Shea Yağı (Karite)

Shea Yağı (Karite)

Shea Yağı (Karite), doğadaki en besleyici, saf yağlar arasındadır. Dokusu kremsi yapıda olduğundan kullanımı ve uygulaması oldukça kolay olur. Kıvamı tereyağına yakın olmasına rağmen, bazı formları sıvı halde olabilir. Shea yağı kozmetik kremlerde, sabunlarda, saç bakım ürünlerinde kullanılabilir. Kozmetik firmalarının yüksek bedelle sattıkları bu yağın fiyatı aslında çok uygundur.

Afrika'ya özgü tropikal shea ağacının fındığının ezilmesi yoluyla elde edilen bu yağ kirli beyaz, fildişi rengindedir. Bu ağacın boyu 12,5-25 mt kadardır. Ülkede adak ağacı, hayat ağacı gibi isimlerle de anılır. Meyveleri ise ceviz büyüklüğünde olur. Ancak ağacın meyve verecek olgunluğa erişmesi 15-20 yılı bulur. Ağacın yaşam süresi 200 yıl kadardır. Fakat meyve verdiği verimli dönem 25-30 yaşları arasıdır. Shea ağacı doğal ortamda yetişir. Meyvelerinin olgunlaşması 4-6 ay sürer. Yılda bir ağaçtan yaklaşık 45 kg meyve alınabilir. Toplanan shea meyveleri kurutulur ve öğütülerek macun haline getirilir. Daha sonra shea yağı (Karite) olarak kullanıma sunulur.

Shea yağı içeriği oleik asit ve searik asitten oluşan trigliserit yapıya sahiptir. Kozmetik alanında merhem, losyon ve nemlendirici üretiminde kullanılır. Ağacı yetiştiği Afrika'da yemek yapımında da kullanılır. Çikolata üretiminde başka yağlarla karıştırılarak kakaoya yakın bir lezzet elde edilebilir. Shea yağını kokusu biraz hindistan cevizine benzer. Ortam sıcaklığı serin olursa katı formunu kolay muhafaza eder. Ancak cilde sürülmesi katı olsa da kolay olur. Vücut ısısını gördüğünde hemen kıvamı incelir.

Shea yağı cilt tarafından hızlı bir şekilde emilir ve cildi elastik bir hale getirir. Nemlendirici özelliği iyi olduğundan yağı saf olarak kullanmak mümkündür. Hem cildin su ve nem dengesini sağlar, hem de güneşin zararlı etkilerinden korur. Ayrıca dudak nemlendiricisi ve saç bakımı içinde kullanılabilir. Bebeklerde bile cilt bakımı için tercih edilebilir. Özellikle alt bezinden kaynaklanan isilik gibi sorunlara iyi gelir.

Shea yağı (Karite) içeriğindeki asit değerleri
  • Linoleik asit % 6,6
  • Stearik asit % 41,50
  • Palmitik asit % 4,0
  • Arakidik asit % 1,5
  • Oleik asit % 46,40
Shea yağı (Karite) faydaları

Shea yağı antioksidan olup, A, E, DE, F vitaminleri bakımından zengindir. Yüz cildinde olduğu kadar bütün vücutta kullanılabilecek özelliktedir. Bazen tek başına, bazen de başka yağlarla karışım şeklinde bakım kremi olarak kullanılabilir. A, E vitaminleri içerdiğinden ciltteki kırışıklıkları azaltır, yaşlanma etkilerini geciktirir.
,
Yüzde göz altı torbalarının etkisini azaltır. Ciltte kalojen üretiminin artmasına destek olur. Cildin yumuşamasını ve pürüzsüz hale gelmesini sağlar. Cilt elastikiyetini sağlayarak, ciltte koruyucu bir tabaka oluşturur. Ayrıca cilt lekelerini gidermek için kullanılabilir.

Ciltteki akne, egzama, sedef hastalığı, dermatit gibi rahatsızlıkların verdiği olumsuz etkileri azaltır. Kuru ciltlerde kaşıntı sorununu giderir. Ayrıca cilt tahrişleri için kullanılabilir. Cildin hem sıcaktan korunmasını hem de soğuktan korunmasını sağlar. Rüzgara, güneşe, soğuğa karşı shea yağı kullanabilir. Özellikle soğuk nedeniyle donma riski taşıyan ciltlerde ve kirli havada cildi korumak için tercih edilebilir. Dudak çatlakları içinde kullanılabilir.

