{ "title": "Ruşeym Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/ruseym-yagi.gif", "date": "19.01.2024 07:59:50", "author": "Esra topal", "article": [ { "article": "
Ruşeym yağı, Latince adı \"Wheat Germ\" olan bitkisel yağ çeşidinin içeriğini buğday özü oluşturmaktadır. Buğday taneciğinin en tepesindeki cücükten elde edilen bu yağ, buğday bitkisinin iç bölümünden oluşmaktadır ve bitkinin oluşmasını sağlayan en önemli kısımdır.

Doğal E Vitamin olarak adlandırılan bu cücük buğdaya hayat veren, Folik asit, Demir, Thiamin Çinko ve Magnezyum gibi birçok besin kaynağını içermektedir. Buğdayın canlı embriyo bölümünden elde edilen Ruşeym; buğdayın hacminin %0,1 - 0,5'ini oluşturmaktadır. Endüstriyel yöntemlerle öğütülen 1000 kg buğdaydan 1 ile 5 kg arasında elde edilir. (Kaynak: Prof. Dr. Adem ELGÜN)

Ruşeym Yağının Faydaları Nelerdir?

Vücut için gerekli pek çok besini yüksek miktarda doğal olarak bulunduran Ruşeym Yağı özellikle yüksek miktarda B1 ve A vitamini içermektedir. Yüksek protein kalitesine sahip olan Ruşeym yağı omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini de bol miktarda içermektedir.

Antioksidan özelliği yüksek olan buğday ruşeymi özellikle diyetlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Vücut sağlığı açısından genel büyüme ve kemik gelişiminde oldukça etkilidir. Vücut içinde hücrelere zarar verici nitelikte olan molekül ve bakterilere karşı koruma gücü sağlamaktadır. Diğer açıdan hücre zarının dayanaklığını arttırarak bağışıklık sisteminin desteklenmesini gerçekleştirmektedir.

Ruşeym yağı prostat kanserine karşı koruyucu niteliği ile öne çıkmaktadır. Buğday rüşeymi Alzheimer hastalığına karşı korumaya yardımcı olarak beyin fonksiyonlarının sağlıklı devam etmesine yardımcı olmaktadır. Sinir sistemindeki destekle sağlıklı olarak sinir sisteminin devamlılığını sağlamaktadır. Diyabeti yüksek hastalarda damar hasarını önleyici niteliği bulunan buğday ruşeymi yeterli düzeyde alındığı takdirde damarların yağlanmasını da engellemektedir.

Yeterli derecede alınan buğday Ruşeymi genlik koruyucu etkisi sayesinde yaşlanma etkilerini azaltmaktadır. Selülit tedavisinde kullanılan buğday Ruşeymi yanık ve cilt sorunlarında tedavi edici olmaktadır. Bu yağ yiyecek türü olarak salatalarda kullanılmaktadır. Çocukların da tüketmesi için yoğurtla servis edilerek tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Işığa karşı hassas bir yağ olan buğday ruşeymi oda sıcaklığında ve loş bir ortamda korunmalıdır.
" } ] }