{ "title": "Susam Yağı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/susam-yagi-nasil-elde-edilir.gif", "date": "20.01.2024 14:14:32", "author": "Billur Süar Ada", "article": [ { "article": "
Susam Yağı Nasıl Yapılır, İlk defa Eski Mısır'da kullanılan Susam yağı, bitkilerden elde edilmiş ilk yağ çeşididir. Susam tohumu tarihte bilinen ve kullanılmış ilk tohum olduğu için, Eski Mısır'da susam unu ve yağı yapılarak kullanılmıştır. Kökeni kesin olarak bilinmese de ilk defa Mısır'da kullanıldığı düşünülmektedir. İlk ekmeği susam unu ile yapan Mısırlılar, uzun yıllar sonra diğer tahılları kullanmaya başlamışlardır. Daha sonraki dönemlerde sağlık açısından yararları fark edilen susam yağı, çeşitli etnik kültürlerde sık sık şifa amaçlı kullanılmış ve hala kullanılmaktadır.

Susam yağı ham, rafine, ekstra ve kızartılmış olarak dört ayrı şekilde yapılabilmekte ve diğer yağlarla kıyaslandığında, dayanıklılığı sayesinde, uzun zaman bozulmadan korunabilmektedir. İyi bir antioksidan olan susam yağı, kansızlık ve bağışıklık sistemini güçlendirmek içinde kullanılan doğal bir yağdır. Susam yağı işlenerek elde edilen susamın ise vücudumuzdaki kolesterolün dengede tutulması için kullanılmaktadır. Ayrıca yanık ve yaralar için cilde uygulanabilen bu yağ, içindeki E vitamini sayesinde hücrelerin yenilenmesinde, yardımcı rol oynamaktadır.

Susam yağı nasıl yapılır?

Öncelikle işlem susam tohumlarının preslenerek filtre edilmesi esasına dayanır. Ancak yapılan bazı değişik uygulamalar ile çeşitli yoğunlukta ve aromada olması sağlanabilmektedir.

Genel işlem olarak, susam bitkisi kurutulduktan sonra tohumları bitkiden ayrıştırılır. Bu işlem el ile çırparak yapılabildiği gibi günümüzde çeşitli tarım aletleri tarafından da yapılabilmektedir. Elde edilen tohumlar isteğe göre, çiğ ya da kavrulmuş olarak preslenirler. Bu şekilde elde edilmiş susam yağı iki kez filtre edilerek kullanıma hazır hale getirilir. Diğer bitki yağları ile kıyaslandığında, susam yağının zengin yapısı onu en değerli bitkisel yağlar sınıfına sokmaktadır. Ayrıca susamın yağı alındıktan sonra kalan posası da hayvanlar için zengin besleyici değeri olan, bir yem olarak kullanılmaktadır.
" } ] }