Hamilelik döneminde ve fazla kiloların verilmesinden sonra oluşan çatlaklar içinde shea yağı tavsiye edilir. Ayak çatlaklarına da iyi gelir. Topukları yumuşatır, nasıra iyi gelir. Erkekler için tıraş sonrası cildi nemlendirmek için kullanılabilir.

Ciltte peeling etkisi olan shea yağı cilt yaralarını ve döküntülerini iyileştirir. Ayrıca yanık ve yara izlerini gözle görülür şekilde iyileştirebilir. Ciltteki şişlikleri de indirir. Tırnaklardaki kurumaya iyi gelir. Saç diplerine sürülürse saç köklerinin güçlenmesine ve nemlenmesine yardımcı olur. Ayrıca saçların hızlı uzamasını sağlar.

Cilt masajında kullanılırsa kas yorgunluğuna iyi gelir. Ayrıca eklem ağrıları olanlara da tavsiye edilir. Egzersiz sonrası kullanıldığında vücudu rahatlatıcı bir etki yapar. Shea yağı (Karite) araştırmalara göre burun damlalarında kullanılırsa burun tıkanıklığını etkili bir şekilde açar.

Shea yağı (Karite) kullanım alanları nelerdir?

Shea yağının temel kullanım alanıdır kozmetik ürünleridir. Nemlendirici krem, dudak parlatıcı ve yumuşatıcısı, saç bakım ürünleri ve diğer cilt bakım ürünlerinde kullanılır. Ayrıca cilt bakım sabunlarında tercih edilir. Cilt masajında da kullanımı yaygındır.

Yetiştiği Afrika ülkelerinde yemeklerde kullanılır. Bunun yanında mum yapımında ağda ve ilaç yapımında da bu yağdan yararlanılır. Ağaçtan üretilen enstrümanların dayanıklılığını arttırır. Bunun yanında et suyu içine konulabilir. Bazı ülkelerde shea yağı tuvalet kağıdı gibi kağıtların üretiminde kullanılır.

Shea yağının en etkili olduğu hali içine koku koruyucu gibi maddelerin ilave edilmediği halidir. İçine eklenen kimyasallar parfümler bu yağın etkinliğini azaltır. Bunun bilinmesine rağmen saf shea yağı bulmak kolay olmaz.

Shea yağı saç bakım ürünlerinde ve kürlerde de kullanılabilir. Tek başına ya da zeytinyağı ile karışım halinde saç derisine sürülebilir. Yapılan masajla saç derisine kolayca yedirilebilir. Özellikle deniz ve havuza girmeden önce uygulanırsa klor ve tuzdan saçları korur. Saçları güçlendirir, besler ve hızlı uzamasına yardımcı olur.

Shea yağı (Karite) nasıl çıkarılır?

Shea yağının çıkarılması için uygulanması gereken bazı aşamalar vardır. Öncelikle ağaçtan toplanan meyvelerin dışındaki posa çıkarılır. Yağın çıkarılacağı fındık kuru haldeyken dış kabuğu çıkarılır. Daha sonra shea fındıkları havanlarda ezilerek yağı çıkarılır. Ezilen fındıklar açık havada yakılan ateşte tavalara konularak kavrulur. Bu aşamada yağın yanmaması için tahta kaşıkla sürekli olarak fındıkların karıştırılması gerekir. Bu kavurmanın açık havada güneş altında yapılması biraz zor olur.

Fındıklar kavrulunca üzerine azar azar su eklenir ve yumuşaması sağlanır. Bu son yıllarda özel makineler ile yapılan bir işlemdir. Hamur halini alan fındıklar geniş bir yere alınarak yoğurulur. Bu esnada yağ hamurdan ayrılır. Kaymak halini ala yağ ayrılır ve suyu fazlası dökülür. Daha sonra yağlar tencerede kısık ateşte eritilir. Böylece kalan suyu da buharlaşır. Bundan sonraki aşamada shea yağı altın sarısı ve kremsi hale gelir. Sertleşmesini sağlamak için serin bir yere konur. 

