{ "title": "Süt Yağı", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/sut-yagi.gif", "date": "20.01.2024 10:52:39", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "
Süt yağı, hayvansal organik yağlar içerisinde yer alan, sütten ayrıştırılarak elde edilen yağa verilen isimdir. Laktoz açısından oldukça zengin olan süt yağı insan vücudu için gerekli olan A, D, E ve K vitaminlerini içinde bulundurur. Özellikle beyin ve sinir hücrelerinin gelişimine önemli katkısı olan süt yağının en çok bilinen ve kullanılan hali tereyağıdır.

Hammaddesi süt yağı olan tereyağı, inek, koyun ve benzeri hayvanların sütünden elde edilir. Sütten ayrıştırılan yağ, suni soğutma tekniğiyle tereyağına dönüştürülür. Margarin ise tereyağından farklı olarak 1870 yılında Napolyon'un gelir düzeyi düşük insanlar için tereyağı benzeri bir yağ üretilmesini istemesiyle ortaya çıkmıştır. Çeşitli bitkisel yağların, hayvansal yağlar ile karıştırılmasıyla elde edilir. İçerdiği süt yağı %50 oranında az olduğundan fiyatı da tereyağına göre daha düşüktür ancak tereyağı sağlık açısından ciddi bir tehlike yaratmazken margarinler içeriğindeki doymuş yağ oranı yüksekliğinden dolayı sağlık açısından sakıncalı olabilmektedir. Günümüzde yemeklerin pişirilmesinde, yemeklere tat katma amacıyla, tatlılarda, ekmeğin üzerine sürülerek kullanılan tereyağı, kozmetik ürünler içerisinde de yer almaktadır. İçeriğindeki yüksek doymamış yağ oranı nedeniyle tereyağın kötü kolesterolün sebebi olduğu düşünülse de tamamen doğal ve organik bir besindir.

İlk olarak kimler tarafından ne zaman bulunduğu tam olarak bilinmeyen süt yağının, hayvancılığın başlamasıyla keşfedildiği düşünülüyor. Anadolu'da yayık ayranından üretilen ekşi tereyağı yaygın olarak tüketilmektedir. Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nde daha çok zeytinyağı kullanılırken İç Anadolu, Karadeniz ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri'nde süt yağı yani tereyağı kullanılmaktadır. Modern tereyağları, katkısız, doğal ve yüksek kaliteli sütlerden yapılmakla birlikte sarımsı, beyaz bir renge, katı bir yapıya sahiptir ve buzdolabında saklanır. Türkiye'de süt yağı yani tereyağı direkt sütten değil de ayrandan da üretilebildiği için daha tuzlu ve daha ekşi bir tada sahip olabilmektedir.
" } ] }