Yağ Bitkileri
Yağ bitkileri üretimi genel olarak Türkiye'de son yıllarda artış göstermiştir. 2010 yılı istatistiklerine göre Türkiye'de 3 milyon ton üretim yapılmıştır. Bu üretimde en fazla yeri pamuk ve ayçiçeği bitkisi almaktadır. Bu yağ bitkilerinin yetiştirilmesi ile kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması öngörülmektedir. Kişiler bu bitki yağlarını evlerinde kızartma yağı olarak, salatalarda ve birçok yiyeceğin yapılışında kullanılmaktadır.
Temel olarak mutfakta kullanılmakta olan yağlar yağ bitkilerinden oluşturulmaktadır. Yağların oluşturulduğu bitkileri açıklayacak olursak eğer yağ bitkileri şu şekilde belirtilecektir bu bitkiler, ay çiçek bitkisi, pamuk bitkisi, kolza bitkisi, haşhaş bitkisi, soya bitkisi, yer fıstığı bitkisi, aspir bitkisi, susam bitkisi olmaktadır. Bu bitkileri açıklayacak olursak eğer: - Ayçiçeği bitkisi yağı: Tohumlarından yağ elde edilmekte olan bu bitki yaz bitkisidir. Bu bitki tarımı başta Trakya bölgesi olmak üzere, Marmara bölgesinde de oldukça yaygın olarak yetiştirilir. Bu bitkinin genel olarak üretiminin dörtte biri Tekirdağ'da gerçekleşmektedir. Bu sıralamayı Edirne, Kırklareli ve Balıkesir izlemektedir. Ay çiçek üretiminde Orta Karadeniz bölgesinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu bölgenin yanı sıra iç Anadolu bölgesinde Türkiye'de üçüncü sırada yer almaktadır. Türkiye'de tüketilmekte olan yağların en fazlasını ay çiçek bitkisi karşılamaktadır. Türkiye ay çiçeği yağı üretiminde dünyada ilk sırayı almaktadır.
- Haşhaş bitkisi yağı: Haşhaş bitkisi üretimi devlet kontrolü altındadır.
Bu bitki belirli kotalarda üreticilere verilmektedir. Bu bitkinin kota dışında yetiştirilmesi kesinlikle yasaktır. Yağ yapılan bu bitkinin üçte ikisi Ege bölgesinde yetiştirilir. Haşhaş ezilerek elde edilmekte olan yağ sağlığa çok faydalı olmaktadır ve kesinlikle tüketilmesi gerekmektedir.
- Kolza yağ bitkisi: bu bitkiden yağ elde edilmektedir ve bu yağ çok faydalıdır. En çok Trakya bölgesinde yetiştirilir ve bu bitkinin tohumlarının soğuk preste preslenmesi ile bitki yağı çıkarılır.
- Soya yağ bitkisi: bu bitkinin yağı insan beslenmesinde kullanılır unu ise yem olarak kullanılmaktadır. En çok Akdeniz ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Adana bölgesi bu yağ bitkisi üretiminin %80'i kadarını yetiştirir. Bu yağ bitkisinin geri kalanını ise Hatay ve İçel yetiştirmektedir.
- Susam yağı bitkisi: Susam yağının kullanımı oldukça fazla olmaktadır. Susam bitkisinin tohumlarından yağ elde edilmektedir. Tahin yapımında, pastanelerde, evlerde ve çocuk maması yapımında bu bitki kullanılır. Bu bitki Aydın, Balıkesir ve Çanakkale de yetiştirilir. Oldukça faydalıdır ve sağlıklı yaşamak için kesinlikle tüketilmelidir.
- Yer fıstığı yağı bitkisi: Yer fıstığı Türkiye'de yetişme alanı oldukça fazladır. Yer fıstığının içeriğinde bulunmakta olan tohumu kavrularak çerez olarak tüketilmektedir. Bu bitkinin tohumlarından yemeklik yağ ve sabun yapımında da kullanılmakta olan yağ yapılmaktadır. Bu yağın sağlık açısından oldukça faydası vardır.
Yağ bitkileri Türkiye'de yetişme alanı oldukça geniş yer kaplamaktadır. Gerçekten de bu bitkilerin üretim yapılması ile elde edilmekte olan yağlar ile sağlığımız korunmaktadır ve bizlere oldukça fayda sağlamaktadır. Sizlerde yağ bitkilerinden elde edilmekte olan yağları kullanarak cildinize, sağlığınıza renk katabilirsiniz. Sağlıklı günler.
19.01.2024 17:09:53
Yağ Bitkileri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yağ Bitkileri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
20 50 Motor Yağı
20 50 Motor Yağı, Motor yağlarının üzerinde yazan 0-30, 0-40, 5-40, 10-40, 15-40, 5-50, 10-50, 15-50, 20-50, 10-60 gibi değerler yağın sıcak veya soğuk ...
Devamını Oku
|
|