Trans Yağ Nedir

Trans Yağ Nedir, trans yağ kavramı son yıllarda herkesin gündeminde olan bir yağ türüdür. Bu trans izomer doymamış yağ asitleri için kullanılan bir kavramdır. Bu kavram çift karbon- karbon bağının konfigürasyonuna işaret ettiği için bazen tekli doymamış yağ, bazen de çoklu doymamış yağ olarak karşımıza çıkabilir. Ancak trans yağ asla doymuş yağ değildir.

Trans yağ vücudumuz için gereken yağ asitlerinden kabul edilmez. Bu yağların tüketilmesi LDL yani kötü kolesterol seviyesini yükseltmekte, HDL yani iyi kolesterolü azaltmaktadır. Bu etkisi nedeniyle trans yağ tüketimi kalp hastalığı riskini arttırmaktadır. Sağlık alanındaki uzmanlar trans yağların eser miktarda azaltılması yönünde görüş bildirmektedir. Kısmi hidrojenleşme yoluyla oluşan trans yağlar doğal yoldan oluşana trans yağlara kıyasla daha zararlıdır. Hidrojenasyon işlemi sıvı yağların katılaşmasına neden olur. Aynı zamanda yağların ve besinlerin lezzetini ve raf ömrünü arttırır.

Trans yağların kimyasal yapısına bakıldığında sıvı yağlardan farklı olduğu görülebilir. Fakat bu yağların doğal yağlardan olmadığı söylenebilir. Bunlar yapay yani sentetik yağlardır. Trans yağların elde edilmesi sırasında hidrojen de kullanılır. Sıvı bitkisel yağların hidrojenle ısıtılmasıyla elde edilirler. Trans yağ nedir, bunun için yapılacak en doğru tanım sıvı yağlardaki çoklu bağların hidrojenle doyurulması sonucunda katı hale getirilmesiyle elde edilen yağlardır denilebilir. Doğada olmayan bu yağları vücudumuzda tanımaz.
İçine ne kadar hidrojen verilirse yağlarda hızlı bir şekilde katılaşma olur.

Trans yağ sadece hidrojenasyon yoluyla mı oluşturulur?


Hidrojenasyon yoluyla yapay olarak oluşturulan trans yağlar dışında doğal trans yağ asitleri de bulunmaktadır. Kuzu, inek, koyun gibi bazı geviş getiren hayvan işkembesinde, etinde ve sütünde fazla olmasa da biraz trans yağ asidi vardır. Bunlar doğal oluşmakta ve yapay trans yağlar gibi zararlı etkileri bulunmamaktadır. Bunların dışında yüksek sıcaklıkta devamlı ısıtılan yağlar ile kızartılan yağlarda da trans yağ meydana gelmektedir. Trans yağlar hazır gıdalarda, işlenmiş gıdalarda, margarinlerde, ticari kızartma yağlarında fazla oranda bulunmaktadır.

Trans yağ nedir, zararları nelerdir?


Trans yağ masum gibi görünse de çok tehlikeli sonuçlara yol açmaktadır. Bazı ülkelerde trans yağ tüketimi azaltılmış ya da kaldırılmıştır. İnsan sağlığı için gereksiz bir yağ olması ve gerekli olması nedeniyle trans yağ kullanımına da gerek olmaz. Erken ölümlerin önemli bir sebebi olarak görülen bu yağlar bir yandan kötü kolesterolü yükseltirken, bir yandan da iyi kolesterolü düşürmektedir. Bu yağlar vücudumuzda üretilmese de bazı yiyeceklerden yağları almaktayız.

Araştırmalar trans yağ düzeyi yüksek olan kişilerde kalp krizi geçirme oranının diğer kişilere göre 3 kat fazla olduğunu göstermektedir. Bu yağların damarlara yapışma özelliği hem hızlıdır hem de fazladır. Bu kandaki kötü kolesterolün yükselmesine neden olur. Trans yağların en önemli zararları arasında obeziteye ve kansere neden olması vardır. Bağışıklık sistemini zayıflattığı içinde diyabet riskini arttırmaktadır.

Vücudumuzdaki lipoprotein A oranını yükselttiği içinde kalp hastalıklarının oluşmasında etkili olurlar. Bu zararlı etkilerine kas kaybını da eklediğimizde trans yağlar hakkında söylenen kötü söylemleri daha iyi anlayabiliriz. Ayrıca hidrojenize yağlar kısırlık, karaciğerde fonksiyon bozukluğu, kanser, Parkinson, Alzheimer, kan yağlarının yüksekliği, düşük doğum riski, anne sütünün kalitesinin düşmesi gibi olumsuz etkilere, hastalıklara yol açabilir.

