Biberiye Yağı Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Biberiye Yağı Nasıl Yapılır?

Biberiye Yağı Nasıl Yapılır, Biberiye (Rosmarinus officinalis) ballıbabagiller familyasından olan, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde bolca yetişen; boyu 2 metreye kadar ulaşabilen; iğne şeklindeki dar, kalınca ve ıtırlı yaprakları ile morumsu mavi renkteki çiçeklerinden yararlanılan çok yıllık bir bitkidir. Biberiye çiçeklerinden bornilasetat, tanen, kafuru, sineol, pinen, bomeol, linalol ve kamfen gibi bileşikler içeren bir esans; yapraklarından da biberiye yağı (Oleum rosmarin) elde edilir.


Zeytinyağında Mayalama Yöntemi


Biberiye yaprakları taze olarak güneşin en tepede olduğu zamanda toplanır. Bu vakitlerde toplanmasının nedeni daha fazla uçucu yağa sahip olmasından kaynaklıdır. Çünkü elde edilecek yağın vereceği şifa, içerdiği esterik yağların yoğun oluşundan gelmektedir. Biberiye yaprakları iyice yıkanarak üzerindeki tozlar arındırılır. Yağ yapımına başlanmadan önce yıkama suyundan artan damlacıkların iyice kurumuş olması gerekmektedir. Taze olarak biberiye yapraklarına erişemiyorsanız, aktarlardan sağlayacağınız kurutulmuş yaprakları da kullanmanız mümkün olacaktır. Taze yapraklar kadar şifa içermese de faydalı olmaktadır. Yaklaşık 50-60 gram kadar sudan arındırılmış bitki şeffaf renkli cam bir şişeye konur. Bitkinin iki katı ölçüsünde 100-120 gram doğal soğuk sıkım veya sızma zeytinyağı aynı şişeye eklenir. Eğer daha kıvamlı bir yağ elde edilmek istenirse biberiye yapraklarının üzerini örtecek kadar yağ kullanılabilir. Ancak oldukça konsantre olan bu yağ, vücuda uygulanırken mutlaka Ayçiçek yağı veya zeytinyağı ile seyreltilmelidir. Karışımın yer aldığı kap sıkıca kapatılarak, evin en çok güneş gören yerine konularak 25-30 gün kadar mayalanması beklenir. Ancak bu zaman dilimi içinde sık sık şişenin çalkalanması ihmal edilmemelidir. Sürenin sonunda elde edilen karışım temiz bir tülbentten süzülerek ve tülbentteki tortu iyice sıkılarak oluşturulan yağ, koyu renkli bir cam kaba alınır. Kabın ağzı kapatılır, üzerine biberiye yağı ve imal tarihi yazılı bir etiket yapıştırılır. Biberiye yağı buzdolabında veya serin bir yerde bir yıla kadar kullanıma hazır halde bekletilebilir.


Buhar Destilasyonu Yöntemi


Bu yöntem biraz daha profesyonelce olup, destilasyon düzeneği kurulması için birtakım laboratuvar gereçlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Buhar destilasyonu için gerekli malzemeler, bu amaçla kurulmuş sanal mağazalarda kolaylıkla bulunabilir. Malzemeler temin edildikten sonra tüm parçalar kromik asitle temizlenir. Öğütülmüş biberiye yaprakları elekten geçirilerek 20 gram olacak şekilde tartılarak elverişli hacme sahip bir cam balona konur. Üstüne malzemeyi tamamen ıslatacak miktardan biraz daha fazla su eklenir. Biberiye yapraklarındaki uçucu yağın daha çabuk serbest kalması hedeflenmekte ise su yerine glisenin ya da tuz çözeltisi eklenebilir. Destilasyon kiti kurulduktan sonra uçucu yağ tutucu kabın bölmeli alanına 1 ml kadar kesilen maddesi eklenir. Soğutucu takılıp su musluğu açılır ve cam balon ceketli ısıtıcı veya yağ banyosu içinde ısıtılmaya başlanır. Takriben 5-6 saatlik bir damıtma işleminden sonra sabit bir okuma değerine ulaştığı zaman işleme son verilir. Bölmeli alanda okunan yağ miktarından eklenmiş kesilen miktarı çıkarılarak, biberiye yapraklarında bulunan uçucu yağ miktarı bulunur. Biberiye içindeki uçucu yağ su buharı ile yükselir ve soğutucu yardımıyla yoğunlaşarak diğer borunun dibine toplanır. Son olarak musluktan öz kütle farkı nedeniyle toplanan su atılır ve kalan biberiye yağı koyu renkli bir şişeye alınarak ağzı kapatılır. Bu işlem istenilen miktar kadar yağ elde edilene kadar sürdürülür. Eğer biberiye bitkisi güneş altında fazla kalarak iyice kurumuş ise elde edilen yağ beklenenden daha az olmaktadır. Bu nedenle toplandığı mevsimin maksimum seviyede yağ elde edilebilecek bir mevsim olması gerekmektedir.

Biberiye Yağı Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağ Bitkileri Hangileridir?

Yağ Bitkileri Hangileridir?

Susam Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Susam Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sarımsak Yağı Nasıl Yapılır?

Sarımsak Yağı Nasıl Yapılır?

Badem Yağı Faydaları Nelerdir?

Badem Yağı Faydaları Nelerdir?

Ardıç Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ardıç Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Ozon Yağı İçilir  mi?

Ozon Yağı İçilir mi?

Güncel

Hint Yağı Ne İşe Yarar?

Hint Yağı Ne İşe Yarar?

Çam Terebentin Yağı Faydaları Nelerdir?

Çam Terebentin Yağı Faydaları Nelerdir?

Çam terebentin yağı faydaları, çam terebentin yağı çam ağacının gövdesinde akan baldan yapılır. Genelde saç bakımında kullanılır. Saçın dökülmesini yavaşlat[...]

Badem Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Badem Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Hem kadınlar hem de erkekler için en önemli aksesuar olarak göze çarpan saçların her zaman bakımlı ve canlı görünmesi çok önemlidir. İçinde A, D, B1, B2 ve B6 vitam[...]

Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

Çörek otu yağı faydaları günlük yaşantımızda karşımıza çıkabilecek pek çok sorunun veya hastalığın tedavisinde kullanılan bir yağdır ve günümüzün en çok [...]

Kayısı Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kayısı Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kayısı yağı, antioksidan bakımından yüklü olan kayısı yağı, kokusuzdur ve hafif yağ asitlerinden meydana gelmektedir. Oldukça besleyici özelliği olan kayısı yağ�[...]

Yasemin Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yasemin Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yasemin yağı, yasemin bitkisinden elde edilmekte olup, tarihi olarak Himalaya dağları ve Çin'in batısından gelmiş olduğu düşünülen, bu bitkiden eski Çin ve Mısır an[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6