Yağ Asitleri
Yağ Asitleri, atom zincirlerinde 7-24 atomu bulunan organik asitlerdir. İki tür yağ asidi türü vardır. Bunlar; doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleridir. Bilinen tüm yağlar içerinde bu asitlerden bulunmaktadır. Fakat asitlere göre farklı gruplara ayrılmıştır. Doymuş yağ asitleri insan vücuduna daha fazla zarar verir.
Doymuş Yağ asitleri
Bu asitler genellikle hayvansal yağlar (Tereyağı, peynir, kaymak) içerisinde bulunmaktadır.
Birçok yağ asidi gibi bu tür yağ asitleri de insan vücudunda kanın sıvı oranı dengesini bozarak çeşitli kalp rahatsızlıklarına ve damar tıkanıklıklarına neden olarak kişi sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Doymuş yağların lezzeti insanlara göre çok daha fazladır. Fiyat olarak da bu yağların fiyatı pahalıdır. Hep fiyatının hem de zararının yüksek olması, lezzetinden dolayı insanların tercihinin değişmesini etkilememektedir. Doymuş yağ asitlerinin, doymamış yağ asitlerinden daha zararlı olması bu yağların kullanım alanlarını da değiştirmemektedir. En çok tüketilen yağlardan olan ay çiçek yağı, zeytinyağı, mısır özü yağı gibi yağlarda da az miktarda da olsa doymamış yağ asitleri bulunmaktadır. Kısaca doymuş yağ asitleri kimyasal olarak karbon ve diğer karbonların güçlü bir bağ kurmuş halidir.
Doymamış Yağ Asitleri
Bu yağ asitlerinin atom dizilişleri benzer şekillidir. Yani atomları belli şekillerde dizilmiştir. Bu yağ asitleri yüksek sıcaklıklara kadar ısıtıldığında büyük değişikliklere uğrarlar ve bu nedenle doymamışlık oranı çok daha fazla miktarda artmaktadır.
Bu yağ asitleri kolesterol hastaları için doymuş yağ asitlerine göre daha uygundur. Doymamış yağ asitleri genellikle çift bağla birbirine tutunmaktadır. Genellikle bitkisel yağlar içerisinde bu asitlerden bulunur ve bazen bu asitler uçucu olabilir. Bu yağlara örnek olarak zeytinyağı, kanola yağı, mısır yağı ve diğer bitkisel yağları verebiliriz. Bu yağ asitleri bazen vücut tarafından da gereksinim duyulur. Bu nedenle ara sıra bu yağları tüketmek sizler için iyi olacaktır.
Şimdi bu yağ asitlerinin zararlarını kısa bir şekilde sıralayalım. - Bu yağ asitleri büyük oranda kalp ve damar hastalıkları riski taşımaktadır. Bu nedenle yaşlı kişilerin ve orta yaşı geçmiş kişilerin bu yağları kesinlikle en az seviyede tüketmeleri gerekmektedir.
- Kolesterole yaptığı etki ile kolesterol yüksekliğine yol açarak büyük sorunlara neden olabilir.
- Büyük oranda kanser riski bulunmaktadır. Bu nedenle çocuklarında az tüketmeleri önerilmektedir.
- Hamile ve hamilelik sonrası anne sütünde kötü etkiler gerçekleştirebilir. Bu nedenle bu dönemlerde azaltılmasında hatta tüketilmemesinde fayda vardır.
- Bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri nedeniyle daha hızlı şekilde hasta olmanıza neden olabilir.
- Bu yağlar vücuttaki yağ oranının yükselerek farklı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur.
Saydığımız tüm bu zararlar genellikle doymuş yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır. Fakat doymamış yağ asitlerinin bu zararların oluşmasında belli oranda etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle bu yağları tüketmeden önce bir kez daha düşünün ve çocuklarınızdan uzak tutun.
19.01.2024 23:25:37
Yağ Asitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|