Zararlı olmasına rağmen trans yağlar neden tercih edilir?


Trans yağların zararlı etkileri bilinmesine rağmen, bunların besinlerde kullanılmasından vazgeçilmiyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri ucuz olmalarıdır. Gıda firmaları bu yağları ucuz olmaları ve kolay kullanımından dolayı kullanmaktadır. Pastane, otel, lokanta, kafeterya gibi halka açık yerlerde trans yağlar tercih edilmektedir. Çünkü bu yağların lezzet verici özelliğinden yararlanılır. Özellikle kızartma yağlarında bunlar kullanılmaktadır. Tavuk kızartması, patates kızartması gibi yiyecekler bu yağlarla hazırlanır.

Tasarruf edebilmek içinde yarı hidrojenize edilen yağlar pek çok defa ısıtılarak kullanılmaktadır. Bu alanda yapılan araştırmalarda donmuş gıdalarda %80 kurabiyelerde %90 oranında trans yağ kullanıldığı belirlenmiştir. Bisküvilerde, hazır patates kızartması, cips, kraker, gofret, çikolata gibi besinlerde de genellikle bu yağlar kullanılmaktadır. Bu tür besinlerde lezzeti arttırdığı için tercih trans yağlar yönündedir. Ayrıca trans yağların ömrü daha uzundur. Oda koşullarında besinlerin içinde katılaşarak kalır. Günümüzde fast food alanının bu kadar yaygınlaşmasının bir nedeni de trans yağların kullanımıdır.

Trans yağlara karşı ne yapılmalıdır?

Tükettiğimiz besinlerin içinde yağ mutlaka olur. Bu yağların özelliği gelişme ve büyüme için faydalı olmalarıdır. Ayrıca enerji ihtiyacımızı da karşılarlar. Ancak yağları iyi yağ ve kötü yağ olarak ayırmak önemlidir. Peynir, süt, sığır eti gibi besinlerde de trans yağ olmasına rağmen, bunların doğal olması zararlı olmadığını aksine yararlı olduğunu bilmeliyiz.

Bunların dışında tüketeceğimiz pastane ürünlerinde, hazır paketli gıdalarda, lokantada satılan yemeklerde trans yağ oranına mutlaka dikkat edilmelidir. Gıdaların etiketlerinde hidrojene nebati yağ, hidrojenize yağ gibi ibarelerle yer verilen trans yağlara dikkat edilmelidir. Bazı gıdalarda da trans yağ oranı yazmaz. Bu durumda etiketteki diğer yağ oranlarını toplamla kıyaslayarak trans yağ miktarını bulabiliriz. Fazla miktarda trans yağ içeren gıdaları tüketmemeye gayret etmeliyiz.

Lokantada yemek yerken kızartma yerine haşlama ve ızgara yiyecekler tercih edilebilir. Pastanede bir şeyler yerken sütlü tatlıları tercih edebiliriz. Aslında en güzeli bu gibi gıdaları evde hazırlayarak tüketmektir. Bu şekilde tereyağı ve doğal sıvı yağlar kullanılabilir. Kapların içinde kolay sürülen margarinlerde bir miktar trans yağ vardır. Krema, mayonez, yapay süt tozu gibi trans yağ içeren besinler yerine yoğurt ve süt kullanılabilir. Trans yağlardan vazgeçemeyenler ise miktarı yağ oranı az olan ürünleri tercih edebilir. Buna rağmen trans yağ ilerleyen yıllarda bir hastalık nedeni olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle bu sağlıksız yağları tüketmemekte yarar vardır.
20.01.2024 14:04:25
Trans Yağ Nedir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Trans Yağ Nedir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Trans Yağ Nedir"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Göğüs Yağları

Göğüs Yağları, Göğüslere oluşan yağlar genellikle erkekleri ilgilendiren ve erkeklerde daha çok sorun haline gelen bir konudur. Bayanlarda bu sorun yağl...
Devamını Oku

Yılan Yağı Saça Nasıl Uygulanır

Yılan yağı saça nasıl uygulanır? Saçlar için oldukça faydalı olan yılan yağının kullanımı da son derece kolaydır. Kullanımına geçmeden önce yılan yağı, ...
Devamını Oku

