{ "title": "Yağ", "image": "https://www.yag.gen.tr/images/yag.gif", "date": "19.01.2024 16:46:41", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "
Yağ, yüksek sıcaklıklarda dahi akışkanlığa karşı direnç gösterebilen, suya göre daha koyu bir kıvama sahip olan ve su ile karışmayan ancak farklı yağ çeşitleriyle karışabilen, karbon ve hidrojen içerikli maddelerdir. Petrolden, çiçeklere, meyvelerden, ağaçlara kadar pek çok kaynaktan farklı türlerde yağlar üretilebilmekte, kozmetik, yakıt, yiyecek, boya gibi değişik alanlarda kullanılabilmektedir.

Yağ Çeşitleri

Yağ çeşitleri mineral ve organik olarak ikiye ayrılmaktadır. Mineral yağlar, sentetik yani yapay, çoğu zaman petrolden elde edilen, petrol yan ürünü olarak geçen, motorlu araçlarda boya, yakıt ve bakım amaçlı kullanılabilen yağlardır. Koruyucu amaçlı olarak kâğıt, karton, kumaş ve gıda sektöründe de kullanılabilmektedirler. Araç motorlarının ömrünü uzatmak ve daha iyi çalışmalarını sağlamak için kullanılan yağlar, cila ve parlatıcı amaçlı sıvılar, parafin, vazelin gibi içerikler bu tür yağlardan oluşmaktadır. Organik yağlar ise çoğu zaman doğadan, bitkilerden, meyve ve sebzelerden herhangi bir katkı maddesi eklenmeden üretilen yağlardır. Sentetik yani yapay yağlar daha çok karbon ve hidrojen içerirken organik yağlar daha çok oksijen içermektedir. Yemeklere katılan yağlardan, kozmetik sektöründe kullanılan yağlara kadar pek yağ çeşidi organik yağdır. Ayçiçek yağı, mısır yağı, susam yağı, badem yağı organik yağlara verilebilecek örneklerden bazılarıdır.

Yağ Nasıl Üretilir?

Sentetik yağlar, yer altından çıkarılan petrol ve benzeri maddelerin ayrıştırılması sonucu elde edilirken organik yağlar zeytin, susam gibi yağ içeren bitkilerin doğal yollardan yağlarının süzülmesi ile elde edilmektedirler.

Yağ Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Yağ çeşitlerinin kullanım alanları oldukça geniştir. Sentetik yağlar, boya, cila, bakım, yakıt, koruma amaçlı kullanılırken organik yağlar, saç, tırnak ve cilt güzelliği, yiyecekleri pişirme ve yiyeceklere tat verme amaçlı kullanılabilmektedirler.

Organik ve Sentetik Yağ Örnekleri

Benzin: Petrolden üretilen ve yakıt amaçlı kullanılan bir sentetik yağ çeşidi.

Mazot: Ham petrolün damıtılmasıyla elde edilen sentetik yağ çeşitlerinden bir diğeri.

Gazyağı: Benzinin ardından elde edilen, özellikle lambalarda kullanılan bir sentetik yağ türü.

Parafin: Renksiz, kokusuz bir petrol yan ürünü. Yiyeceklerin, kumaşların, kâğıtların ve cildin korunmasında, mum yapımında kullanılır. Vazelin de parafin yağı yani sentetik yağ içeren maddelerden biridir.

Ayçiçek yağı: Ayçiçeğinin çekirdeklerinden elde edilen organik bir yağ türü. Yemeklerde pişirme ve tat verme amaçlı kullanıldığı gibi birçok kozmetik firması tarafından kozmetik ürünlerin içerisine de katılmaktadır.

Zeytinyağı: Zeytinlerin preslenmesiyle elde edilen zeytinyağı başta yemek pişirme ve yemeklere tat kaçma amaçlı olmak üzere sabunlardan, kremlere pek çok kozmetik ürünün içerisinde de yer alan bir organik yağ çeşididir.

Tereyağı: Hayvansal yağlar içerisinde yer alan organik yağ türü tereyağı, hayvanlardan elde edilen sütün yağından üretilmektedir.

Susam yağı: Özellikle cildi ve saçı güzelleştiren etkisinden dolayı kozmetik sektöründe kullanılan organik bir yağ türü.

Badem yağı: E vitamini içeren yapısıyla cildi ve saçı yumuşatan, nemlendiren badem yağı da kozmetik amaçlı tercih edilen bir organik yağ çeşidi.

Karite Yağı: Afrika'da yetişen shea butter yani karite ağacının meyvesinden elde edilen karite yağı, saç ve cilt için yararlı bir organik yağ türü.
" } ] }