Badem Yağı

Badem yağı, Prunus dulcis yani badem ağacının yenilebilir tohumu olan badem tüm olarak tüketilebileceği gibi süt, un gibi besinlere eklenerek de tüketilebilir. Badem içerik bakımından oldukça zengin olduğu için, badem yağı faydalarından yararlanmak için mükemmel bir kaynaktır. Badem yağı çıkarmak için öncelikle badem soyularak kurutulur.
Rafine olarak elde edilecek badem yağı yüksek derecede ısıya ve bazı işlemlere tabi tutularak elde edilir. Bu işlemler sonucu bademim içeriği hasar görerek besin değerlerini ciddi anlamda kaybeder. Rafine olarak hazırlanmış badem yağı rafine olmamış badem yağına nazaran çok daha ucuzdur. Rafine edilmemiş badem yağı elde edilirken yüksek ısıya ve farklı işlemlere tabi tutulmadan sıkıştırılma yöntemiyle elde edilir. Badem yağı normal badem kadar besleyici içeriğe sahip olmasa da sağlık adına birçok faydası bulunur. Özellikle E vitamini bakımından zengindir. 1 yemek kaşığı badem yağı içinde 120 kalori, 1,1 gr doymuş yağ, 9,4 gr tekli doymamış yağ, 2,3 gr çoklu doymamış yağ, 13,5 gr toplam yağ bulunur. Badem yağının tatlı badem yağı ve acı badem yağı olmak üzere iki türü bulunur. Tatlı badem yağı faydalar bakımından daha zengin olduğu için kullanımı daha fazla tercih edilir.

Badem Yağının Saça Faydaları Nelerdir?


Badem yağı saç sağlığını da önemli ölçüde etkiler. Saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesinde büyük rol oynar. Ayrıca sağlıklı uzamasını sağlarken dökülmelerin önlenmesini ortadan kaldırabilir.
Kuru saç tipine maruz kalan kişiler badem yağını Hint yağı ile karıştırıp kullanabilir. Haftada uygulama bir defa tekrarlanıp 4 hafta boyunca yapılırsa oldukça etkili olacaktır. Badem yağı içinde bol miktarda magnezyum bulunur. Magnezyum dökülmeleri önleyebileceği gibi saçların beyazlamasını da geciktirir. Kellik sorunu olan kişiler için badem yağı mükemmel bir üründür.

Badem yağı saça nasıl uygulanır?


Badem yağı saç için kullanılacaksa saçın uzunluğuna göre avuç içine bir miktar dökülür. Saçlar kuruyken avuca dökülen badem yağıyla saçlara masaj yapılarak yağ saçlara yedirilir. Bu şekilde 2 saat kadar beklendikten sonra saçlar doğal bir şampuanla yıkanarak yağdan arındırılır. Saçların yıkandığı suyun ılık olması gerekir. Badem yağı saç bakımı ve sağlığı için kullanılan şampuanın içine de eklenebilir. Saçta bekletilen badem yağı saçların kökten uca kadar beslenmesini, saçların doğal ve daha canlı bir görünüm kazanmasını sağlar. İçeriğindeki mineraller sağlıklı şekilde uzamasını, saç tellerinin kalınlaşmasını sağlarken, kırılmaları engeller.

Badem Yağı Kirpiklere Faydaları Nelerdir?


Badem yağı kirpik köklerinin bulunduğu deriyi yumuşatarak kök kısmının fazla oksijen almasını sağlar. İçeriğinde bulunan vitaminlerle kirpik köklerini güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Badem yağını düzenli olarak kirpiklerde kullanan kişilerin kirpiklerinde gürleşme olduğu ve kopmaların daha az olduğu bilinmektedir.

Badem yağı kirpiklere nasıl uygulanır?

