Zeytinyağı

Zeytinyağı, Zeytin ağacı oldukça narin bir yapıya sahip olan bir ağaçtır. Zeytin ağacını büyütmek çok uzun süreler ister ve inanılmaz zahmetlidir, ilgi ve bakım ister. Bu nedenle mitolojide zeytin ağacının adı "ölümsüz ağaçtır". Zeytin ağacı yazları sıcak kışları ise ılıman olan iklimleri sever. Çünkü zeytin ağacı ışığı, sıcaklığı ve güneşi çok sever.
Zeytin ağacı bir yıl çok bol diğer yıl daha az ürün veren bir ağaçtır. Zeytin hasadı kasım ve mart ayları arasında yapılmaktadır.

Zeytinyağı kalitesi


Zeytin hasadında en iyi yöntem el ile toplama yöntemidir. Çünkü el ile toplanan zeytinlerden çıkarılan yağ en kaliteli zeytinyağıdır. Zeytinyağı zeytin ağacına ait meyveden elde edilmekte olan yeşil ve sarı renkteki sıvı bir yağdır. Zeytinyağının sarı ya da yeşil renkte olmasının nedeni yapısında bulundurmuş olduğu maddelerin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Rengi yeşil olan zeytinyağında yeşil rengi veren klorofil olmasındandır. Sarı renkteki zeytinyağında ise karotin maddesi daha ağır basmaktadır. Genelde halk arasında yanlış bilinen bir kanı bulunmaktadır. Buda zeytinyağının rengine göre karar verilerek alınıyor olmasıdır. Renk sanki yeşil olunca hakiki zeytinyağı sarı olunca karışım olabileceği inancı vardır. Renkle yağ kalitesi arasında hiçbir bağ bulunmamaktadır. Kaliteli zeytinyağının kıstası hasat edildikten hemen sonra zeytinin işlenmesidir. Bekletilen zeytin fermente olur bu da kaliteyi düşürür. Zeytinin çok bol olduğu dönemlerde mecburiyetten bekletilmesi söz konusu olur.
Ama havalandırmanın iyi yapıldığı serin depolarda bekletilerek işleme alınır. Bazı zeytinyağları da bulanık bir görüntüye sahip olmaktadır. Bunun nedeni ise zeytinyağının filtrelenmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Zeytinyağına mor ötesi ışık ile bakıldığında içeriğindeki klorofilin neden olduğu floresan özelliği nedeni ile kırmızı renkte görünür. Zeytinyağının Anadolu kültüründe çok fazla yeri olmasına rağmen ön planda olduğu yer Ege bölgesidir.

Zeytinyağı Tarihçesi


Zeytinyağı üretmek için ilk kullanılan yöntem ayak ile ezilerek sıcak su yardımı ile yağın çıkarılmasıdır. Zeytinyağını bu yöntem ile elde etmek için kurulmuş olan en eski tesis M. Ö. 6. Yüz yılda İzmir'in Urla ilçesinin yakınlarında bulunan antik Klazomenika kentinde yapılmış olan kazı çalışmaları ile bulunmuştur. Daha sonrasında ise Romalılar iki taş arasında zeytinleri ezerek zeytinyağı elde etmişlerdir. İlk başlarda insan gücü ile üretilen zeytinyağı sonradan hayvan gücü ile üretilmeye başlamıştır. Daha sonralarda ise zeytin hamurundan yağ çıkarmak için Arşimet vidasından elde edilen basınçtan faydalanılmıştır ve bu mengene yöntemi hala bazı küçük işletmelerde geçerliliğini korumaktadır. 19. Yüz yıldan itibaren zeytinyağı üretiminde buhar kullanılmaya başlanmıştır. Böylece yağ üretiminde miktar olarak çok büyük artışlar sağlanmıştır ve şimdilerde ise hidrolik presleme, disel motorlar ve elektronik motorlar kullanılarak günümüzdeki modern sistemler sayesinde zeytinyağı üretimi yapılmaktadır.

Zeytinyağı nasıl yapılır?


