilen ve oldukça lezzetli bir yağdır. Nasıl ki ülkemizde ay çiçek ve mısır yağı üretimi fazla ve bunun yanında tüketimi çoksa palmiye yani hurma yağının da aynen bu şekildir.

Palmiye yağının iki tür elde ediliş yöntemi vardır. Bu yöntemler yağın türünü de değiştirmektedir. Bunlardan ilki palmiye ağacı üzerinde yetişen meyvelerden elde edilen yağdır. Diğeri ise daha çok tutulan ve tüketilen palmiye meyvesinin çekirdeklerinden çıkarılan yağdır. Bu yöntemle çıkarılan yağın lezzetinden dolayı daha fazla tüketilmesi bu türün fiyatını da biraz etkilemektedir. Genel olarak bitkisel yağlar içerisinde, doymuş ya da doymamış olmak üzere iki çeşit asit bulundururlar. Bitkisel yağlarda doymuşluk oranı daha düşük olduğu için doymuş yağ asidi içeren yağlardan daha sağlıklıdır. Palmiye yağı, bir bitkisel yağ olmasına rağmen tüm bu yağlara göre büyük bir farklılık göstererek hem doymuşluk oranı hem de doymamışlık birbiri ile eşittir. Yani içerinde eşit miktarda doymuş ve doymamış yağ bulunur. Bu nedenledir ki doğalda olsa içindeki kimyasal oranı biraz yüksek olan bu yağ aslında diğer bitkisel yağlara göre biraz daha zararlıdır. Fakat tüm bunlara rağmen başka ülkelerde bolca yemeklerde ve diğer yiyeceklerde tüketilmektedir. Palmiye yağı, oda sıcaklığında katı halde bulunmaktadır. Bu özelliği ile diğer bitkisel yağlardan da ayrı tutulmaktadır. Bu yağ katı hale getirilerek margarin olarak kullanılır.

A vitamininin bol miktarda bulunduğu bu yağ zengin bir karoten kaynağı olmakla birlikte yemeklerde bol miktarda kullanılmaktadır. Bu yağlar eskiden araçların yakıtı olarak kullanılmaktaydı. Fakat günümüzde petrol çıkarımlarının artması ve araç sistemlerinin diğer yakıt türlerine göre ayarlanmasından dolayı bu yakıt türünün kullanımı kalkmıştır. Genel olarak palmiye yağı, etlerde, erişte yemeklerinde, patateslerde en çok kızartma yağı olarak kullanılmaktadır. Bu yağın kullanımı cilt değil de daha çok ağızdan yemeklerde kullanılarak alınır. Yağın oda sıcaklığında yarı katı halde bulunmasının nedeni ise içerisinde yarı oranda bulunan doymuş yağ asitleridir. Doymuş yağ asitleri katıdır, doymamış yağ asitleri ise sıvıdır. Bu nedenle ikisinin oranı yarı yarıya olması yağın yarı katı halde olmasına neden olmaktadır.
" } ] }