Badem yağını kirpiklere uygulamak için ellerin önce antibakteriyel bir sabunla yıkanması gerekir. Bu işlem göz yanmalarını önlemek için önemlidir. Parmak uçlarına damlatılan birkaç damla badem yağı hafif masaj hareketleriyle kirpik ve kirpik köklerine uygulanır. Badem yağının göze temas etmesinden kaçınılmalıdır. Göze temas ettiğinde yanma ve kaşıntıya yol açabilir. Bu gibi durumlarda gözlerin bol suyla yıkanması gerekir. Kirpiklere uygulanan badem yağı bir gece bekletilmeli ve ertesi gün ılık suyla ıslatılmış bir pamukla silinmelidir. Badem yağından en iyi etkiyi alabilmek için uygulamanın düzenli olarak yapılması gerekir. Kirpikler üzerindeki faydalarından yararlanabilmek için en az 2 ay boyunca düzenli uygulanması gerekir.

Badem Yağı Sakal ve Bıyıklara Faydası

Saç ve kirpiklere karşı oldukça faydalı olan badem yağı sakal ve bıyık içinde oldukça faydalıdır. Kıl köklerini besleyen özelliği içerisinde bulunan vitaminler, mineraller ve omega-3 yağ asidinden kaynaklanmaktadır. Kıl köklerini kuvvetlendirir ve düzenli kullanımlarda olumlu yönde değişimler gözlenebilir. Sakallı ciltte oluşabilecek kepeğin önlenmesini sağlar. Sakal ve bıyıkta seyrelme varsa bu sorunun önüne geçer. Sakal ve bıyıkta olan şekil bozukluklarını düzeltir.

Badem yağı sakal ve bıyıklara nasıl uygulanır?

Badem yağı hafif ıslatılmış ve taranmış sakal ve bıyığa elle sürüldükten sonra tarandığında sakla ve bıyıkların daha düzgün görünmesini sağlar. Yağdan en iyi etkiyi görebilmek için sakal ve bıyığın altındaki deriye nüfus edecek şekilde masaj yapılarak sürülmelidir. Yeni kılların çıkmasını ve kıl köklerinin güçlenmesini sağlar. Sakal ve bıyık altındaki deriye en iyi şekilde ulaşması için sürüldükten sonra ince dişli bir tarakla taranmalıdır. Bir iki saat bekletildikten sonra bir şampuan yardımı ve ılık suyla temizlenmelidir. İşlem haftada bir defa uygulandığında ciddi anlamda faydalarından yararlanılabilir.

