Biberiye Yağı Nasıl Yapılır?
23 Temmuz 2024

Biberiye Yağı Nasıl Yapılır?

Biberiye Yağı Nasıl Yapılır

Biberiye (Rosmarinus officinalis), ballıbabagiller familyasından olup, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde bolca yetişen; boyu 2 metreye kadar ulaşabilen; iğne şeklindeki dar, kalınca ve ıtırılı yaprakları ile morumsu mavi renkteki çiçeklerinden yararlanılan çok yıllık bir bitkidir. Biberiye çiçeklerinden bornilasetat, tanen, kafuru, sineol, pinen, bomeol, linalol ve kamfen gibi bileşikler içeren bir esans; yapraklarından da biberiye yağı (Oleum rosmarin) elde edilir.

Zeytinyağında Mayalama Yöntemi

Biberiye yaprakları taze olarak güneşin en tepede olduğu zamanda toplanır. Bu vakitlerde toplanmasının nedeni daha fazla uçucu yağa sahip olmasından kaynaklıdır. Çünkü elde edilecek yağın vereceği şifa, içerdiği esterik yağların yoğun oluşundan gelmektedir. Biberiye yaprakları iyice yıkanarak üzerindeki tozlar arındırılır. Yağ yapımına başlanmadan önce yıkama suyundan artan damlacıkların iyice kurumuş olması gerekmektedir. Taze olarak biberiye yapraklarına erişemiyorsanız, aktarlardan sağlayacağınız kurutulmuş yaprakları da kullanmanız mümkün olacaktır. Taze yapraklar kadar şifa içermese de faydalıdır. Yaklaşık 50-60 gram kadar sudan arındırılmış bitki şeffaf renkli cam bir şişeye konur. Bitkinin iki katı ölçüsünde 100-120 gram doğal soğuk sıkım veya sızma zeytinyağı aynı şişeye eklenir. Eğer daha kıvamlı bir yağ elde edilmek istenirse biberiye yapraklarının üzerini örtecek kadar yağ kullanılabilir. Ancak oldukça konsantre olan bu yağ, vücuda uygulanırken mutlaka ayçiçek yağı veya zeytinyağı ile seyreltilmelidir. Karışımın yer aldığı kap sıkıca kapatılarak, evin en çok güneş gören yerine konularak 25-30 gün kadar mayalanması beklenir. Ancak bu zaman dilimi içinde sık sık şişenin çalkalanması ihmal edilmemelidir. Sürenin sonunda elde edilen karışım temiz bir tülbentten süzülerek ve tülbentteki tortu iyice sıkılarak oluşturulan yağ, koyu renkli bir cam kaba alınır. Kabın ağzı kapatılır, üzerine biberiye yağı ve imal tarihi yazılı bir etiket yapıştırılır. Biberiye yağı buzdolabında veya serin bir yerde bir yıla kadar kullanıma hazır halde bekletilebilir.

Buhar Destilasyonu Yöntemi

Bu yöntem biraz daha profesyonelce olup, destilasyon düzeneği kurulması için birtakım laboratuvar gereçlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Buhar destilasyonu için gerekli malzemeler, bu amaçla kurulmuş sanal mağazalarda kolaylıkla bulunabilir. Malzemeler temin edildikten sonra tüm parçalar kromik asitle temizlenir. Öğütülmüş biberiye yaprakları elekten geçirilerek 20 gram olacak şekilde tartılarak elverişli hacme sahip bir cam balona konur. Üstüne malzemeyi tamamen ıslatacak miktardan biraz daha fazla su eklenir. Biberiye yapraklarındaki uçucu yağın daha çabuk serbest kalması hedeflenmekte ise su yerine gliserin ya da tuz çözeltisi eklenebilir. Destilasyon kiti kurulduktan sonra uçucu yağ tutucu kabın bölmeli alanına 1 ml kadar kesilen maddesi eklenir. Soğutucu takılıp su musluğu açılır ve cam balon ceketli ısıtıcı veya yağ banyosu içinde ısıtılmaya başlanır. Takriben 5-6 saatlik bir damıtma işleminden sonra sabit bir okuma değerine ulaştığı zaman işleme son verilir. Bölmeli alanda okunan yağ miktarından eklenmiş kesilen miktarı çıkarılarak, biberiye yapraklarında bulunan uçucu yağ miktarı bulunur. Biberiye içindeki uçucu yağ su buharı ile yükselir ve soğutucu yardımıyla yoğunlaşarak diğer borunun dibine toplanır. Son olarak musluktan öz kütle farkı nedeniyle toplanan su atılır ve kalan biberiye yağı koyu renkli bir şişeye alınarak ağzı kapatılır. Bu işlem istenilen miktar kadar yağ elde edilene kadar sürdürülür. Eğer biberiye bitkisi güneş altında fazla kalarak iyice kurumuş ise elde edilen yağ beklenenden daha az olmaktadır. Bu nedenle toplandığı mevsimin maksimum seviyede yağ elde edilebilecek bir mevsim olması gerekmektedir.

Biberiye Yağının Faydaları

Biberiye yağı, tıbbi ve kozmetik alanlarda çeşitli faydalar sunar. Bu faydalar arasında:

  • Antiseptik ve anti-inflamatuvar özellikleri sayesinde cilt problemlerine iyi gelir.
  • Saç dökülmesini azaltır ve saç uzamasını teşvik eder.
  • Kas ağrılarını ve eklem rahatsızlıklarını hafifletir.
  • Stresi azaltır ve zihinsel berraklığı artırır.

Kullanım Önerileri ve Uyarılar

Biberiye yağı kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır:
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.
  • Yüksek tansiyon hastaları dikkatli kullanmalıdır.
  • Cilde direkt olarak uygulanmadan önce mutlaka seyreltilmelidir.
  • Göz ile temasından kaçınılmalıdır.

Biberiye yağı, dikkatli ve doğru kullanıldığında birçok sağlık problemine karşı doğal bir çözüm sunar. Ancak, herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, biberiye yağı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mithat

23 Temmuz 2024 Salı

Biberiye yapraklarının taze olarak toplanması gerektğini söylüyorsunuz, ancak ben sadece kurutulmuş biberiye yaprakları bulabiliyorum. Bu durumda yağ yapımında herhangi bir farklılık olur mu? Kurutulmuş yaprakları kullanarak aynı şifalı etkileri elde edebilir miyim? Ayrıca, bu işlemi yaparken zeytinyağının sıcaklığını nasıl kontrol etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mithat bey,

Kurutulmuş biberiye yapraklarını kullanarak da yağ yapımında şifalı etkiler elde edebilirsiniz. Ancak, taze biberiye yapraklarında bulunan bazı aktif bileşenlerin kurutulma süreciyle bir miktar kayba uğrayabileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle, kurutulmuş yapraklarla yapacağınız yağda şifalı etkiler biraz daha az olabilir, ama yine de fayda sağlayacaktır.

Zeytinyağının sıcaklığını kontrol etmek önemlidir; çünkü çok yüksek sıcaklıklar hem biberiyenin hem de zeytinyağının faydalı bileşenlerini bozabilir. Önerilen sıcaklık 40-50 °C arasındadır. Bu sıcaklığı bir termometre ile rahatça kontrol edebilir veya benmari yöntemi kullanarak da sıcaklığı sabit tutabilirsiniz. Bu yöntemle su dolu bir kabın içine yağı koyduğunuz daha küçük bir kabı yerleştirerek dolaylı yoldan sıcaklık kontrolü sağlamış olursunuz.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Argan Yağı Ne İşe Yarar?

Argan Yağı Ne İşe Yarar?