{ "title": "Parafin Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/parafin-yagi.gif", "date": "19.01.2024 00:48:39", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "
Parafin yağı, petrolden elde edilen ve petrol yan ürünü olarak geçen, kozmetikten, tekstile, yiyeceklerin korunmasından, patlayıcı maddelere kadar pek çok alanda kullanılan bir yağ türü. Beyaz, şeffaf arası bir rengi olan parafin yağı, 1829 yılında bulunmuş, daha sonraları sentetik olarak da üretilmeye başlanmıştır.

Koruyucu bir etkiye sahip olduğundan kâğıt, karton, kumaş, yiyecek ve benzeri ürünlerin uzun süre muhafaza edilebilmesi için parafin yağı kullanılmakla birlikte kozmetikteki en yaygın kullanım şekli vazelindir. Tıpkı kâğıt, karton, kumaş ve yiyeceklerde olduğu gibi cilt üzerinde de koruyucu ve onarıcı bir etkiye sahip olan parafin yağı, günümüzde birçok kozmetik firması tarafından kullanılmaktadır.

Parafin yağı, ağızdan alındığı takdirde sindirim sistemini hızlandıran bir etkiye sahip olduğu için kabız, sindirim güçlüğü gibi durumlarda önerilmektedir. Ayrıca fitil ve benzeri dışkılamayı kolaylaştırıcı uygulamalarda da parafin yağı kullanılabilmektedir.

Parafin banyosu ise daha çok el ve ayaklarda yumuşatıcı ve parlatıcı bir etkiye sahip olduğu için güzellik salonlarında sıklıkla kullanılan bir yöntem. Parafinin cilde uygulanabilen bir formu olan vazelin ise daha çok kış aylarında çatlamış dudak, el ve ayaklarda iyileştirici ve koruyucu etkisinden dolayı tercih edilen bir ürün çeşidi. Vazelin ayrıca ameliyat, dikiş, dövme gibi yapıldıktan sonra uzun bir süre korunması gereken alanlara da uygulanabilmektedir. Daha çok kuru, hassas ve çatlayan ciltler için uygundur.

Mum yapımında, merhem ve pomatlarda, yiyeceklerin korunmasında, vazelinde, patlayıcı maddelerde, fitil ve benzeri ilaçlarda kullanılan parafin oldukça çeşitli bir kullanım alanına sahiptir. Meyve ve sebzeleri korumak amacıyla kullanılan parafin, aynı zamanda üzerlerindeki parlak rengin de sebebidir. Merhemlerde ve pomatlarda ise kıvam arttırıcı olarak kullanılır. Parafin, yavaş yanan yapısından dolayı mum yapımının da temel maddesi olmakla birlikte aynı zamanda kozmetik sektöründeki en ucuz bakım ürünlerinden biridir.
" } ] }