Ardından şekillendirilerek kullanıma hazırlanır. Bu aşamalar shea yağının geleneksel üretim şeklidir. Günümüzde makineler yardımıyla daha seri üretim de yapılmaktadır. Shea yağının kullanımı sadece haricen olur. Ayrıca yağlı ciltlerde de kullanımı tavsiye edilmez.
Son Güncelleme : 19.05.2018 01:34:08

Shea Yağı (Karite) Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Shea Yağı (Karite)"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Göğüs Yağları
Göğüs Yağları
Göğüs Yağları, Göğüslere oluşan yağlar genellikle erkekleri ilgilendiren ve erkeklerde daha çok sorun haline gelen bir konudur. Bayanlarda bu sorun yağların belirgin hale gelmemesinden dolayı biraz daha az sorun olarak kabul edilmektedir. Bu bölgedek...
Yılan Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Yılan Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Yılan yağı saça nasıl uygulanır? Saçlar için oldukça faydalı olan yılan yağının kullanımı da son derece kolaydır. Kullanımına geçmeden önce yılan yağı, saçların ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılayacak niteliktedir. İçerisinde yüksek oran...
Mavi Anemon Çiçeği Yağı
Mavi Anemon Çiçeği Yağı
Mavi Anemon Çiçeği Yağı, Mavi anemon çiçeği dünyada özellikle kuzey yarım kürede yetişme göstermektedir. İskoçya başta olmak üzere; Japonya da, Brezilya da gibi sıcaklığı düşük olan bölgelerde sıkça rastlanmaktadır. Bu bitki genellikle ılıman iklim b...
Kandaki Yağ Oranı Nasıl Düşürülür
Kandaki Yağ Oranı Nasıl Düşürülür
Kandaki yağ oranı nasıl düşürülür, kanadaki yağ oranı, her insanın kanında bulunan ve hücre zarları ile bazı hormonların yapımında kullanılan bir maddedir. Kandaki yağ oranını, vücut kendi ürettiği gibi dışarıdan alınan besinlerle de yükselebilir. Me...
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar, Günümüzde kadınların en şikayetçi oldukları çıkmayan kurumuş yağ lekeleridir. Sırf bu yüzden çocukların dışarıda oynamaları yasak hale gelmiştir. Fakat TV de verdikleri reklamlarda genelde belli markalarla kurumuş yağ ...
Keratin Yağı
Keratin Yağı
Keratin Yağı, Keratin aslında vücudumuzda bazı yerlerimizde bulunan bir proteinin adıdır. Keratin yağı en çok saçlarda olmak üzere tırnaklar ve dişlerde kullanılmaktadır. Keratin yağını herhangi bir sarraftan kolaylıkla ve oldukça ucuz bir fiyata bul...
Hamilelikte Badem Yağı Kullanımı
Hamilelikte Badem Yağı Kullanımı
Hamilelikte Badem Yağı Kullanımı, Hamilelikte genellikle kullanılan badem yağı cilt bakımı ve onarımı için kullanılır. Birçok bayanın baş belası olan hamilelik çatlakları günümüzde hep sıkıntı olmuştur hatta çoğu genç kız çatlaklara hazır olmadığı iç...
Çilek Yağının Cilde Faydaları
Çilek Yağının Cilde Faydaları
Çilek Yağının Cilde Faydaları, Nefis, sulu ve ağızları sulandıran tadının yanında çileğin sağlık yönünden de faydaları vardır. Çilek yağı genelde ilaç ve kozmetikte çok fazla derecede kullanılmaktadır. Çileğin tadı ve güzelliği, lezzeti ile göz nuru ...
Alabalık Yağının Faydaları
Alabalık Yağının Faydaları
Alabalık yağının faydaları, Alabalık her balıktan farklı olarak omega 3 olarak çok zengin bir balıktır. Alabalık veya alabalık yağı çocukların ve gelişme çağındaki kişilerin tüketmeleri gereken önemli bir besindir. Ayrıca bütün insanlarda beyin ve ha...
Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır
Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır
Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır, Keten tohumu çiğnenerek de yenilebilir fakat sert olması nedeniyle tam öğütülmediği için sindirilmeden vücuttan atılabilir. Fakat keten tohumunu öğüterek toz haline getirilerek suyla karıştırılarak tüketilebilir. ...
Ayı Yağı
Ayı Yağı
Ayı Yağı, günümüzde kullanım alanı pek bulunmamaktadır. Bu yağın kullanımı genellikle eski zamanlarda çok yoğundur. İnsanlar bu yağı genellikle deri yoluyla kullanırdı. Fakat yinede ağız yoluyla tüketenlerde vardır. Dinimiz yönünden bu hayvanın eti y...
Gaz Yağı
Gaz Yağı
Gaz Yağı, Gaz yağını hepimiz duymuşuzdur. Bu yağ eskilerde çok daha fazla miktarda kullanılmaktaydı. Yanıcı bir yağ olan gaz yağı petrol rafinelerinde petrolden sonra elde edilen bir yakıt türüdür. Benzin kadar yanıcı etkisi olmasa bile bu yağda yan...