Mavi Anemon Çiçeği Yağı

Mavi Anemon Çiçeği Yağı, Mavi anemon çiçeği dünyada özellikle kuzey yarım kürede yetişme göstermektedir. İskoçya başta olmak üzere; Japonya da Brezilya da gi...
Devamını Oku

Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar

Kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar, Günümüzde kadınların en şikâyetçi oldukları çıkmayan kurumuş yağ lekeleridir. Sırf bu yüzden çocukların dışarıda oynamaları y...
Devamını Oku

Keratin Yağı

Keratin Yağı, Keratin aslında vücudumuzda bazı yerlerimizde bulunan bir proteinin adıdır. Keratin yağı en çok saçlarda olmak üzere tırnaklar ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Badem Yağı Kullanımı

Hamilelikte Badem Yağı Kullanımı, Hamilelikte genellikle kullanılan badem yağı cilt bakımı ve onarımı için kullanılır. Birçok bayanın baş belası olan ha...
Devamını Oku

Çilek Yağının Cilde Faydaları

Çilek Yağının Cilde Faydaları, Nefis, sulu ve ağızları sulandıran tadının yanında çileğin sağlık yönünden de faydaları vardır. Çilek yağı genelde ilaç ve koz...
Devamını Oku

Alabalık Yağının Faydaları

Alabalık yağının faydaları, Alabalık her balıktan farklı olarak omega 3 olarak çok zengin bir balıktır. Alabalık veya alabalık yağı çocukların ve gelişme çağ...
Devamını Oku

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır, Keten tohumu çiğnenerek de yenilebilir fakat sert olması nedeniyle tam öğütülmediği için sindirilmeden vücuttan atıl...
Devamını Oku

Ayı Yağı

Ayı Yağı, günümüzde kullanım alanı pek bulunmamaktadır. Bu yağın kullanımı genellikle eski zamanlarda çok yoğundur. İnsanlar bu yağı genellikle deri yol...
Devamını Oku

Gaz Yağı

Gaz Yağı, Gaz yağını hepimiz duymuşuzdur. Bu yağ eskilerde çok daha fazla miktarda kullanılmaktaydı. Yanıcı bir yağ olan gaz yağı petrol rafinelerinde p...
Devamını Oku

Yılan Yağı Sakal Çıkarır Mı

Yılan Yağı Sakal Çıkarır Mı, Kişilerde oluşmakta olan sakal çıkmama sorunu kişiler için oldukça can sıkıcı bir durum olmaktadır. Her gün sakal tıraşı olmak z...
Devamını Oku

Katran Yağı Faydaları

Katran Yağı Faydaları, Günümüzde çok fazla duyduğumuz ve birçok insanın kullandığı ve bir o kadarda faydası bulunan katran yağı, birçok faydası ile birç...
Devamını Oku

Gres Yağı

Gres Yağı, makine parçalarında ve dişlilerde kullanılmakta olan bir yağ türüdür. Bu yağ eskilerden beri araç motorlarında, yük taşıma araçlarında, trakt...
Devamını Oku

Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır

Acı elma yağı bebeklerde nasıl kullanılır, biz anne babalar, bebeğimiz olacağını öğrendiğimiz zaman çok heyecanlanırız, dünyalar bizim olur. Her şeyimizi ona...
Devamını Oku

Kudret Narı Yağı

Kudret Narı Yağı, Kudret narı botanik bir meyve olarak bilinmektedir. Bu meyve birçok farklı isme sahiptir. Bu isimlerden bazıları ise: Papara, acayip elma, ...
Devamını Oku

20 50 Motor Yağı

20 50 Motor Yağı, Motor yağlarının üzerinde yazan 0-30, 0-40, 5-40, 10-40, 15-40, 5-50, 10-50, 15-50, 20-50, 10-60 gibi değerler yağın sıcak veya soğuk ...
Devamını Oku

Acı Biber Yağı

Acı biber yağı, sırrı acısında saklı olan acı biberin yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra cilt bakımı içinde etken maddelere sahiptir. Biber acılığını içer...
Devamını Oku

Gliserin Yağı

Gliserin Yağı, Gliserindiğer bir deyiş ile gliserol olarak bilinmektedir. Gliserin renksiz ve sıvı halde olan, polar organik bir trihidroksi alkol türüdür. T...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Göğüs Yağları
Yılan Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Mavi Anemon Çiçeği Yağı
Kandaki Yağ Oranı Nasıl Düşürülür
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024