{ "title": "Sıvı Yağ", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/sivi-yag.gif", "date": "19.01.2024 03:18:25", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Sıvı Yağ, Yağlar insan için olmazsa olmaz maddelerden biridir. Vücudumuz için gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı yağlar tarafında karşılanır. Bir gram yağ yağda 9 kalori enerji bulunmaktadır. Diğer enerji kaynağı olan karbonhidratların ve proteinlerin bir gramında 4 kalori enerji bulunmaktadır. Alkolün ise bir gramında 9 kalori bulunmaktadır. Vücudumuz beslenme ile aldığı depolar. Enerjiye gereksinim olduğu zaman bu depoları kullanır. Yağlar ayrıca yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin vücuda emilimlerini sağlarlar. Yağlar ayrıca vücut ısısın korunmasında ve organların dış darbelerden korunmasında önemli bir rol oynar. Yağlar fazla tüketildiğinde kanser ve obezite gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu sebeple günlük kalori ihtiyacının %25-35'ini karşılayacak kadar yağ tüketimi yapılmalıdır. Yağlar yağ asitlerinden meydana gelmektedirler. Bu yağ asitlerinin arasında karbon bağlarına göre doymuş veya doymamış yağlar olarak iki gruba ayrılırlar. Sıvı yağlar diye nitelendirdiğimiz yağlar doymamış yağlar grubunu temsil etmektedir.

Doymamış yağlar

Doymamış yağlar vücudun gereksinim duyduğu yağ asitlerini almanın en sağlıklı yoludur. Oda sıcaklığında sıvı halde bulunduklarından sıvı yağ olarak bilinirler. Bu yağlar genellikle bitkisel kaynaklı yağlardır. Doymamış yağ asitlerinde bir veya birden fazla karbon bağı hidrojenle bağlanmamıştır. Sıvı yağlar tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar olmak üzere ikiye ayrılır. Tekli doymamış yağlar insan vücudunda üretilebilmektedir. Tekli doymamış yağların insan vücudu için gerekli olan kalori miktarının %15'ini karşılayacak şekilde çoklu doymamış yağların ise günlük kalori ihtiyacının %10'unu karşılayacak şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Tekli doymamış yağlar

Zeytin ve kanola yağları, kuruyemiş yağları (Badem, fıstık, ceviz, fındık) ve avokado yağı bu grup içerisinde yer almaktadır. Bu yağlar oda sıcaklığında sıvı halde bulunurken buzdolabına koyulduğunda yavaş yavaş katılaşma sürecine girerler. Bu yağ grubunun tüketilmesi iyi kolesterolü dengede tutarken kötü kolesterolün düşmesini sağlar.

Çoklu doymamış yağlar

Bu yağ grubunun kullanımı da katı yağların yani doymuş yağların kullanımından daha sağlıklıdır. İyi kolesterolü dengede tutar kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Çoklu doymamış yağ asitlerinin omega-3 ve omega-6 olmak üzere iki yağ asidi grubu vardır. Omega-6 gurubundaki sıvı yağlar mısır özü yağı, Ayçiçek yağı ve soya yağı bu grupta yer almaktadır. Omega-6 yağ asidinin majör yağ asidi linoleik asittir. Linoleik asit serbest oksijen radikallerine dönüşebildiğinden günlük kalori ihtiyacının %10'undan fazla tüketilmemelidir. Omega-3 yağ asitlerinin ise majör yağ asidi alfa linoleik asittir. Bu yağ grubu ise genel olarak balıklarda bulunmaktadır. Bu yağ asitlerinin balıklarda görülmesinin sebebi ise yosunlarla beslenmelerinden ötürüdür. Yani yine bitkisel kaynaklıdır. Omega-3 yağ asitlerinden oluşan çoklu doymamış yağlar vücut için oldukça sağlıklı bir sıvı yağ türüdür. Koroner hastalıkların önlenmesinde kötü kolesterolün önlenmesinde çok etkilidir. Ayrıca omega-3 yağ asitlerinden oluşan çoklu doymamış yağlarla beslenenlerde ani ölüm riski daha az görülmektedir.
" } ] }