 

Göğüs Yağları
Yılan Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Mavi Anemon Çiçeği Yağı
Kandaki Yağ Oranı Nasıl Düşürülür
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Keratin Yağı
Hamilelikte Badem Yağı Kullanımı
Çilek Yağının Cilde Faydaları
Alabalık Yağının Faydaları
Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır
Ayı Yağı
Gaz Yağı
Yılan Yağı Sakal Çıkarır Mı
Katran Yağı Faydaları
Gres Yağı
Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır
Kudret Narı Yağı
20 50 Motor Yağı
Acı Biber Yağı
Gliserin Yağı
Badem Yağı Yüze Nasıl Uygulanır
Tatlı Elma Yağı
Kekik Yağı Nasıl Yapılır
Hint Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Aloe Vera Yağı
Badem Yağı Sakal
Aynısefa Yağı
Zayıflama Yağları
Çam Terebentin Yağı Nasıl Kullanılır
Kabak Çekirdeği Yağı
Popüler İçerik
Yılan Yağı Sakal Çıkarır Mı
Yılan Yağı Sakal Çıkarır Mı
Yılan Yağı Sakal Çıkarır Mı, Kişilerde oluşmakta olan sakal çıkmama sorunu kişiler için oldukça can sıkıcı bir durum olmaktadır. Her gün sakal tıraşı ...
Katran Yağı Faydaları
Katran Yağı Faydaları
Katran Yağı Faydaları, Günümüzde çok fazla duyduğumuz ve birçok insanın kullandığı ve bir o kadarda faydası bulunan katran yağı, birçok faydası ile bi...
Gres Yağı
Gres Yağı
Gres Yağı, makine parçalarında ve dişlilerde kullanılmakta olan bir yağ türüdür. Bu yağ eskilerden beri araç motorlarında, yük taşıma araçlarında, tra...
Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır
Acı Elma Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır
Acı elma yağı bebeklerde nasıl kullanılır, Biz anne babalar, bebeğimiz olacağını öğrendiğimiz zaman çok heyecanlanırız, dünyalar bizim olur. Her şeyim...
Kudret Narı Yağı
Kudret Narı Yağı
Kudret Narı Yağı, Kudret narı botanik bir meyve olarak bilinmektedir. Bu meyve bir çok farklı isme sahiptir. Bu isimlerden bazıları ise: Papara, acayi...
20 50 Motor Yağı
20 50 Motor Yağı
20 50 Motor Yağı, Motor yağlarının üzerinde yazan 0-30, 0-40, 5-40, 10-40, 15-40, 5-50, 10-50, 15-50, 20-50, 10-60 gibi değerler yağın sıcak veya soğu...
Acı Biber Yağı
Acı Biber Yağı
Acı biber yağı, sırrı acısında saklı olan acı biberin yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra cilt bakımı içinde etken maddelere sahiptir. Biber acılığı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Göğüs Yağları
Yılan Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Mavi Anemon Çiçeği Yağı
Kandaki Yağ Oranı Nasıl Düşürülür
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018