Badem Yağı Diğer Faydaları Nelerdir?
  • Badem yağı içinde yüksek miktarda uçucu yağ bulunur. Bu yağlar cilt bakımı üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle bebeklerde cilt bakımı için yaygın şekilde tercih edilir. İçinde cilt sağlığını destekleyen A ve B vitaminleri de bulunur. Yine cilt için faydaları bulunan yağlar içerir. İçerdiği yağlar neredeyse tüm cilt tipleri için uygundur. Cildin nemlenmesini sağlar. Ciltte oluşan tahrişe ve enfeksiyona karşı iyi gelir. Cildin daha pürüzsüz ve yumuşak bir görünüm kazanmasını sağlar. Ciltte oluşabilecek dökülmelerin önüne geçer. Ciltte yağlanmadan kaynaklı oluşabilecek problemlere karşı faydalı olan badem yağı ciltte ölü hücrelerin temizlenmesine yardımcı olur. Cilde limon suyuyla karıştırılıp masaj yapılarak uygulandığında gözeneklerin açılmasını kolaylaştırır. Süt tozu ve limon suyuyla karıştırılıp cilde masaj yapılabilir. Bu uygulama cildin yumuşamasını ve nemlenmesini sağlar. Ayak kremi olarak da kullanılabilecek bir üründür. Kırışık ve çatlaklar üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kışın özellikle dudaklarda meydana gelen çatlaklar için kullanılabilir.
  • Badem yağı kalp sağlığını korur. İçeriğinde yer alan folik asit, protein, farklı yağlar, potasyum gibi bileşenler kalp sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır. Günlük hazırlanan yemeklere ve salatalara eklenerek tüketimi sağlanabilir.
  • Tansiyon ve kolesterol içinde etkili doğal bir yağdır. Kan basıncını düzenler, kolesterolün sağlıklı seviyelerde tutulmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Düzenli aralıklarla tüketilen badem yağı özellikle enfeksiyona bağlı gelişen ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen hastalıklara karşı savaş eder. Mükemmel bir şekilde müshil etkisi yaratır. Bu özelliğiyle sindirim sistemine karşıda faydalı olur. Kabızlık problemi yaşayan kişiler badem yağından yararlanarak kabızlığı giderebilir.
  • Sinir sistemine ve hafızaya karşı iyi gelir. Gün içinde bir su bardağı sütün içine iki üç damla badem yağı eklenip içilirse sinir sistemi sağlığı ciddi anlamda korunabilir. Sinir sistemi ve hafıza üzerinde sağlamış olduğu etki içerisinde yer alan omega-3 yağ asidinden kaynaklanmaktadır.
  • Badem yağı kas ağrısını giderir. Ağrıyan kaslara badem yağıyla masaj yapıldığında anlıkta olsa rahatlama sağlar.
  • Badem yağı kan akışını hızlandırmak için kullanılabilir. Özellikle bebeklerde kullanıldığında kemik gelişimine destek olur. Bebeklere masaj yapılarak uygulanabilir. Bebeğin rahatlamasında, cilt sağlığının korunmasında ve kemik yapısının güçlenmesinde ciddi katkı sağlar.
  • Tırnak sağlığı içinde badem yağı kullanılabilir. Özellikle ince yapıda olan ve kırılma eğilimi olan tırnaklarda mükemmel bir üründür. Günlük düzenli olarak bir pamuk yardımıyla tırnaklara sürüldüğünde birkaç hafta için olumlu etkileri gözle fark edilecektir.
Badem Yağı Zararları Nelerdir?

Badem yağı tamamen doğal yollarla elde e dilmişse bilindik bir yan etkisi bulunmamaktadır. Eğer ağız yoluyla alınacaksa mutlaka seyreltilerek alınmalıdır. Bu sayede olası yan etkiler en aza indirilebilir. Gebelik ve emzirme döneminde yararlı ya da zararlı olduğuna dair farklı görüşler bulunmaktadır. Bu nedenle bu dönemleri rahat atlatmak için kullanımından kaçınılmalı ya da bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. Badem yağının kan basıncı üzerinde etkileri olduğu için planlanmış bir operasyon varsa operasyondan en az 7 gün önce kullanımı kesilmelidir.
22.01.2024 01:32:00
Badem Yağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Badem Yağı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Badem Yağı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Göğüs Yağları

Göğüs Yağları, Göğüslere oluşan yağlar genellikle erkekleri ilgilendiren ve erkeklerde daha çok sorun haline gelen bir konudur. Bayanlarda bu sorun yağl...
Devamını Oku

Yılan Yağı Saça Nasıl Uygulanır

Yılan yağı saça nasıl uygulanır? Saçlar için oldukça faydalı olan yılan yağının kullanımı da son derece kolaydır. Kullanımına geçmeden önce yılan yağı, ...
Devamını Oku

Mavi Anemon Çiçeği Yağı

Mavi Anemon Çiçeği Yağı, Mavi anemon çiçeği dünyada özellikle kuzey yarım kürede yetişme göstermektedir. İskoçya başta olmak üzere; Japonya da Brezilya da gi...
Devamını Oku

Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar

Kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar, Günümüzde kadınların en şikâyetçi oldukları çıkmayan kurumuş yağ lekeleridir. Sırf bu yüzden çocukların dışarıda oynamaları y...
Devamını Oku