Meyvenin ışıl işlem görmemesi çok önemli olup, zeytinden yağ çıkarılmaktadır. Zeytinyağı soğuk presleme yöntemi ile hiçbir kimyasal işleme gerek duyulmadan tüketilebilir. Zeytinler ezilme işlemi ile hamur haline dönüştürülür. Daha sonra elde edilen bu hamur sıkılarak preslenir. Son işlemde ise zeytin meyvesinin karasuyu ayrıştırılarak yağ elde edilir. Büyük zeytinyağı işletmelerinde hidrolik pres ve hiç pres uygulamayı gerektirmeyen merkez kaç kuvveti ile zeytinyağı elde edilebilen makineler kullanılmaktadır. Buna zeytinyağı üretiminde "kontinü" sistemi denilmektedir. Tam otomatik bir sistemdir. İlk olarak zeytinler türlerine göre ayrılmaktadır. Huni ismi verilen geniş bir çukura dökülen zeytinler, yapraklı kısımlarından temizlenerek kırıcıda kırılır, makine zeytinin çekirdeğini dahi un haline getirmektedir. Zeytin hamuru iyice yoğrulduktan sonra posası ve şırası ayrıştırılır. Şıra kısmından ise karasu tekrar ayrıştırılarak yağ tanklarına aktarılır. Son tortuları da ayrıştırıldıktan sonra dinlenme tankında dinlenmeye alınır. Dinlenme süresinden sonra da ambalajlarına aktarılır. Yağdan geriye kalan pirina ismi verilen kısım ise sabun yapımında kullanılır.

Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?

Türk standartları enstitüsüne zeytinyağının kalitesini belirler. Denetim tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından yapılır. TSE'nin belirlemiş olduğu sızma (Kusursuz), doğal (Hafif kusurlu), doğal birinci (Hafif kusurlu), lampant (Kusurlu) olmak üzere 4 kalite zeytinyağı bulunmaktadır.
  • Natürel zeytinyağı, en kusursuz ve doğal zeytinyağı çeşididir.
  • Lampant, içeriğindeki asit oranı 3.3'ten daha yüksek olduğundan dolayı kusurlu yağ olarak ifade edilir. Küflü ve bozuk yağları temsil ettiğinden dolayı da doğrudan tüketilmesi uygun olamayan türdür. Bu yağlar genel olarak sabun yapımında kullanılan yağlardır.
  • Rafine zeytinyağı, zeytinin ham yağının doğal yapısında değişikliğe yol açmayacak metotlarla rafine edilerek sarı tonlarında renge sahip kendine has tat ve kokusu olan yağlardır. Rafine edilmiş zeytinyağı ince ve yemek yapımında kullanılmakta olan yağdır.
  • Riviera yağ, Rafine zeytinyağının doğal yağ ile harmanlanması ile elde edilen yemeklik zeytinyağıdır.
  • Rafine prina yağı, rengi açık sarıdan kahverengi sarıya kadar değişiklik gösterebilen, ham prina yağının doğal trigliserit yapısında değişiklik göstermemesini sağlayan metotlar ile rafine edilmek sureti ile elde edilen yağdır.
  • Karma prina yağı ise natürel zeytinyağları ile rafine prina yağı ile karıştırılmak sureti ile elde edilen yağdır.
21.01.2024 10:56:57
Zeytinyağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağı"
Merhaba arkadaşlar. Ben yiyecekler konusunda araştırma yapmayı seven bir kişiyim. Özellikle salatalar ve bunlara kullanılan malzemelerin kalitesi, üretim şekli ve dayanma süreci çok önemli. Bu ara Zeytinyağı konusunda araştırma yapıyorum. Benim en önemli malzeme salata için. Sade bile tüketiyorum kaliteli olduğunu düşünürsem. Zeytinyağı konusunda detaylı bilgi varsa paylaşırmısınız. Teşekkür ederim.
Ergin . 31.10.2018 14:41:28

Göğüs Yağları

Göğüs Yağları, Göğüslere oluşan yağlar genellikle erkekleri ilgilendiren ve erkeklerde daha çok sorun haline gelen bir konudur. Bayanlarda bu sorun yağl...
Devamını Oku

Yılan Yağı Saça Nasıl Uygulanır

Yılan yağı saça nasıl uygulanır? Saçlar için oldukça faydalı olan yılan yağının kullanımı da son derece kolaydır. Kullanımına geçmeden önce yılan yağı, ...
Devamını Oku

Mavi Anemon Çiçeği Yağı

Mavi Anemon Çiçeği Yağı, Mavi anemon çiçeği dünyada özellikle kuzey yarım kürede yetişme göstermektedir. İskoçya başta olmak üzere; Japonya da Brezilya da gi...
Devamını Oku

Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar

Kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar, Günümüzde kadınların en şikâyetçi oldukları çıkmayan kurumuş yağ lekeleridir. Sırf bu yüzden çocukların dışarıda oynamaları y...
Devamını Oku

Keratin Yağı

Keratin Yağı, Keratin aslında vücudumuzda bazı yerlerimizde bulunan bir proteinin adıdır. Keratin yağı en çok saçlarda olmak üzere tırnaklar ve d...
Devamını Oku

Hamilelikte Badem Yağı Kullanımı

Hamilelikte Badem Yağı Kullanımı, Hamilelikte genellikle kullanılan badem yağı cilt bakımı ve onarımı için kullanılır. Birçok bayanın baş belası olan ha...
Devamını Oku

Çilek Yağının Cilde Faydaları

Çilek Yağının Cilde Faydaları, Nefis, sulu ve ağızları sulandıran tadının yanında çileğin sağlık yönünden de faydaları vardır. Çilek yağı genelde ilaç ve koz...
Devamını Oku

Alabalık Yağının Faydaları

Alabalık yağının faydaları, Alabalık her balıktan farklı olarak omega 3 olarak çok zengin bir balıktır. Alabalık veya alabalık yağı çocukların ve gelişme çağ...
Devamını Oku

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır, Keten tohumu çiğnenerek de yenilebilir fakat sert olması nedeniyle tam öğütülmediği için sindirilmeden vücuttan atıl...
Devamını Oku

Ayı Yağı

Ayı Yağı, günümüzde kullanım alanı pek bulunmamaktadır. Bu yağın kullanımı genellikle eski zamanlarda çok yoğundur. İnsanlar bu yağı genellikle deri yol...
Devamını Oku

Gaz Yağı

Gaz Yağı, Gaz yağını hepimiz duymuşuzdur. Bu yağ eskilerde çok daha fazla miktarda kullanılmaktaydı. Yanıcı bir yağ olan gaz yağı petrol rafinelerinde p...
Devamını Oku

Yılan Yağı Sakal Çıkarır Mı

Yılan Yağı Sakal Çıkarır Mı, Kişilerde oluşmakta olan sakal çıkmama sorunu kişiler için oldukça can sıkıcı bir durum olmaktadır. Her gün sakal tıraşı olmak z...
Devamını Oku

Katran Yağı Faydaları

Katran Yağı Faydaları, Günümüzde çok fazla duyduğumuz ve birçok insanın kullandığı ve bir o kadarda faydası bulunan katran yağı, birçok faydası ile birç...
Devamını Oku

Gres Yağı

Gres Yağı, makine parçalarında ve dişlilerde kullanılmakta olan bir yağ türüdür. Bu yağ eskilerden beri araç motorlarında, yük taşıma araçlarında, trakt...
Devamını Oku

Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır

Acı elma yağı bebeklerde nasıl kullanılır, biz anne babalar, bebeğimiz olacağını öğrendiğimiz zaman çok heyecanlanırız, dünyalar bizim olur. Her şeyimizi ona...
Devamını Oku

Kudret Narı Yağı

Kudret Narı Yağı, Kudret narı botanik bir meyve olarak bilinmektedir. Bu meyve birçok farklı isme sahiptir. Bu isimlerden bazıları ise: Papara, acayip elma, ...
Devamını Oku

20 50 Motor Yağı

20 50 Motor Yağı, Motor yağlarının üzerinde yazan 0-30, 0-40, 5-40, 10-40, 15-40, 5-50, 10-50, 15-50, 20-50, 10-60 gibi değerler yağın sıcak veya soğuk ...
Devamını Oku

Acı Biber Yağı

Acı biber yağı, sırrı acısında saklı olan acı biberin yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra cilt bakımı içinde etken maddelere sahiptir. Biber acılığını içer...
Devamını Oku

Gliserin Yağı

Gliserin Yağı, Gliserindiğer bir deyiş ile gliserol olarak bilinmektedir. Gliserin renksiz ve sıvı halde olan, polar organik bir trihidroksi alkol türüdür. T...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Göğüs Yağları
Yılan Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Mavi Anemon Çiçeği Yağı
Kandaki Yağ Oranı Nasıl Düşürülür
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024