Porsuk yağı, Porsuk hayvanın vücudunda en fazla besin ve mineraller içerme dönemi kış aylarıdır ve bu dönemde porsuk hayvanın vücudundaki yağı yüksek miktarda birikmiştir. Bu yağ porsuk leşlerinden arındırarak elde edilir. Leşten yağlar parçalar halinde kesilir ve krem oluncaya kadar su banyosu içerisinde bastırılır. Erime sıcaklığı ortalama 100 derecedir. Yağın erimesi durumunda kaplara alınır ve tüketiciye verilir. Porsuk yağı genellikle beyaz ve hafif sarımsı renkte, kendine özgü tat ve kokusu vardır. Buzdolabında yaklaşık 15 yıl durabilir.
Porsuk yanında bulunan vitaminler
Dokuların kaynağını geliştirmek için, çoklu doymamış yağ vardır.
B vitaminleri organizmanın birçok bölgesindeönemli rol oynar.
A vitamini, doku ve hücrelerin yenilenme sürecine katkı sağlar.
K vitamini ve E vitamini ise vücudumuzun gelişmesi için hareket yapmayı sağlar.
Porsuk yağı faydaları nelerdir?
Yaşlanma sürecini oldukça yavaşlatmak da hücrelerin yenilenmesini hızlandırmaktadır. Bu yağ vücudun genç görünmesine yardımcı olur.
Sindirim sistemleri iyileşmesine stres, sıkıntı, yorgunluk gibi durumlarda vücudun sistemini değiştirmeye yardımcı olur.
Bağışıklıkları geliştirerek soğuk algınlığı ve nezle sırasında kullanılması önerilir. Vücudun mikroplarla savaşmasını sağlar.
Kanserin oluşmasını önlemek için antioksidan üretir.
Metabolizmanın normalleşmesine yardımcı olur.
Kan kalitesini ve kan dolaşım hızını arttırmak için kullanılır.
Kadın hormonlarını olumlu etki eder.
Erkeğin cinsel gücüne de olumlu etkisi vardır.
Yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Antienflamatuvar ve antiseptik etkisi vardır.
Powered kasların ve proteinin normale dönmesini sağlar.
Kandaki hemoglobin düzeyinin arttırılması için kullanılır.
Ateroskleroz riskini azaltarak damarların ve kalplerin gelişmesine yardımcı olur.
Porsuk yağı nasıl kullanılmalıdır?
Porsuk yağını vücudun hem iç hem dış tarafları için kullanımı mevcuttur.
3 ile 6 yaş arasındaki çocuklara tatlı kaşığının dörtte biri verilmelidir.
6 ile 12 yaş arasındaki çocuklara yarım çay kaşığı verilmelidir.
12 ile 16 yaş arasındaki gençlerin ise bir çay kaşığı almaları yeterlidir.
16 yaşından büyük yetişkinlerin ise bir çorba kaşığı almalıdır.
Porsuk yağı uygulama yöntemleri nelerdir?
Soğuk algınlığını önlemek ve diğer rahatsızlıklar için yetişkinler, bir yemek kaşığı olabilir. Daha iyi beslenmesonucu tok karnına porsuk yağının kullanılması vücudun daha iyi emilmesini sağlar. Eğer mide bulantısına neden olursa bal ya da reçel ile kullanılabilir.
Bağışık sistemini ceviz, bal, Alovera suyu, 2 yemek kaşığı tereyağı propolis, alkol, yarım çay kaşığı porsuk yağı ekleyerek karıştırabilirsiniz. Bir yemek kaşığı günde 3 kez sulandırarak uygulayabilirsiniz.
Öksürüğü kesmek için sırta bacaklara ve göğüslere kullanarak geçirebilirsiniz.
Kozmetik olarak porsuk yağı yaygın kullanılmaktadır. Cildi nemlendirir. Geceleri elleri ve yüzleri yağlayarak yatıldığında cildi gençleştirir. Porsuk yağını kullanmadan önce maskeyi bir araç olarak kullanabilirsiniz.