Keratin Yağı

Keratin Yağı, Keratin aslında vücudumuzda bazı yerlerimizde bulunan bir proteinin adıdır. Keratin yağı en çok saçlarda olmak üzere tırnaklar ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Badem Yağı Kullanımı

Hamilelikte Badem Yağı Kullanımı, Hamilelikte genellikle kullanılan badem yağı cilt bakımı ve onarımı için kullanılır. Birçok bayanın baş belası olan ha...
Devamını Oku

Çilek Yağının Cilde Faydaları

Çilek Yağının Cilde Faydaları, Nefis, sulu ve ağızları sulandıran tadının yanında çileğin sağlık yönünden de faydaları vardır. Çilek yağı genelde ilaç ve koz...
Devamını Oku

Alabalık Yağının Faydaları

Alabalık yağının faydaları, Alabalık her balıktan farklı olarak omega 3 olarak çok zengin bir balıktır. Alabalık veya alabalık yağı çocukların ve gelişme çağ...
Devamını Oku

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır, Keten tohumu çiğnenerek de yenilebilir fakat sert olması nedeniyle tam öğütülmediği için sindirilmeden vücuttan atıl...
Devamını Oku

Ayı Yağı

Ayı Yağı, günümüzde kullanım alanı pek bulunmamaktadır. Bu yağın kullanımı genellikle eski zamanlarda çok yoğundur. İnsanlar bu yağı genellikle deri yol...
Devamını Oku

Gaz Yağı

Gaz Yağı, Gaz yağını hepimiz duymuşuzdur. Bu yağ eskilerde çok daha fazla miktarda kullanılmaktaydı. Yanıcı bir yağ olan gaz yağı petrol rafinelerinde p...
Devamını Oku

Yılan Yağı Sakal Çıkarır Mı

Yılan Yağı Sakal Çıkarır Mı, Kişilerde oluşmakta olan sakal çıkmama sorunu kişiler için oldukça can sıkıcı bir durum olmaktadır. Her gün sakal tıraşı olmak z...
Devamını Oku

Katran Yağı Faydaları

Katran Yağı Faydaları, Günümüzde çok fazla duyduğumuz ve birçok insanın kullandığı ve bir o kadarda faydası bulunan katran yağı, birçok faydası ile birç...
Devamını Oku

Gres Yağı

Gres Yağı, makine parçalarında ve dişlilerde kullanılmakta olan bir yağ türüdür. Bu yağ eskilerden beri araç motorlarında, yük taşıma araçlarında, trakt...
Devamını Oku

Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır

Acı elma yağı bebeklerde nasıl kullanılır, biz anne babalar, bebeğimiz olacağını öğrendiğimiz zaman çok heyecanlanırız, dünyalar bizim olur. Her şeyimizi ona...
Devamını Oku

Kudret Narı Yağı

Kudret Narı Yağı, Kudret narı botanik bir meyve olarak bilinmektedir. Bu meyve birçok farklı isme sahiptir. Bu isimlerden bazıları ise: Papara, acayip elma, ...
Devamını Oku

20 50 Motor Yağı

20 50 Motor Yağı, Motor yağlarının üzerinde yazan 0-30, 0-40, 5-40, 10-40, 15-40, 5-50, 10-50, 15-50, 20-50, 10-60 gibi değerler yağın sıcak veya soğuk ...
Devamını Oku

Acı Biber Yağı

Acı biber yağı, sırrı acısında saklı olan acı biberin yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra cilt bakımı içinde etken maddelere sahiptir. Biber acılığını içer...
Devamını Oku

Gliserin Yağı

Gliserin Yağı, Gliserindiğer bir deyiş ile gliserol olarak bilinmektedir. Gliserin renksiz ve sıvı halde olan, polar organik bir trihidroksi alkol türüdür. T...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Göğüs Yağları
Yılan Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Mavi Anemon Çiçeği Yağı
Kandaki Yağ Oranı Nasıl Düşürülür
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024